Bilen åpner for frihet, og det er viktig for nordmenn. (Foto: Santander)

Godt over halvparten er veldig avhengig av bilen

Faktisk svarer kun ørsmå 2 prosent i en ny undersøkelse at de ikke er avhengig av bilen.


Ifølge SSB bor det 5,57 millioner mennesker i Norge, og samme byrå melder også at det 2,88 millioner personbiler her. En bil per to innbyggere altså, så det er overraskende høyt.

Kanskje ikke like overraskende er store deler av befolkingen også avhengig av bilen, noe en undersøkelse fra juli viser.

-->
Det er Santander som har fått YouGov til å ta tempen på bil-avhengigheten, og i dette langstrakte, topografiske og kalde landskapet er folket virkelig avhengig av bilen for å få hverdagen til å gå opp. Ja, til tross for hva enkelte partier mener.

Den nordiske spørreundersøkelsen viser at godt over halvparten, 57 prosent, er i stor eller svært stor grad avhengige av bilen sin, og på den andre enden av skalaen svarer kun 2 prosent at de ikke er avhengig av den.

Videre avdekker tallene at kvinner er mer avhengige av bilen enn menn, og aldersgruppen 50-59 år er mest avhengige av bilen.

Her i Norge bor de som er mest avhengige av bilen i Innlandet og Viken, og de som er minst avhengig av bilen bor kanskje ikke overraskende i Oslo. Ja, der partiene har sine hovedkontorer.

Den aller viktigste grunnen er friheten en bil åpner for, og 36 prosent peker på dette som det viktigste aspektet ved å ha bil.

– Det nest viktigste ved å ha bil er å komme seg til og fra jobb, og det tredje viktigste er å kunne bruke bilen til handling, sier kommersiell direktør i Santander, Trond Brakken.

‒ Dette forteller oss at bilen ikke bare er en nødvendighet, den betyr frihet og er en tilrettelegger for å leve det livet man ønsker.

I Norge er pris og sikkerhet de absolutt viktigste parameterne når man vurderer ny bil, etterfulgt av størrelse, merke, design og miljøvennlighet, viser undersøkelsen.

Men bilen er ikke det viktigste i folks hverdag, for den ble også satt opp mot andre hverdagslige «nødvendigheter» som vaskemaskin, fjernsyn, internett, kaffemaskin og mobiltelefon.

Totalt 40 prosent sier at bilen og mobilen er like viktig, 43 sier at prosent at mobiltelefonen er viktigere enn bilen, mens 12 prosent oppgir at bilen er viktigere enn mobilen, opplyser Santander.

– At de aller fleste av oss i dagens samfunn er helt avhengige av mobilen er ingen stor overraskelse, sier Brakken.

‒ Det at mer enn halvparten av norske bileiere sier av bilen er like viktig, eller viktigere enn mobilen, forteller oss at bilen har en helt avgjørende posisjon i det norske samfunnet.

2 av 10 mener at oppvaskmaskinen er viktigere, mens kun 12 prosent mener kaffemaskinen er viktigere enn bilen.

Dette er altså en nordisk undersøkelse, og YouGov spurte totalt 4.000 bileiere i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Santander