HjemElbilerHar satt opp «verdens raskeste» lader i Norge

Har satt opp «verdens raskeste» lader i Norge

ABB har installert de to første Terra 360-laderne. Dette er verdens raskeste ladere, men det er et problem. Ingen elbiler kan utnytte de fullt ut.

Rekkevidde og lading. Det er de to store utfordringene knyttet til elbilene, og det jobbes hardt for å utbedre begge tingene.

- Annonse -

Når det kommer til rekkevidde har nå mange av elbilene passerte 500 kilometer, noe 600 kilometer og Mercedes EQS har en versjon som har en oppgitt rekkevidde på 782 kilometer.

Det finnes også en elbil som har passert 800 kilometer, og den lengstgående Lucid Air har en oppgitt EPA-rekkevidde på 837 kilometer. EPA er den amerikanske målemetoden, og varierer normalt litt fra WLTP-tallene vi bruker i Europa.

Ladefarten begrenses i utgangspunktet av to ting. Hvor rask laderen er, og hvor raskt elbilen kan motta ladingen. Her er det den minste hastigheten som gjelder. Så om en elbil har en maks ladehastighet på 50 kW, så hjelper det ikke om laderen kan gi 150 kW. Ladingen vil maksimalt nå 50 kW.

Men at de de to tingene henger sammen bør ikke hindre ladeprodusentene og elbilprodusentene å pushe grensene og tenke langsiktig, for som vi har erfart her i Norge går utviklingen ganske så fort nå.

- Annonse -

Det ser vi på laderne, som for lengst har gått fra standard 50 kW hurtiglader som det hele startet med. Det har nå kommet en rekke operatører som tilbyr lynlading, og de aller raskeste er på 350 kW.

Eller, det finnes også en som tilbyr 360 kW.

Tilbake i oktober i fjor kunne ABB annonsere at de hadde klar «verdens raskeste» lader, Terra 360. Dette er en såkalt modulær lader som kan lade fire biler på samme tid, og fordeler i så fall kraften dynamisk for å sikre en raskt mulig lading for alle fire.

Om det kun står en elbil ved laderen, er altså den maksimale ladefarten på 360 kW, og vil da kunne levere 100 kilometer med rekkevidde på under 3 minutter og fullade elbilen på under kvarteret.

- Annonse -

Nå er altså de første lynraske laderne på plass, og det har skjedd i samarbeid med Eviny.

‒ Dette er virkelig landemerke-lanseringer som vi er glade for å samarbeide med Eviny om. Norge setter den globale standarden for elektrifisering av transport, og vi er glade for å høre reaksjonen til elbilsjåfører i en av nasjonene som har kommet lengst i bruk av elbiler, sier Arne Sigbjørnsen, leder for ABB E-mobility i Norge.

Eviny prøver å bøte på lynlade-mangelen vi har i Norge, og har så langt over 400 hurtig- og lynladere installert på mer enn 150 steder over hele landet.

‒ ABBs Terra 360 representerte det beste valget for Evinys siste utvidelse, forklarer Jannicke Hilland, administrerende direktør.

‒ Vi har i flere år vært involvert i overgangen til e-mobilitet, og vet hvor viktig en pålitelig hurtigladeopplevelse er når du velger elbil. Overgangen elbiler skjer lynraskt i Norge, og for å fortsette å lede endringen trenger vi de raskeste laderne. Vi er stolte over å være de første i verden som tar i bruk ABB’s Terra 360.

Mer spesifikt er de to laderne satt opp på Oasen kjøpesenter i Bergen og på Geilo, og disse to pilotstedene skal etterfølges av en mer utbredt utrulling over hele Norge og Sverige.

Problemet nå er at bilprodusentene ikke henger med i utvikling.

Det finnes ingen elbiler som kan lades med 350 kW, og vi må tilbake til nevnte Lucid Air for å finne den som er nærmest. Den amerikanske elbilen som etter planen skal dukke opp i Norge i løpet av året, kan skilte med en ladefart på 300 kW. De opplyser selv at 20 minutters lading gir 483 kilometer med rekkevidde, så det går ganske så greit unna med en Lucid Air.

Det kommer også en elbil som er ganske så nær å utnytte Terra 360 fullt ut. Det elektriske monsteret GMC Hummer EV skal nemlig tilby 350 kW når den er på plass, og dette er for pickup-versjonen. SUV-utgaven nøyer seg med 300 kW ladefart.

Så bilprodusentene presser stadig nye grenser, og det tar forhåpentlig ikke altfor lang tid før selv Terra 360 er for treg.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Hva irriterer oss mest i trafikken? (Foto: Bil24)

Dette irriterer oss mest i trafikken

Frende har sjekket hva som irriterer mest når vi kjører bil, og en gammel slager troner fortsatt på toppen. De...
Det store indiske Mahindra-merket skal få MEB-komponenter fra Volkswagen. (Foto: Mahindra)

MEB skal gjøre Indias luft renere

Volkswagen-gruppen har signert en avtale med Indias største kjøretøyprodusent, Mahindra, om bruk av MEB-komponenter for kommende elbiler. For å illustrere...
Nå er interessen for brukte elbiler på Finn rekordhøy, og slike biler tar også klart kortest tid å selge. (Fotos: Finn.no)

Nå søker vi etter brukte elbiler

Endelig er ordet «elbil» inne på topplisten over populære søkeord hos Finn.no. Mens det i stor grad handler om elbiler...
BMW har oppdatert 3-serien, og det inkluderer både sedan- og touring-utgaven. (Fotos: BMW)

BMW med oppdatert 3-serie

Tyskerne har gitt den viktige 3-serien en aldri så liten oppdatering. For ganske nøyaktig 47 år siden skjedde det noe...
Stadig flere blir tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand. (Ill: Bil24)

30 blir tatt i ruskjøring ‒ hver dag

Trenden er bekymringsfull ‒ stadig flere blir tatt for ruskjøring. MA – Rusfri Trafikk er bekymret etter å ha sett...
Toyota skal nå fokusere på infrastruktur for hydrogenbilene her i Europa, slik som Mirai. (Fotos: Toyota)

Toyota vil bygge europeisk hydrogen-infrastruktur

Bilgiganten slår seg sammen med Air Liquide og Caetano Bus i et forsøk på å bygge infrastruktur for hydrogendrevne...
Cadillac Lyriq befinner seg nå i soloppgangen, og er snart på plass i USA. (Fotos: Cadillac)

Cadillac Lyriq har fått rekkevidde og pris

Muligens inspirert av den ekstreme interessen rundt Ford F-150 Lightning, har Cadillac trykket på gasspedalen såpass mye at Lyriq...
Rolls-Royce har gitt Phantom en midtlivs-oppdatering. (Fotos: RR)

Phantom ‒ ånden kjører videre

Rolls-Royce har gitt Phantom en ansiktsløfting, uten at de har endret altfor mye på generasjonen som kom i 2017. Vi...
For første gang har en robot lakkert et avanserte kunstverk på en bil. (Foto: ABB)

For første gang har en robot lakkert bilkunst

En robot lakkerte kunstverk på bare en halv time. Se bilder og video. Det er ABB Robotics som kan fortelle...
Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her