Annonse
Hjem Nyheter Mange dødsulykker i pinsen

Mange dødsulykker i pinsen

Til tross for betraktelig mindre trafikk under korona-karantenen har antall omkomne i trafikken gått opp.

I løpet av pinsen omkom fem personer i forbindelse med trafikken, og flere familier fikk dermed snudd livene sine på hodet.

– Siste del av mai måned og spesielt pinsehelga har vært ille. Ni er drept i trafikken siden 17. mai og hele fem av dem siden fredag i pinsehelga, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

I store deler av Norge har det vært et drømmevær i pinsehelgen, noe som selvsagt har lokket mange MC-førere ut på veien.

‒ Av de 11 som omkom var det tre MC-førere. Dette er en utsatt trafikantgruppe, der en ulykke fort kan få svært alvorlige konsekvenser, sier Ranes. 

Saken fortsetter under Annonsen

Totalt viser statistikken til Statens vegvesen at 42 personer har mistet livet i den norske trafikken så langt i 2020, noe som er tre flere enn på samme tid i fjor. Det er også langt flere enn samme periode i 2017 og 2018.

Trygg Trafikk peker spesielt på en utvikling.

– Politiet melder at de stadig tar flere som kjører for fort, og da er det på tide at folk tar til vettet og heller finner andre arenaer å leke på, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk Bård Morten Johansen.

Hele 10 av de 11 som mistet livet i mai var menn, og totalt har 35 menn mistet livet i trafikken så langt i år.

– Vi vet at det er flest menn som blir tatt i å kjøre for fort, og at de oftere blir hardt skadd eller omkommer i trafikken. Resultatene ville blitt mye bedre med bare kvinner på veien. Det er sju kvinner som har mistet livet i trafikken så langt i år, der én omkom nå i mai. Nå er det på tide at menn lærer av kvinner i trafikken, sier Johansen.

Seks av ulykkene i mai som førte til dødsfall var singelulykker, hvor to var MC-ulykker. Dette er langt høyere enn normalt.

‒ Med færre biler på veien er det økt risiko for at flere råkjører. Og denne typen ulykker skjer typisk når farten har vært for høy og man mister kontrollen i en sving, sier Johansen.

Nesten en tredjedel av de omkomne som har mistet livet i trafikken i årets fem første måneder har vært i alderen 25-44 år.

  • 22 mennesker har mistet livet i personbil, fem i tungbil og seks omkomne var fotgjengere.
  • 18 personer har omkommet i møteulykker og 13 i utforkjøringsulykker.
  • I 17 av de 42 dødsulykkene har en tungbil vært involvert.

Viken peker seg negativt ut med hele 12 dødsfall, mens Vestlandet er det eneste fylket som fortsatt ikke har dødsulykker i 2020.

‒ Det er veldig godt nytt å se nullen i Vestland fylke så langt i år. Samtidig vet vi at dette fort kan endre seg, og jeg er urolig for sommeren med mye ferietrafikk her i vest, sier Knut Olav Røssland Nestås, regionleder i Trygg Trafikk Vestland.

Også Statens vegvesen er urolig for de kommende månedene. De forbereder seg nå på uvanlig mye trafikk under sommermånedene, ettersom korona-tiltak fører til at mange tar ferien i eget land.

‒ Nå går vi inn i første sommermåned og ferietid i Norge. Nordmenn vet bedre enn andre turister at veiene kan være både smale og kronglete her til lands. Vi oppfordrer folk om å ta hensyn til dette, og uansett respektere fartsgrensen og tilpasse farten til forholdene, sier Guro Ranes.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,768FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker