Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller beste å kjøre, og en annen berømt norsk strekning anbefales også.


Vi er absolutt ingen eksperter, men skulle vi kåret de morsomste bilene til å kjøre tur med hadde vi tatt med Mazda MX-5.

Denne lille kjøreglade bilen er nemlig en roadster, små sportslige og toppløse biler som i utgangspunktet er laget for å spre kjøreglede.

Mazdas MX-5 er i 5. generasjon, og har gang på gang blitt hyllet for sine egenskaper på landeveien. Og det hjelper jo også på at den er vakker ‒ den tok årets designpris tilbake i 2016.

Grunnen til denne avsporingen, er at det er nettopp Mazda som har spurt noen ekte eksperter om landeveien. Mer eksakt har de spurt om de aller beste kjøre-strekningene i verden.

Vi vet ikke hvor uenig de fire har vært, men at de har en solid erfaring med bilkjøring kan vi slå ettertrykkelig fast.

Odiel Mennink er medlem av Women's World Car of the Year og grunnlegger av femmefrontaal.nl, et nederlandsk magasin som har et kvinnelig perspektiv på biler. Og ja, hun kjører en svart MX-5.

Jack Baruth er en kjent amerikansk biljournalist som har skrevet om biler i mer enn 20 år, mens Dan Trent er en britisk motorjournalist som har testet superbiler, elbiler og andre biler i over 20 år. Jepp, også han eier en MX-5.

Nik Berg er det siste jurymedlemmet, og han er også en Mazda-entusiast og ikke minst grunnlegger av detour-roadtrips.com.

Så ja, de hadde muligens vært inhabile om de skulle valgte den beste kjørebilen, men det var altså ikke oppgaven. De skulle velge de seks beste strekningene.

Både Mission: Impossible og James Bond har satt Norge på kartet de siste årene, og sistnevnte sørget også for at Atlanterhavsveien ble verdensberømt.

Og nå den altså kåret til en av de aller beste kjørestrekningene i verden av de fire ekspertene. Her er de seks beste, og vi finner også en annen norsk strekning som blir anbefalt.

Beste kystvei:

Atlanterhavsveien, Norge. 8,3 km lang. 8 bruer. 6,4 meter bred. 8 prosent maks helling.

Mazda slår fast at denne veien forbinder en rekke øyer på en spektakulær måte.

‒ Det er en utrolig miks av fantastisk natur og sivilingeniør, forklarer Dan.

‒ Denne veien beviser at mennesker kan sette sitt preg på verden på en måte som er sympatisk med omgivelsene.

Mazda legger til at MX-5 bør passe best på denne veien av Mazda-modellene, og det er vanskelig å være uenig med i akkurat det.

Også anbefalt: Pacific Coast Highway, USA. Chapman's Peak, Sør-Afrika. Causeway Coast, Nord-Irland. Great Ocean Road, Australia.

Beste bakkevei:

Pikes Peak, USA. 19,6 km. 156 svinger. 1.438 høydemetre. Rekord: 7.57,148 minutter.

Det svære fjellet er altså hjemstedet til verdens mest berømte bakkeløp med samme navn, og ruver 4.302 meter over Colorado. For en vanlig sjåfør tar bakken rundt en time å kjøre.

‒ Hvis utsikten ikke tar pusten fra deg, kan den tynne fjelluften gjøre det, slår Dan fast.

Også anbefalt: Hakone Turnpike, Japan. Mount Evans, USA. Race to the Sky Cardrona Valley, New Zealand.

Beste fjellpass:

Irohazaka Winding Road, Japan. Åpnet i 1954. 396 høydemeter.

Hugget inn i fjellene nær den lille byen Nikko, mener juryen at de 48 hårnålssvingene på Irohazaka Winding Road gjør strekningen til en av de mest svingete og vakreste kjøreturene i verden.

‒ I århundrer kom folk til Irohazaka for en religiøs opplevelse. Men i disse dager er det troende i kunsten å kjøre som valfarter, slår Nik fast.

Og her bør kanskje en Mazda MX-5 passe godt? Den satte nemlig en ganske snål verdensrekord i 2019, for da klarte en slik bil 2.900 hårnålssvinger i løpet av 12 timer. Jepp.

Også anbefalt: Stelvio Pass, Italia. Trollstigen, Norge. Jebel Hafeet Street, De forente arabiske emirater. Furka Pass, Sveits.

Beste kulturelle vei:

Targa Florio, Sicilia. 446 km. Først kjørt i 1906.

Targa Florio var verdens eldste billøp, og skapte en drøss med legender. Juryen er glassklar på at alle bilentusiaster bør ta turen over Sicilia.

‒ Fra 1955 til 1973 var Targa Florio med i verdensmesterskapet i sportsbiler. I dag kan du også kjøre «runden» selv, som river seg gjennom svingete fjelloverganger på øya, og passere rester av det berømte løpet underveis, sier Odiel.

Anbefales også: Franschhoek Pass, Sør-Afrika. Silo Art Trail, Australia. Cabot Trail, Canada.

Beste bytur:

Porto, Portugal. 7,4 km. Runderekord: 2.27,53 minutter.

Mazda sier at når du kjører gjennom dette vakre verdensarvstedet, er det vanskelig å tro at Grand Prix-førere pleide å kjøre gjennom de trange gatene. Men de var nettopp det de gjorde i 1958 og 1960. Stirling Moss og Jack Brabham var de to vinnerne.

‒ Porto er en av favorittbyene mine, sier Odiel.

‒ Det er en by hvor man ikke trenger å gjøre noe, og du enkelt nyte to eller tre dager på å vandre mellom de gamle gatene i Ribeira.

Også anbefalt: Monte Carlo, Monaco. Singapore; Montreal. Canada. Melbourne, Australia.

Mest episke road trip:

Route 66, USA. 8 stater, 3 tidssoner. Først tatt i bruk i 1926.

USA er digert, og den mest berømte veien binder sammen Chicago i nord med Santa Monica i sør med over 4.000 kilometer med vei.

‒ Å forstå Route 66 er å forstå Amerika de siste 100 årene. Det er et sted helt formet av bilen og menneskene som elsker, trenger og simpelthen tolererer det, sier Jack.

Også anbefalt: The North Coast 500, Skottland. Rute 1, Island. Trans-Canada Highway. State Highway 1, New Zealand.

Det var de beste bilturene du kan ta ifølge de fire ekspertene, og to av dem er altså ganske så innen rekkevidde for oss nordmenn.

Så har du lyst til å gjennomføre to av de aller beste strekningene i verden bak rattet på en bil, så bør du svinge innom både Atlanterhavsveien og Trollstigen ‒ du kommer neppe til å angre på det.

God tur!

Les også:

Les mer om:

Nyheter Featured