Mange skal på bilferie

Det kan bli trangt på populære turistveier og kamp om hurtigladere denne sommeren, for ganske mange melder at de nå skal på bilferie.


Det er ikke mye positivt med covid-19, men en av de få tingene er at nordmenn nå endelig får muligheten til å utforske eget land under ferien. Myndighetene fraråder nemlig folk å reise utenlands, og som pandemien har vist følger mange rådene de får.

Og det ser vi nå gjennom en ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av NAF, som viser at det kan bli travelt på populære norske feriedestinasjoner.

Mer enn én av tre svarer nemlig at de planlegger en bilferie denne sommeren, og de mest ivrige Norges-farerne finner vi blant de yngre i befolkningen.

‒ Norges-ferien har gitt mersmak, og særlig for unge voksne. I sommer planlegger mange å reise rundt med bil for å oppleve norske ferieperler, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i medlemsorganisasjonen NAF.

Det er de i aldersgruppen 30-39 år som er mest ivrig på en bilferie, er her melder hele 42 prosent at de planlegger en slik i år. Og dette er spreke folk, for blant disse opplyser 47 prosent at de skal gjennomføre en aktiv ferie med fotturer og naturopplevelser.

‒ De unge som før har søkt mot Interrail eller sydenferie-minner har gjennom koronatiden funnet erstatninger i Norge. Det er hyggelig at en ny generasjon får sett mer landet vårt, og oppdager friheten en bilferie gir, sier Ryste.

At nordmenn allerede har oppdaget eget land viser også undersøkelsen, for 37 prosent svarer at de har vært på nye reisemål i Norge i perioden mai 2020 til mai 2021, og også her er det de yngste som har vært ivrigst. 37 prosent i aldersgruppene 18-29 og 43 prosent både i 30-39 år og 40-49 år har nemlig besøkt nye norske feriemål, viser undersøkelsen fra NAF.

Dette har bilforbundet selvsagt sett, så de har også testet ut 13 overnattingsformer som gjør det enklere å dra på bilferie. Blant årets alternativer trekker NAF fram ombygget van og oppblåsbart telt som enkle og praktiske alternativer. Også bobil er et godt alternativ for de som vil ta ferien langs veien. Alternativene NAF har testet krever ikke mer enn det vanlige førerkort klasse B.

‒ Bilferie er lett å tilpasse eget budsjett, og rimelig camping trenger ikke bety klassisk telt. Det er også blitt et marked for utleie av både bobiler, takttelt og annet utstyr. Så det trenger ikke koste skjorta å få mye ut av ferien, sier Ryste

‒ Bilferie gir frihetsfølelse. Du kan reise fra sted til sted, og planene kan bli til underveis. De beste opplevelsene ligger gjerne langs omveiene, og sommerferien er en fin tid til å bruke litt ekstra tid på selve reisen, sier Ryste.

Det er også greit å vite at det faktisk er noen regler knyttet til camping ut i det fri, for det er ikke slik at man kan parkere absolutt alle plasser med en bobil, campervan, taktelt eller til og med sette opp telt.

‒ Allemannsretten er unikt for Norge, påpeker Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

‒ Den gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark. Det er rett og slett et fellesgode i den norske kulturarven. Men det betyr ikke at man kan ture fram uten å vise hensyn.

Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Samtidig setter flere grunneiere opp private skilt med «parkering forbudt» for å hindre bobiler og folk med campingvogn å overnatte.

Også flere kommuner har satt opp begrensinger for fricamping, på grunn av stor pågang og mange turister.

‒ Det finnes noen regler du må forholde deg til. Så sett deg inn i det før ferien starter, sier NAF-rådgiveren.

Loven sier at det er tillatt å parkere ved offentlig vei i utmark, såfremt det ikke er til nevneverdig skade eller ulempe. Det sentrale her er om man er ved offentlig vei eller ikke. Ved offentlig vei kan du parkere bobilen, så sant dette er forsvarlig og ikke hindrer trafikken eller er i strid med trafikkreglene, offentlig skilting eller andre bestemmelser, opplyser NAF.

‒ Dette kan faktisk ikke grunneier hindre. Er veien derimot privat kan grunneier bestemme, sier Sødal.

‒ Du kan heller ikke kjøre av veien og ut i terrenget for å campe med bobil, campervan eller campingvogn, understreker han.

Skal du overnatte i telt er det litt enklere. Du kan parkere bilen på parkeringsplassen, og finne deg en fin teltplass ute i naturen.

‒ Det kan være lurt å ta en prat med grunneieren før du slår opp teltet, er tipset fra Sødal.

‒ Og du skal ha avstand til bebyggelsen. I tillegg kan du ikke ligge på samme plass mer enn to døgn. Det gjelder både telt og bobil, avslutter Nils Sødal.

Slik svarte folket på spørsmål om «hvilke aktiviteter i Norge planlegger du i ferien?»

18-2930-3940-4950-5960+
Aktiv ferie med fotturer og naturopplevelser36%47%43%38%37%25%
Aktivitets- eller fornøyelsesparker12%18%26%15%4%4%
Bilferie for å oppleve landet34%42%29%32%37%31%
Ferie på egen eller leid hytte50%42%51%58%46%51%
Hjemmeferie med opplevelser i nærmiljøet41%51%55%44%33%32%
Besøk hos slekt og venner49%58%53%56%41%43%
Ferie på campingplass10%9%16%10%10%7%
Annet4%3%5%7%5%3%

Les også:

-->

Les mer om:

Nyheter