Annonse
HjemForbrukerIskald bil? Ikke gjør den vanlige feilen

Iskald bil? Ikke gjør den vanlige feilen

Mange banker temperaturen på full styrke når bilen er nediset. Det er ikke særlig smart.

Det er full vinter, og natt til i går var det for eksempel bitende kuldegrader over hele landet. Hvor kaldt? Ifølge Yr -28 grader på Vestlandet, mens Oslo og Trøndelag noterte seg for en nattefrost på -24 grader.

Hele landet lå badet i blåe grader denne vinternatten, noe som denne Twitter-meldingen viser:

Mange bilister fikk seg dermed en dårlig start på dagen da de kom til nedisete vinduer og en fryseboks av en bil, og tok fatt på jobben med å tine denne.

Saken fortsetter under Annonsen

I forrige uke skrev vi om NAFs test av isskraper, og nå tar bilorganisasjonen for seg iskalde biler ‒ for der gjør mange en liten tabbe.

For de fleste av oss skrur på motoren og setter varmeanlegget på høyeste nivå når vi kommer til vår nedisete bil om morgenen.

‒ Det er lurt å ikke skru på maksimal varme med en gang. Da tar det lenger tid å varme opp kjølevannet i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Biler uten motor- og kupévarmer bruker altså litt tid for å varmes opp, og trikset er å ikke stresse med temperaturen. NAF sier at det lureste er å skru på motoren og la varmeapparatet stå på eksempelvis 20 grader. Skrap deretter rutene rene for is.

‒ Har du god nok sikt etter å ha skrapet rutene, så begynn å kjøre. Motoren blir fortere varm når du kjører, tipser Sødal.

‒ Når du kjenner at det kommer mer varme fra varmeapparatet, kan du skru opp temperaturen så bilen blir raskere varm, fortsetter han.

Et gammelt tips som fungerer veldig bra i bitende kulde er å dekke til frontruta med et frontrutetrekk, og dermed vil ikke denne ise ned. I tillegg er det lurt å ha en ren frontrute innvendig ettersom det da blir mindre dugg på innsiden.

‒ Frontrutetrekk er smart fordi du slipper skrapejobben og kommer deg raskt av gårde. Skrap siderutene og begynn å kjøre. Da blir motoren og bilen raskere varm, sier Sødal.

Men det aller beste for de som parkerer bilen på utsiden er motor- og kupévarmer, men slett ikke som har mulighet benytter seg av denne.

Sødal oppfordrer alle til å bruke den.

‒ Bruk tidsinnstillingen så bilen er varm når du skal kjøre. Har du app-styring er det bare å trykke på start når du drikker morgenkaffen, avslutter han.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse