Kia EV9 har hanket inn en stor årets bil-pris, nemlig den som deles ut av en ren kvinnejury. (Fotos: WWCOTY)

Dette er årets bil stemt fram av kvinnene

Kvinnedagen feires med å kåres årets beste bil stemt fram av en global kvinnejury, og jaggu ble ikke vinneren på samme tid kåret til årets bil i Storbritannia.


Kia har truffet ganske blink med nye EV9, for den imponerer biljournalister over hele verden.

Nylig tok den seg til finalen i den europeiske kåringen av årets bil, men der måtte den riktignok se seg slått. Nye Renault Scenic gikk til topps, etterfulgt av nye BMW 5-serie og Peugeot 3008.

Så pallen glapp akkurat, men det gjør den ikke når det kommer til kåringen av årets bil i verden, den aller tyngste prisen. Der er nemlig de tre finalistene klare, og det er BYD Seal/Atto 4, Volvo EX30 ‒ og Kia EV9. Den prisen deles som vanlig ut i forbindelse med New York Auto Show neste måned.

En annen pris som har en fast dato er Women’s Worldwide Car of the Year (WWCOTY), årets bil stemt fram av en ren kvinnejury. Her blir vinnerne selvsagt annonsert 8. mars, ja, på kvinnedagen.

Her tester 75 kvinnelige biljournalister fra 52 land inkludert Norge det meste av nye biler, og i år var 63 biler kvalifisert for prisen. 

Det dels ut en hovedpris og fem kategorivinneren, så totalt er det altså fem biler som mottar en pris fra kvinnene. 

Vi skal ikke si at kvinnene har problemer med å ta en beslutning, men sjefen for WWCOTY kan fortelle at årets kamp var spesiell tøff. 

‒ Valget i år var spesielt vanskelig på grunn av det utmerkede nivået til alle kandidatene, sier Marta Garcia, administrerende president i WWCOTY. 

Men en må vinne, og valget falt altså på Kia EV9.

‒ Hver av finalistene hadde fortjent å vinne trofeet. Kia EV9 vant over sine rivaler ettersom det er en bil som er i stand til å tilfredsstille behovene til forbrukere overalt.

Kia EV9 vant selvsagt også kategorien den tilhører, SUV, og juryen sier at den har imponerende kapasitet med sju seter og er sitt første i sitt slag i dette segmentet. 

Videre melder de at til tross for sin lengde på 5 meter har bilen utmerket aerodynamikk, og dette bidrar til en eksepsjonell ytelse. 

«Spesielt viser Kia EV9 et banebrytende design, som inkluderer avansert teknologi og tilbyr både 2-veis lading og ultrarask lading», heter det fra WWCOTY.

Dette sier noen av jurymedlemmene om årets vinner:

‒ Kia EV9 er virkelig en gamechanger for elektriske kjøretøy. Det vil være bilen vi ser etter nedover veien og sier «det var da elbiler ble virkelig rimelige, brukervennlige og attraktive for alle forbrukere». Ingen andre biler har tatt den samme risikoen og presset design- og ingeniørgrensene til samme grense, sier Tanya Gazdik fra USA.

‒ Kia har utviklet en stor SUV med elektrisk motor som utmerker seg for sin gode aerodynamikk, innovative design, høye teknologinivåer ‒ med autonom kjøring opptil nivå 3. Og den tilbyr 2-veis lading og ultrarask 800 volt, sier Sara Soria fra Spania.

‒ Utbredt aksept for elektrifisering vil avhenge av å ha elbiler tilgjengelig i de fleste segmenter. Kia EV9 tilbyr et familievennlig interiør, og på toppen av det en kjøreopplevelse som føles nær bensinens, men uten utslipp. Det burde vinne over mange kjøpere som ikke er vant til batterikraft og vil være mer komfortable med en bil som føles kjent for dem, sier Jil McIntosh fra Canada.

‒ En usedvanlig edel, romslig, allsidig, flerbruks elbil. Den elektroniske firehjulsdriften er også kapabel, og de ulike kjøremodusene gjør EV9 til et utmerket kjøretøy i nordisk vinter og snøskavler. Jeg testet bilen i en frost under 25 grader, og jeg var glad for at EV9 oppførte seg i kaldt vintervær som en vanlig luksusbil: Den ble raskt varm, kjørelengden ble ikke påvirket mye av minusgrader. En stor prestasjon fra den koreanske bilprodusenten, sier Ylle Rajasaar fra Estland.

‒ Kia EV9 har de mest avanserte løsningene på markedet, som en frontgrill med LED-belysning og et interiør som kan forvandles til en stue takket være setene som kan roteres 180 grader. Den interne plassen tillater opptil syv personer, og den kraftigste versjonen med to elektriske motorer er i stand til å produsere opptil 384 hk med imponerende ytelse, sier Isadora Carvalho fra Brasil.

‒ Bilen er pålitelig forutsigbar, og gjør alltid akkurat det du ber om den. Noen ganger glemmer jeg til og med de ekstra sitteradene bak meg, og det synes jeg Kia fortjener honnør for. Med EV9 har du en framtidssikker bil, ikke bare for voksende familier, men også for energieffektivitet, sier Rowan Peperkamp fra Nederland.

‒ EV9 begeistret meg med tanke på de framtidige mulighetene for elektriske flerbruksbiler. Det var vanskelig å tro at dette store, komfortable og allsidige kjøretøyet ikke trengte en tank med bensin eller diesel, sier Liz Swanton fra Australia.

Så ja, vi kan trygt slå fast at Kia EV9 forførte kvinnene, og ikke nok med det ‒ den har også forført britene. 

På samme tid er det nemlig klart at EV9 også er UK Car of the Year 2024, stemt fram av 30 av Storbritannias toppjournalister på bilområdet. Der vant den også kategorien «stor crossover». 

Når det gjelder årets bil i verden for kvinnene var det i tillegg fire andre vinnere. 

  • Årets bil for kvinnene: Kia EV9
  • Årets familiebil for kvinnene: Volvo EX30
  • Årets store bil for kvinnene: BMW 5-serie
  • Årets SUV for kvinnene: Kia EV9
  • Årets 4x4 og pickup for kvinnene: Volkswagen Amarok
  • Årets eksklusive bil for kvinnene: Aston Martin DB12
Som sagt har Norge også et medlem i WWCOTY, den rutinerte biljournalisten Hanne Hattrem i VG. 

«Kia braser inn i framtiden med en ekstremt praktisk bil – dette må være blant årets aller beste familiebiler. EV9 trumfer de fleste hva angår plass og setearrangement. Enorm plass! God sidesikt og enkel betjening gjør at jeg trives veldig godt bak rattet», skrev hun blant annet etter å ha testet bilen for VG. 

Hun trillet som vanlig terningen, og den havnet ikke overraskende på terningkast 6. En verdig score for årets bil for kvinnene. 

Les også:

Debatt

Les mer om:

Elbil Kia EV9 Kia Årets bil