Disse to norske profilene skal konkurrerer mot hverandre under selveste Le Mans-helgen! Her fotografert på Rudskogen i fjor. (Foto: Red Bull)

Hauger og Lund Svindal varmer opp Le Mans

For et eventyr! To av våre største idrettsprofiler, Dennis Hauger og Aksel Lund Svindal, skal varme opp det kravstore Le Mans-publikummet under Porsche Carrera Cup lørdag.


Le Mans er sammen med Formel 1-løpet i Monaco og Indy 500 ansett som de tre største enkeltløpene i motorsporten, og årets 24-timersløp blir det mest spesielle siden det aller første.

For det har seg nemlig slik at det første løpet i Le Mans ble kjørt i 1923, og dermed er det duket for et 100-årsjubileum i år. Og den store happeningen er nå kun dager unna.

For 2023-utgaven starter lørdag, og varer naturlignok akkurat i 24 timer og målgangen skjer søndag ettermiddag. Det er dessverre ingen norske førere på startstreken, men av kjente navn kan vi nevne tidligere F1-verdensmester Jenson Button og Hollywood-stjernen Michael Fassbender.

Og det er utvilsomt norske innslag i løpet av Le Mans-helgen. Intet mindre enn to enorme norske profiler.

For franskmennene byr også på en skikkelig aperitiff i forkant av hovedløpet, nemlig en kombinert Porsche Carrera Cup hvor både den franske og skandinaviske utgaven slår seg sammen for å varme opp de 280.000 tilskuerne på klassiske Circuit de la Sarthe.

Dennis Hauger er som kjent Norges største motorsportprofil, og 20-åringen har en realistisk mulighet til å bli første norske føreren i Formel 1. Veien dit går gjennom Formel 3 og Formel 2, og førstnevnte har Hauger allerede vunnet.

Nå har det gått litt tråere i F2, men til tross for problemer er nordmannen på 5. plass i sammendraget etter seks kjørte runder. Det gjenstår sju VM-runder og totalt 14 løp i årets F2-sesong, så Hauger har mer enn nok tid til å klatre i sammendraget.

Aksel Lund Svindal er også godt vant til høy fart og raske svinger, men da nedover bratte fjell og på to ski. Den tidligere alpinisten har vunnet det som vinnes kan, både OL, VM og verdenscupen, og har nå kastet seg inn i motorsporten gjennom sin rolle i Porsche.

Multitalentet som har vært Porsche-ambassadør i flere år er nå også Porsche-fører og deltar i Porsche Carrera Cup, og drømmen om en gang å kjøre Le Mans har brått kommet veldig mye nærmere. For sammen med Hauger står han altså på startstreken under lørdagens Carrera Cup.

– Jeg har vært her tidligere som tilskuer og fulgt løpet på kloss hold. Nivået på de som kjemper i toppen er skyhøyt, og jeg har enorm respekt for de beste kjørerne i Le Mans, sier Lund Svindal.

‒ Det var stort å i det hele tatt følge et av verdens villeste idrettsarrangementer fra tribunen, og jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få muligheten til å kjøre her selv. For meg er det hele et lite eventyr.

Selv et OL blekner i forhold til Le Mans, noe National Geographic faktisk har undersøkt. For da de kåret det arrangementet som fansen absolutt måtte få med seg, tronet 24-timersløpet like godt helt øverst. Så Lund Svindal har absolutt sine ord om det villeste arrangementet i behold.

Med seg som oppvarming til det berømte løpet får altså Lund Svindal med seg Hauger, som altså til daglig kjører i F2. Han bruker dermed en få frihelger til å kjøre mot Lund Svindal og de andre i Carrera Cup.

Dennis hauger til venstre og Aksel Lund Svindal til høyre. (Foto: Porsche)

Nå er ikke Hauger helt ukjent med å ratte Porsche-biler i høy fart, for til tross for sin unge alder og satsingen i Formel har Hauger rukket å kjøre fem runder i den skandinaviske Carrera Cupen. Det har resultert i både en 2. plass og 3. plass, og på Le Mans-banen som byr på vanvittige topphastigheter er muligens siktet justert helt opp til det øverst trinnet på pallen.

– Det blir helt rått å kjøre på denne lange, raske banen og møte de franske 911-spesialistene på deres hjemmebane. Sammenlignet med banene i Skandinavia, som er mer tekniske og tette, blir det nå flere høyhastighetsseksjoner som jeg er vant til, sier Hauger.

‒ Det blir uansett ingen lett oppgave å vinne med tanke på det store feltet, med over 50 biler til start og alle franskmennene som kjenner bilen og banen godt. Men jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å komme høyest mulig opp på resultatlisten.

Det beste er selvsagt å være på plass i Le Mans for å se både den norske duellen mellom de to stjernene, og selvsagt selve 24-timersløpet som altså bør stå på «bucket»-listen til de fleste.

Men ingen fare for de som ikke har sikret seg billett, for Carrera Cup sendes direkte på Viaplay fra klokken 10 på lørdag. Selve Le Mans flagges i gang klokken 17:30 og sendes på Eurosport.

Og en bedre oppvarming til 100-årsjubileet for Le Mans kunne iallfall ikke vi nordmenn ha fått. Så fest setebeltet, finn fram popcornet og nyt øyeblikket! Og drømmen er selvsagt en norsk 1-2!

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Nyheter Motorsport