Som vanlig etter et rally, kunne tidenes beste rallyfører juble. (Fotos: Skoda)

Loeb satte Mikkelsen og Veiby på plass

Til tross for at Sébastien Loeb for aller første gang kjørte en Skoda Fabia RS Rally2, parkerte han både Andreas Mikkelsen og Ole Christian Veiby og vant Azores Rally. Se video.


Tilbake i 2003 fikk vi historiens aller første norske verdensmester i rally. Petter Solberg var svært hardt presset før den avsluttende VM-runden i Wales, men holdt nervene i sjakk og vant rallyet og dermed også VM sammenlagt.

Mannen som presset Spydeberg-ekspressen til siste meter var ingen ringere enn Sébastien Loeb, en franskmann som i ettertid skulle gjøre livet svært surt for både Solberg og de andre konkurrentene.

For etter å ha tapt VM med kun ett lite poeng, slo Loeb tilbake og vant de ni neste mesterskapene. Solberg ble til slutt så lei at han hoppet over til rallycross, og ble der historiens aller første offisielle verdensmester i WRX.

Loeb ble til slutt mett, han og, og i 2013 trappet han ned satstingen i WRC og lot dermed en annen for første gang siden Solberg 10 år tidligere vinne rally-VM.

Mannen som grep muligheten var litt ironisk nok også en franskmann kalt Sébastien, nemlig Sébastien Ogier. Han vant faktisk de seks neste mesterskapene, og tok sin 8. og siste tittel i 2021.

Loeb har flere rekorder i WRC, og i tillegg til å ha blitt verdensmester flest ganger er han også den med aller fleste rally-seire ‒ 80 stykker mot Ogiers 57 på 2. plass. Tredjemann på den listen er Marcus Grönholm, og han står «kun» med 30 enkeltseire i WRC.

Så det er liten tvil om at Loeb er tidenes aller beste rallyfører, og som kjent glemmer ikke gamle sirkushester sine triks. Det fikk Andreas Mikkelsen og Ole Christian Veiby erfare i helga.

Mikkelen som tre ganger har vunnet en VM-runde i rally er offisiell Skoda-fører gjennom teamet Toksport WRT, og deltar blant annet i Tour European Rally (TER).

Der ble årets tredje runde kjørt i helgen, og det er et ganske så ikonisk rally. Azores Rallye i Portugal var så sent som i fjor en del av European Rally Championship, og er et krevende grusrally med svært smale veier som i år strakk seg over 109 kilometer med fartsprøver.

Og det hjalp ikke på årets at utgave også hadde regnvåte veier, så selv den minste feilen kunne gi store konsekvenser.

Toksport kom dit som den store favoritten, for i tillegg til at Mikkelsen skulle styre den ene Fabia RS Rally2 var det klart at selveste Loeb skulle være lagkamerat i den andre bilen. En av utfordrerne var Veiby, som i likhet med de to andre rattet en Fabia RS Rally2.

Loeb hadde aldri kjørt en Fabia RS Rally2 i et rally tidligere, ei heller kjørt Azores Rallye, men så var det altså dette med gamle sirkushester da.

Med Laurène Godey i kartleserstolen startet Loeb som den reneste Usain Bolt, og var raskest på fire av de første fem etappene. Det ga han en luke på 15 sekunder ned til nærmeste konkurrent, som ikke overraskende var Mikkelsen.

‒ Vi hadde en flott dag, og følelsen med Skoda Fabia RS Rally2 er god og kampen med Andreas er fin, sa legenden fredag kveld.

I riktig så godt humør var ikke Mikkelsen, som vanlig med Torstein Eriksen i setet ved siden av seg.

‒ Vi gjorde noen småfeil, så vi hadde bare en ok dag. Men jeg må innrømme. Séb er virkelig imponerende. Jeg håper vi kan få ta litt tid i morgen.

Ole Christian Veiby med kartleser Stig Rune Skjærmoen var ytterligere 20 sekunder bak Mikkelsen etter første dag.

Ettersom lederen etter første dag må kjøre først børstet Loeb veiene lørdag, og Mikkelsen grep muligheten og vant alle fire etapper lørdag formiddag. Så da førerne tok middagspause hadde Loebs ledelse skrumpet til 11,6 sekunder.

‒ Kjøringen er ganske annerledes i dag. Nå må vi rydde veien mye, sa Loeb.

Etter 10 etapper hadde ledelsen skrumpet til 8,4 sekunder, men en etappe senere var duellen over.

Mikkelsen tapte nesten 10 sekunder til sin franske motstander, og Loeb kunne kontrollere på den avsluttende Power Stage.

Til slutt endte Mikkelsen 19,2 sekunder bak, mens Veiby sluttet rett utenfor pallen ‒ drøyt halvannet minutt bak tidenes rallyfører ‒ som nok en gang parkerte det som var av norske, og internasjonale, konkurrenter.

‒ Vi hadde en intens kamp, og jeg måtte pushe hardt. Målet var å ha det moro med kjæresten ved siden av, men når jeg sitter i en bil klarer jeg ikke å holde meg unna kampen, smilte Loeb litt unnskyldende.

Etter løpet var det velkjente smilet til Mikkelsen også på plass.

‒ Når du har en fører som Séb må du presse deg til grensene, og det er bra for fansen. Men også for oss andre, som kan måle oss mot han. Det har vært en morsom kamp, sa Mikkelsen, som her er i godt driv:

Her er resultatene fra Azores Rallye:

  1. Sébastien Loeb/Laurène Godey, Skoda Fabia RS Rally2, 1:17:57,7
  2. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen, Skoda Fabia RS Rally2, +19,2 sekunder
  3. Nil Solans/Marc Marti, Skoda Fabia Rally2 evo, +1:17,8 minutter
  4. Ole Christian Veiby/Stig Rune Skjærmoen, Skoda Fabia RS Rally2, +1:32,9 minutter
  5. Ricardo Moura/António Costa, Skoda Fabia Rally2 evo, +1:40,1 minutter
  6. Erik Cais/Petr Těšínský, Skoda Fabia RS Rally2, +1:58,4 minutter

Her er Veiby på de smale og krevende grusveiene.

Og til slutt må de få med deg videoen fra rallyet hvor også Andreas Mikkelsen forklarer hvor krevende det er å kjøre rallyet som også er innom foten av en vulkan:

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport