Dette er årets bil i verden, og er akkurta den samme bilen som den rene kvinnejruyen kåret til årets bil så sent som 8. mars. (Foto: Kia)

Her er årets bil i verden

Da er det klar hvilke biler som har vunnet de ulike kategoriene i kåringen av årets bil i verden, og ikke minst hvilken ny bil som stakk av med hovedprisen.


Den aller tyngste årets bil-pris deles ut under New York International Auto Show, og årets store bilutstilling i det store eplet har nå startet. Det betyr at årets vinnere av World Car of the Year er klare.

Som vanlig har den 100 manns store jury fra 29 land hatt en voldsom jobb, for det var 32 nye biler som var kvalifisert til å bli årets bil i verden. Disse må produseres i et antall på minst 10.000, må være priset under luksusbilene og være til salgs på minimum to kontinenter.

Dette feltet ble til slutt trimmet ned til tre finalister, BYD Seal, Kia EV9 og Volvo EX30, og en av disse skulle altså krones til årets bil i verden.

Det ble gjennomført en hemmelig avstemmig, og til slutt kunne Kia slippe jubelen løs ‒ elbilen Kia EV9 er årets bil i verden. Dermed ble den også vinneren av årets elbil, så to svære priser til den nye elbilen fra Kia. 

(Foto: Kia)

‒ Vi er enormt beæret over at EV9 har blitt kåret til årets bil og årets elektriske kjøretøy, sier Ho Sung Song, president og administrerende direktør i Kia.

‒ Denne triumfen er et vitnesbyrd om vår urokkelige forpliktelse til å flytte grensene for teknologi og fortreffelighet i design. Suksessen til Kia EV9 vil drive oss til å fortsette å levere eksepsjonelle kjøretøy som redefinerer kjøreopplevelsen for kunder over hele verden.

Les også:
Kia EV9 er en stor elbil som er tilgjengelig med enten seks eller sju seter, og bakerst er det utvilsomt plass til to store pokaler som viser hvor imponerende den er.

Tidligere i år ble den også stemt fram som årets bil av en ren kvinnejury, så den har hanket inn begge de to store globale prisene. Les mer om den kåringen via en av lenkene helt nederst.

Det koreanske merket har laget flere imponerende biler de siste årene ‒ i fjor ble Kia EV6 GT kåret til årets ytelsesbil i verden og i 2020 vant Kia Telluride både prisen som årets bil i verden og Kia Soul EV ble kåret til årets urbane bil i verden. 

I fjor ble for øvrig konsernkamerat Hyundai den store vinneren, og Ioniq 6 ble kåret til årets bil i verden med Kia Niro på 2. plass og BMW 7-serie og i7 på 3. plass.

Men det var altså flere vinnere som ble kåret i New York for noen dager siden. 

BMW har fulgt opp i7 med i5, og denne som nå også har kommet som en stasjonsvogn er nå årets luksusbil i verden.

Slik ser den linjelekre BMW i5 Touring ut:

(Foto: BMW)

‒ Vi er veldig glade for å motta denne prestisjetunge prisen, sier Bernd Körber, en visepresident i BMW.

‒ Dommen fra den internasjonale juryen viser at våre sterke produkter med sine typiske BMW-egenskaper overbeviser og inspirerer krevende målgrupper over hele verden.

Volvo har også all grunn til å smile, for selv om den store pokalen glapp er EX30 årets urbane bil i verden. 

‒ Å vinne denne prisen med EX30 er utrolig gledelig og en solid bekreftelse av vår ambisiøse elektrifiseringsstrategi, sier Jim Rowan, Volvos administrerende direktør. 

‒ Kundenes respons på EX30 har overgått forventningene våre, og den har vist seg å være en perfekt bil for dagens marked ettersom et økende antall bilkjøpere bytter til helelektriske biler. Jeg er overbevist om at EX30 vil bidra sterkt til vår vekst i år og utover.

(Foto: Volvo)

Hyundai, det store merket de siste årene, gikk heller ikke tomhendt fra årets store utdeling, for de stakk av med årets ytelsesbil i form av Ioniq 5 N.

‒ Vi er begeistret og beæret over å motta den prestisjetunge World Performance Car-prisen for vår Ioniq 5 N, sier Jaehoon Chang, president og administrerende direktør i Hyundai Motor Company.

‒ Denne anerkjennelsen er et bevis på Hyundais forpliktelse til å flytte grensene for elektrisk ytelse og innovasjon. Det er virkelig gledelig å se at vår innsats har blitt belønnet med totalt syv World Car Awards-titler de siste tre årene. Vi er stolte av å fortsette seiersrekken, som befester Hyundais posisjon som en leder i den globale elbilindustrien.

(Foto: Hyundai)

Til slutt ble det også kåret bilen med det beste desiget, og her er det en ekspertjury som består av folk som kan alt om design som bestemmer vinneren. Det ble denne gang den nye utgaven av Toyota Prius.

‒ Vi gikk tilbake til tegnebrettet for å gjenskape Prius, og vurderte om vi skulle lage en vare, gjøre den om til mer en taxi eller lage noe som ville fange hjerter. Til syvende og sist velger vi å skape noe folk kan elske, ikke bare for dets rasjonelle fordeler, men også emosjonelle opplevelser, sier Yasushi Ueda, sjefingeniør for Prius.

‒ Det er en ære å motta prisen for beste design – innvendig og utvendig ‒ den nye Prius er en bil som ikke bare ser bra ut, men som også er morsom å kjøre.

(Foto: World Car Awards)

Tidligere har World Car Awards også kåret årets bilperson, og denne store tittelen gikk til Adrian Newey, den tekniske sjefen og designeren som har en stor del av æren for Red Bulls enorme suksess i Formel 1. 

Her er alle vinnerne av World Cars Awards 2024:

(Foto: Kia)

  • Kia EV9 – årets bil i verden
  • BMW 5-serie/i5 – årets luksusbil
  • Ioniq 5 N – årets ytelsesbil
  • Kia EV9 – årets elbil
  • Volvo EX30 – årets urbane bil
  • Toyota Prius – årets bildesign
  • Årets bilperson – Adrian Newey, OBE, Red Bull Racing
Les også:

Debatt