Chris og Julia Ramsey har gjort noe som åpenbart virket umulig, nemlig å kjøre en elbil fra pol til pol. (Fotos: Nissan)

Kjørte fra pol til pol med en elbil

Rett før julen for alvor starter nådde det eventyrlystne paret Chris og Julie Ramsey Sydpolen, og det er litt av en prestasjon. For de har kjørt fra Nordpolen, og det med en elbil.


For rundt 10 år siden kom det et nytt uttrykk som senere skulle gå sin seiersgang fra pol til pol, nemlig rekkeviddeangst.

Det var nordmenn som først fikk føle på dette, for det var polfarer-nasjonen nummer én som viste vei for resten av verden da elbilene begynte å brøyte seg vei. Siden har rekkeviddeangsten spredd seg rundt hele kloden, og er sammen med ladeangst de to store tingene som demper den globale elbilutrullingen.

Rekkeviddeangst er rett og slett frykten for å ikke komme fram, for elbiler har kortere rekkevidde og bruker lengre tid på fyllingen enn tradisjonelle biler.

Men er den berettiget?

Vel, vi kan jo spørre Chris og Julie Ramsey, for de bestemte seg like godt for å kjøre fra Nordpolen til Sydpolen i en elbil. Ja, det høres ut som en komplett umulig oppgave, men hindringer er som kjent til for å forseres. Og ingenting kunne stoppe det britiske paret på den 30.000 kilometer lange elektriske og utrolige ferden.

De startet altså på Nordpolen i en litt spesialpreppet Nissan Ariya, men elbilen var faktisk original når det kommer til drivverket inkludert batteripakken. En fordel med en slik bil er firehjulsdrift-systemet døpt e-4orce, e-force, og takket være dette og endringene fra Arctic Trucks for å tilpasse de store 39-tommers-dekkene forserte de alle hindringene som ble kastet mot dem.

Men det er ikke slik at du bare kommer deg til Nordpolen, plotter en kurs på GPS’en og setter av gårde. Ekteparet begynte å planlegge turen allerede i 2017, og målet med det hele var å øke global interesse for elektrisk mobilitet og sette fokus på utvikling av ladestrukturen.

Ideen kom etter at de hadde fullført et annet stort eventyr bak rattet på en Nissan Leaf, nemlig Mongol Rally på 10.000 kilometer. Dermed la det en vanvittig plan ‒ kjøre med en elbil fra pol til pol.

Og det er altså mulig, for 19. desember kunne de slippe jubelen løs.

‒ Jeg kan ikke tro at vi er på Sydpolen, sier Chris Ramsey.

‒ Etter så mange års planlegging føles det helt uvirkelig. Jeg har alltid hatt full tillit til de fantastiske egenskapene til elektriske kjøretøy, og jeg visste at vår Nissan Ariya ville takle den strabasiøse reisen. Men det har vært langt tøffere enn jeg hadde forventet. Jeg er stolt over at «Pol til Pol»-turen har nådd millioner av mennesker i verden ‒ og at vi har begeistret dem for å omfavne elbilisme i hverdagen.

En slik ferd satt sikkert forholdet på en skikkelig prøve, men det er helt sikkert glemt når de rullet inn på Sydpolen.

‒ Dette har vært en utrolig reise, med menneskene vi har møtt, vennene vi har fått, og støtten vi har mottatt, sier Julie Ramsey.

‒ «Pol til Pol»-ekspedisjonen startet kun med Chris og meg, men ekspedisjonsteamet er nå satt sammen av tusenvis av snille, fremtidsrettede mennesker. Disse supporterne og bidragsyterne ønsker å utgjøre en forskjell og dele spenningen med elektrisk kjøring.

Det blåser nå opp til en skikkelig kamp om elbilkundene, og for Nissan har denne polferden også vært en ganske så unik mulighet til å vise fram Ariya.

‒ På vegne av alle hos Nissan, gratulerer vi med fullført ekspedisjon, sier Allyson Witherspoon, en visepresident hos Nissans globale markedsføringsavdeling.

‒ Vi setter stor pris på deres innsats og evne til å utfordre oss. Det har vært en ekstraordinær reise og vi i Nissan er stolte av hva dere har fått til. Dere har vist hvordan Nissans innovative teknologi fortsetter å levere, enten det er på en tur til kontoret eller til Antarktis!

Vi gratulerer selvsagt Chris og Julia med den enorme bragden, og håper på vegne av alle snille barn at de ikke forstyrret julenissens juleforberedelser på sin ferd fra Nordpolen til Sydpolen.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Elbil Nissan Nissan Ariya