Euro NCAP skal være forbrukerens beste venn, for de tester det som er av nye biler og gir deretter bilene stjerner. 5 stjerner er toppscore, noe det har vært siden 1997, som viser at dette er bunnsolide biler. Dette score-systemet skjønner stort sett alle.
Men de har ikke vært like forbrukervennlig når det kommer til score-systemet for varebilene, for de har også startet å teste slike. Her har de i stedet brukt medaljekategorier; platina, gull, sølv og bronse.
Nå innser de at dette ikke var så veldig smart, og det er jo ganske innlysende. For de færreste ville gjettet at en platinabil faktisk er en 5 stjerners bil, som den jo er.
– Ved å introdusere Euro NCAPs kjente og velprøvde, lettforståelige stjernevurderinger for lette nyttekjøretøy, gjør vi det enklere for flåteoperatører og småbedriftseiere å ta informerte kjøpsbeslutninger og velge de sikreste varebilene for seg selv eller sine kolleger, i en tid der det er økende utvalg i markedet, sier Aled Williams, programdirektør hos Euro NCAP.
Det å teste og vurdere hvor sikre varebilene er har blitt viktig, for nå er det faktisk mer enn 30 millioner varebiler på europeiske veier. Salget økte med 8,3 prosent i fjor med totalt 1,59 millioner varebiler, og i tillegg økte dette med 14,6 prosent i 2023.
Så behovet for at både bedrifter og privatpersoner velger en sikker varebil er større enn noen gang, for selv om varebiler ikke nødvendigvis er involvert i flere kollisjoner gjør de større kjøretøyene mer skade når det først går galt.
Og vi vet allerede hvilke som er sikrest, også etter det nye stjernesystemet som altså er løftet fra personbilene. For Euro NCAP har «oversatt» medaljescoren til antall stjerner, og her er det en svært god nyhet. Det er nemlig mange flere med toppscore enn det er uten.
Her er tidenes aller første 5 stjerners varebiler:
- Citroën Jumper (Relay)
- Farizon SV
- Fiat Ducato
- Ford Transit
- Ford Transit Connect
- Ford Transit Courier
- Ford Transit Custom
- Maxus eDeliver 5
- Mercedes Citan
- Mercedes Sprinter
- Mercedes Vito
- Nissan Interstar
- Opel Movano
- Peugeot Boxer
- Renault Kangoo Van
- Renault Master
- Volkswagen Caddy Cargo
- Volkswagen ID.Buzz Cargo
- Volkswagen Transporter
Euro NCAPs testing av varebilenes ADAS-teknologier (førerassistenter) startet i 2021, og effekten er veldig klar. Av 18 varebiler det året scoret bare fire varebiler over 40 prosent. I 2024, av 18 varebiler, fikk 17 tildelt over 60 prosent.
Her må det legges til at det også er en sammenheng med strengere forskrifter, som EUs GSR2, som trådte i kraft i juli i fjor for alle varebiler, samt at Euro NCAP kom med en strengere testprotokoll i 2023.
Og nå bør alle forstå hvor sikre varebilene faktisk er, for den tradisjonelle stjernescoren kjenner jo de aller fleste til.
– Med det økende antallet varebiler på Europas veier, og den uforholdsmessig høye kjørelengden de dekker sammenlignet med personbiler, er det viktig at Euro NCAP hjelper bedrifter med å velge de sikreste varebilene til bilparken sin, og samtidig oppfordrer varebilprodusenter til å installere ADAS-teknologi som standard og sikre effektiviteten, sier Williams.
– Myndigheter, transportører og godshåndteringsselskaper bruker i økende grad Euro NCAPs 5 stjerners vurdering som en målestokk for sine strategier for samfunnsansvar.
Les også: