Nytt år, nye rekorder. Slik er det iallfall med bilistenes bompenger, for disse øker like sikkert som matprisene. NAF melder at det ble satt ny rekord i fjor med 15,5 milliarder kroner, og viser til foreløpige tall fra Statens vegvesen. I 2023 betalte bilistene 15,1 milliarder målt i 2024-kroner.
Dette tallet er vanvittige høyt, men faktisk ingenting sammenlignet med gjelden til bompengeselskapene. Den øker nemlig i et tempo som selv sender matprisene inn i skammekroken.
For NAF kan nå melde at gjelden økte med formidable 7 milliarder bare i fjor, og lyder nå på astronomiske 72,1 milliarder kroner. Og hvem må ta denne regningen?
– Dette må til slutt betales av bilistene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
– Bompengerekorden på 15,5 milliarder kroner i fjor er bare toppen av isfjellet. Økende gjeld i bompengeselskapene betyr at politikerne godkjenner stadig flere prosjekter som finansieres med bompenger.

Politikere har i lang stund diskutert alternativer til bompenger, som nå har blitt en melkeku som lokale politikere utnytter til det fulle for å finansiere diverse prosjekter i byene.
Og NAF er klokkeklar på hva de mener:
– Vi er imot hele bompengeordningen, og mener samferdsel må finansieres som alle andre områder der det offentlige må investere, nemlig med offentlige midler, sier Handagard.
For å virkelig utnytte bilistene til det ytterste har det nå kommet en ny trend hvor politikere åpner for bompenger selv før veien står ferdig, ja, du leste rett.
NAF sier at det nå en rekke prosjekter hvor politikerne har vedtatt at folk skal betale bompenger allerede før veien er ferdig. De sier at av 63 bompengeprosjekter, er 12 prosjekter der det kreves inn bompenger før veien er klar (parallellinnkreving) og 11 er bomringer rundt byene.
– Bompenger har dessverre bitt seg fast som den finanseringen som raskest gir politikerne resultater, sier Handagard.
– Det er klart at når bilistene bidrar med så mye, blir statens og kommunens forpliktelser mindre og eventuelle økte kostnader kan enkelt skyves videre.
Automobilforbundet har også sett på hvor mye bilistene må betale gjennom prosjekter i byvekstavtalene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø, og summen her er på hele 7 milliarder kroner.
– Skal bompengene bort vil det kreve enorme offentlige investeringer, slår Handagard fast.
– Både for å avvikle dagens bommer og for å sikre stabil finansiering også i til bytransporten. Der utgjør bompengene nå et enormt bidrag.
I Vegvesenets foreløpige rapport for bompengene i 2024 kan vi lese at det var innkreving i 368 bomstasjoner samt på sju ferjestrekninger, og bilister passerte disse 1.152 millioner ganger. Dette var litt opp fra 2023, hvor det ble registrert 1 132 millioner passeringer.
Les også: