Annonse
Hjem Elbiler Mazda skal vise fram elbil

Mazda skal vise fram elbil

I august ga Mazda noen få i Oslo en sniktitt på en ny elbil, og denne skal nå presenteres for publikum under Tokyo Motor Show i oktober.

Mazda er godt i gang med en fornyelsesprosess, som til nå har ført til de nye modellene av Mazda 3 og CX-30.

Disse to modellene fører altså Mazda inn i den nye tiden, og der vil de også få selskap av merkets første serieproduserte elbil.

I slutten av august hadde Mazda funnet veien til Oslo, og når store bilprodusenter tar turen til Norge vet vi at det handler om elbiler.

Og riktig nok, Mazda hadde med seg en stor nyhet.

Saken fortsetter under Annonsen

De kaster seg nå på elbilbølgen, og utvikler for tiden sin første elbil basert på den nye retningen som Mazda 3 og CX-30 nå har tatt.

De som var invitert til Oslo ble ikke så mye klokere av hva dette faktisk er, for Mazda hadde like godt skjult det meste under skallet til en CX-30.

Dette er altså ikke slik elbilen vil se ut, og Mazda har holdt designet skjult enn så lenge.

Heller ikke navnet er kjent, og den i Oslo ble rett og slett kalt e-TPV (electric Technology Prove-out Vehicles).

Det eneste produsenten avslørte var at prototypen hadde en batteripakke på 35,5 kWh, og at elmotoren var på 143 hestekrefter og med et dreiemoment på 265 Nm.

Rekkevidden er ikke oppgitt, men et batteri på 35,5 kWh er for eksempel litt mindre enn det som sitter i 2020-modellen av BMW i3. Den bilen har en batteripakke på 42,2 kWh, og rekkevidden er drøyt 300 kilometer.

Så avhengig av størrelsen, designet og ny teknologi skal det nok litt til for at Mazdas første elbil runder 300 kilometer, men dette vet vi altså ikke ennå.

Men snart får vi vite mer, for Mazda vil for første gang vise den fram under Tokyo Motor Show som starter i slutten av oktober. Den skal etter planen komme på markedet i 2020, og Norge vil selvsagt bli et viktig land for den kommende elbilmodellen.

Mazda har i likhet med Toyota og Subaru kommet skjevt ut av startblokkene når det gjelder elbiler, og de tre har funnet sammen for å få fart på utviklingen. Mazda og Toyota har også stiftet et felles selskap sammen med Denso, og her skal de utvikle ny teknologi og løsninger rundt elbiler.

Mazda tenker også utenfor den tradisjonelle boksen, og overrasket stort da de i fjor høst luftet planen for elbilen de nå skal vise fram.

For på samme tid sa de også at de planla en slags omvendt hybrid basert på en motortype som fikk sitt gjennombrudd under 1. verdenskrig!

Jepp, vi snakker om wankelmotoren som alle andre for lengst har gitt opp. Sist vi så en slik motor var i modellene Mazda RX-7 og Mazda RX-8, men de siste årene har det virket som at wankel endelig var død og begravet.

Men den gang ei.

Mazda planlegger altså en slags omvendt hybrid, der den lille og lette wankelmotoren fungerer som en rekkeviddeforlenger til elbilen. I dag fungerer hybridene stort sett motsatt, hvor den elektriske kraften kun er en substitutt for fossilt drivstoff.

De sier ikke noe om hvor stor denne rekkeviddeforlengeren er, men at «den vil brenne bensin og gi en alternativ kilde for strøm i nødstilfeller».

Wankel har ikke en sylinderblokk med stempler som går opp og ned i sylindrene via en roterende veivaksel, men har en trekantet rotor som spinner rundt i et hus med kun to bevegelige deler.

Men slike motorer har også store ulemper, spesielt når det kommer til forbruk og utslipp, og dermed forsvant disse i løpet av 1960-tallet.

Nå kan den altså få et ganske så sensasjonelt comeback i en elbil!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,614FansLik
72FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker