Veldig mye trafikk og kaotiske parkeringsplasser gir mange bulker, og spesielt i innspurten til julen. (Fotos: Fremtind)

Forventer 1 million biler på veiene

Slik unngår du å bli en del av bulkestatistikken på to av årets travleste utfartsdager.


I år byr julen på mange fridager, og siden selveste julaften er på søndag betyr det at mange tar juleferie allerede torsdag og fredag. Det betyr at trafikken på veiene tar seg opp allerede 21. desember.

Fremtind Service, Norges største utsteder av bombrikke, tror det blir så mange som 1 million biler på veiene i løpet av julen. Det er mange biler!

– Aller mest trafikk er det 21. og 22. desember, spesielt i byene, men også på landeveiene når mange starter på reisen hjem til jul, sier Svein Skovly, kommersiell direktør i Fremtind Service.

‒ Det kan være smart å starte tidlig, eller vente til kvelden med å kjøre. Trafikken er normalt størst mellom klokka 13.00 og 18.00.

De forventer derimot lite trafikk og et rolig trafikkbilde i selve jule- og nyttårshelgen, og sier at fra roen senker seg på juleaften til fyrverkerirestene er ryddet 1. nyttårsdag blir det stille i bygatene.

– Dagen med desidert minst biltrafikk er 1. juledag. Det gjelder over hele landet, både i byene og på landeveien. Kanskje det er lurt å velge nettopp denne dagen hvis du skal reise til fjells i romjula, tipser Skovly.

Når det gjelder hjemreisen fra fjellet kan det også være lurt å følge tipsene til Fremtind Service.

– I Hallingdal er det mest trafikk 1. nyttårsdag, mens det i Valdres og Gudbrandsdal er 2. nyttårsdag som har mest trafikk, oppsummer Skovly.

Forsikringsselskapet Fremtind har også fått Respons Analyse til å sjekke hvor mange nordmenn som skal på juletur. Og det er mange.

For 41 prosent, noe som tilsvarer 1,7 millioner nordmenn, oppgir at de skal reise i julen, enten til familie og venner, på hytta eller til utlandet.

De fleste vil bruke egen bil, så vi kan altså forvente oss over 1 million bilister på veiene i julen.  

– Når mange skal ut og kjøre på samme tid, oppstår det fort problemer. Få ting skaper mer stress enn ikke å rekke hjem til jul. Husk derfor å beregne ekstra tid på utfarten, hold din plass i køen og ha god avstand til bilen foran, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

22. desember er døpt den store bulkedagen, men Fremtind sier at det er en sannhet med modifikasjoner.

– Tallene våre viser at det ikke bare er én stor bulkedag før jul. Vi kan nok heller snakke om «den store bulkeuken», sier Hofstad-Nielsen.

Tallenes tale er også klare. Bare hos Fremtind ble det bulket og krasjet over 1.600 ganger i uken før julaften i fjor, til en kostnad på over 62 millioner kroner. Fremtind sier at et krevende vinterføre ga ekstra store utfordringer i trafikken.

– Vi så en oppsiktsvekkende økning i bilskader før jul i fjor, og mye skyldtes vanskelig føre. Også i år blir det mange som skal ut og kjøre på samme tid, og da må vi ta det ekstra pent på veiene, oppfordrer skadeforebyggeren.

NAF understreker at mange av bulkene oppstår når bilene står parkert.

‒ Mange biler, mørke og dårlig tid. Det er en perfekt oppskrift på parkeringsbulker, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.  

De viser til tall fra Finans Norge, som på sin side viser at det i dagene fra 20. til og med 23. desember i fjor var 2.788 skader relatert til parkering.  

‒ Da har man mye bedre oversikt når man skal ut fra parkeringsplassen. Og når man skal rygge inn, så sørg for god oversikt, pust en ekstra gang og ta deg god tid, sier Svendsen.

Han understreker at man ikke kan stole 100 prosent på moderne hjelpemidler under parkering.

‒ Dette er elektronikk som kan feile. En skitten linse på ryggekameraet kan også føre til at du ikke ser en hindring bak bilen. Bruk sensorene som hjelpemidler, men ikke stol blindt på dem. Systemer som automatisk parkerer bilen for deg bør du også være varsom med og ikke bruke uten at du følger nøye med.

NAF sier at rene ruter, speil og oversikt er stikkordene for å redusere faren for uhell, men understreker at det aller beste rådet er å stresse ned.

‒ Er man stresset er det mye større sjanse for at noe går galt. Tiden det tar å fylle ut en skademelding, jobben i ettertid og kostnadene bør være en god nok grunn til å bruke noen få sekunder ekstra og være sikker på at man ikke rygger inn i en annen bil, sier rådgiveren.

Men skulle det gå galt må man også ta ansvar.

‒ Legg igjen en lapp på kjøretøyet du har rygget inn i, eller si ifra til eieren om vedkommende er i nærheten, sier Svendsen.

‒ Alle vet at uhell kan skje og med dagens moderne biler kan skadene beløpe seg til flere titalls tusen kroner fordi det finnes mye teknologi skjult bak støtfangere og karosseriplater på nye biler. En lapp under vindusviskeren er derfor det eneste riktige å gjøre om man har vært uheldig og ikke får fatt i eieren på stedet.

Her er fem tips til en trygg kjøretur i julen:

  • Kjør når du er våken og opplagt. Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.
  • Hold din plass i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlige situasjoner og enda lengre kø.
  • Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.
  • Ta det pent ut av veikryss og rundkjøringer, og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien. Her skjer det ofte ulykker.
Kilde: Fremtind

Les også:

Debatt

Les mer om:

NAF Fremtind Trafikk