Annonse
Hjem Nyheter Jaguar viser vei

Jaguar viser vei

Jaguar Land Rover har laget en selvkjørende «bil» som viser de gående hva den har tenkt å gjøre. Se video.

Selvkjørende biler kan om det går som «alle» tror bli et vanlig syn i byene om noen år. Mange av disse vil være små og kompakte, akkurat som mange av dagens bybiler er, og vil selvsagt ikke slippe ut noen farlige gasser på sin ferd fra A til B.

Når slike biler faktisk kommer kan ingen foreløpig si, men det kommer stadig nye biler som kan ta litt mer hånd om av kjøringen enn den forrige ‒ så utviklingen går fort.

Ettersom det er menneskelige feil bak de aller fleste bilulykkene vil det også bli mer sikkert å bevege seg i den hektiske bytrafikken når det er kunstig intelligens som opererer bilene, og nå skal Jaguar Land Rover gjøre det enda mer sikkert for de gående.

Saken fortsetter under Annonsen

De har nemlig utviklet et system som viser de myke trafikantene hva den akter å gjøre. Og da snakker vi ikke om litt sterkere blinke- og bremselys.

Britene har utviklet et lyssystem som viser tegn på bakken foran bilen, og som på den måten gjøre det enklere for de gående og syklende å lese trafikkbildet.

De har lånt et selvkjørende kjøretøy fra Aurrigo, og denne kan vise streker på bakken som skal illustrere hva den kommer til å gjøre. Skal den bremse trykkes strekkene sammen, og skal den akselerere skyves disse strekene ut. Ganske så selvforklarende.

Vi har sett flere andre produsenter som også utvikler lignende systemer, og blant annet har Mercedes utviklet noe de kaller «Digital Light» ‒ også dette en lysende idé.

Dette er lykter med to millioner høyoppløselige piksler som lyser opp veibanen, og kan forme og vise symboler på veibanen foran bilen. Symbolet vil altså være synlig både for de i bilen og eventuelt medtrafikanter og myke trafikanter.

Bilen kan for eksempel lage et snøsymbol som lyses opp på veibanen som vi kan se av bildet over, og føreren og medtrafikanter er dermed klar over at det er is eller snø akkurat der.

Jaguar Land Rover tar altså for seg bytrafikken med løsningen de nå viser fram, og dette er nok noe vi kan forvente oss mer av i årene som kommer.

Og da blir det også litt tryggere å være myk trafikant.

Her kan du se hvordan det fungerer:

Følg bil24 på Facebook

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,778FansLik
84FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker