Det skrives mye om Teslas fall etter at Elon Musk ble en av president Donald Trumps nærmeste rådgivere, og ukentlig kommer det nyheter om salget har stupt i spesifikke land.
Men her hjemme holder bilmerket fortsatt stand, og etter fire måneder er Tesla Model Y ganske klart årets mest populære nybil. Men.
Målt mot samme periode i fjor er salget av fjorårets mest populære nybil ned -32,4 prosent, og ser vi på merkesoversikten til Opplysningsrådet for veitrafikken har Volkswagen overtatt som folkemerke. Tyskernes salg har skutt i været med 79,5 prosent, mens Teslas salg har gått ned med -20 prosent. Så ja, Tesla sliter også i elbilnasjonen nummer én, selv om det ikke er helt krisetall akkurat på dette området.
Om man titter raskt på årets Kundebarometer, denne årlige undersøkelsen i regi av BI som tar tempen på alle de store selskapene i Norge, kan det også virke som at det meste er ok med Tesla. Denne måler mer spesifikk tilfredshet og lojalitet, og gir deretter stjerner basert på scoren til førstnevnte. Og på det området ser ting greit ut for det amerikanske elbilmerket.
I fjor endte Tesla på 35. plass med 77,1 poeng på tilfredshet og 79,2 poeng på lojalitet som ga 4 stjerner, og i år har bilmerket faktisk avansert noen plasser på listen. Jepp. Men også et mén, og vi skal forklare.
Totalplasseringen og stjernene gis direkte ut fra tilfredshet, og det er slik at norske Tesla-kunder er ganske ok fornøyd med bilene. For i år går denne scoren bare litt ned, til 77,6 poeng og dermed nye 4 stjerner, mens flere andre selskaper sliter langt mer og har fått større fall når det kommer til selve produktet.
Det betyr altså at Tesla faktisk har avansert på årets Kundebarometer, og deler nå 28. plassen sammen med Audi. Det er opp fra 35. plass i fjor.
Den store utfordring ligger i den særs viktige lojaliteten, for dette måler rett og slett hvor sannsynlig det er at kundene går for dette merket også neste gang. Og Tesla-kundene var allerede i fjor bittelitt skeptiske, men nå er det helsprekk på dette feltet.
I 2024-undersøkelsen scoret Tesla 79,2 poeng, en score som ikke utløste noe krise, for selv om det kun holdt til en 100. plass blant de 154 i undersøkelsen (Vinmonopolet har ikke denne rankingen) så var det svært jevnt oppover listen. De skilte seg altså ikke voldsomt ut, men slik er det ikke lenger.
For i 2025-utgaven er de i fritt fall, og scorer nest dårligste av de 156 som har fått score på dette feltet. Med 63 poeng er det kun Aktiv Eiendomsmegling som scorer dårligere, der er kundene så lite lojale at de gir selskapet 61,6. Tesla går altså ned 16,2 poeng, så fallet har vært enormt på bare ett år.
Det er mer bestemt Forskningsprosjektet NKB hos BI som har tatt tempen på norske kundetilfredshet i 30 år, og dette sier prosjektlederen om Teslas store fall:
– Det bemerkelsesverdige med dette er at det ikke har vært problemer med selve produktet eller tjenesten som blir levert, og kundetilfredsheten til Tesla er så å si uendret fra 2024, sier Pål R. Silseth til BI.no.
– Ved tidligere omdømmekriser som ikke omhandler kjerneproduktet har vi sett relativt små utslag på kundelojalitet, men nå er det altså annerledes. Det blir interessant å følge disse holdningsendringene videre. Tidligere erfaringer viser at det kan gå raskt over.
Det er 10 bilmerker som er store nok til å bli med i Kundebarometeret, og på kundelojalitet er Volkswagen nest dårligst med en score på 69, mens Toyota har de mest lojale kundene med 81,7 poeng.
Toyota ja. De har dyttet Volvo ned fra barometertoppen med en score på 83,1 poeng, opp fra 81,4 i fjor, for tilfredshet, og har altså i tillegg de mest lojale bilkundene.
– Forhandlerne våre har arbeidet systematisk og målrettet for å skape gode minneverdige kundeopplevelser gjennom mange år. Det er de som møter kundene i det daglige, og de fortjener heder og ære for det gode arbeidet som er utført, sier Piotr Pawlak, administrerende direktør i Toyota Norge.
– Vi takker alle de ansatte hos forhandlerne som fortsetter å skape de gode kundeopplevelsene, og de ansatte i Toyota Norge, Toyota Finans og Toyota Forsikring som tilrettelegger og følger opp slik at vi hele tiden har kunden i fokus. Jeg er stolt av arbeidet som legges ned fra alle.

Å bygge opp kundeforhold er en dynamisk greie, noe jo Tesla viser, så Toyota har ikke tenkt å hvile på laurbærene.
– Dette er også en stor tillitserklæring fra våre kunder. Når de år etter år er blant landets mest fornøyde, betyr det at vi gjør mye riktig – og at vi samtidig må jobbe hardt for å opprettholde den standarden vi har satt for oss selv, understreker Pawlak.
BMW har også fått seg et løft og passert Volvo for tilfredshet, og gått fra 79,8 og 4 stjerner i fjor til 82,3 og 5 stjerner i år. Volvo må dermed innfinne seg med en 3. plass, som de deler med Mercedes med poengsummen 81,1. For Volvo falt tilfredsheten fra fjorårets 83,5, som faktisk var 3. best blant alle selskapene, mens Mercedes som nå er 5 stjerners har løftet seg fra 78,4 i 2024 og avansert kraftig fra den totale 19. plassen.
Men det bilmerket som har løftet seg mest er Nissan, som var nær 80 poeng og dermed 5 stjerner. De endte på 79,4 poeng, opp fra 75,5 poeng i Kundebarometeret 2024. Det betyr at de har tatt kjempesteg på årets Kundebarometer, fra 51. plass til en solid 15. plass.
Her er resultatene, og vi tar også med de tre beste totalt. Første tallet er tilfredshet, og det siste lojalitet.
Norsk Kundebarometer 2025:
1. Vinmonopolet: 87,4 -
2. Vipps: 86,6 95,2
3. Flytoget: 85,8 86,1
6. Toyota: 83,1 81,7
8. BMW 82,3 81,1
12. Volvo 81,1 79,0
12. Mercedes 81,1 80,5
15. Nissan 79,4 73,7
28. Audi 77,6 72,7
28. Tesla 77,6 63,0
41. Skoda 76,2 72,5
54. Hyundai 75,4 70,7
70. Volkswagen 73,5 69,2
*Kilde: Norsk kundebarometer.
* Det var totalt 157 selskaper med på årets undersøkelse.
Les også: