- Annonse -
HjemElbilerFørste VM-serie med hydrogenbiler

Første VM-serie med hydrogenbiler

Extreme E skal utvikle seg videre til Extreme H, og hydrogenserien blir etter alle solemerker den 7. VM-serien i regi av FIA.

Det kan til tider være forvirrende å holde kontroll på alle motorsport-seriene, for det finnes veldig mange. Det er bare å se på de med Formel-navnet i seg, for her er det en jungel av serier. Formel 1, Formel E, Formel 2, Formel 3, Formel 4, Super Formel og en drøss med andre typer Formel-løp. Så ja, puh!

- Annonse -

Men for å gjøre ting litt mer oversiktlig har det internasjonale automobilforbundet kalt FIA gjort de mest prestigetunge om til verdensmesterskap, så i disse kåres det altså en verdensmester.

Den aller første føreren som klarte å bli verdensmester i to forskjellige FIA-grener er utrolig nok norsk. For Petter Solberg ble først verdensmester i rally i 2003, og deretter verdensmester i rallycross i 2014.

Han fikk selskap i den eksklusive klubben av spanske Fernando Alonso i 2019, for da ble den tidligere doble verdensmesteren i Formel 1 også verdensmester i langdistansekjøring som inkluderer det berømte 24-timersløpet Le Mans.

Så da vet vi fire av grensene som har VM-status ‒ WRC (rally), WRX (rallycross), F1 (Formel 1) og FIA Endurance (langdistanse). De to siste er den helelektriske Formel E og FIA Rally Raid. Sistnevnte er den ferskeste og fikk VM-status i 2022, og dette er en terrengserie som inkluderer det berømte Dakar-rallyet.

- Annonse -

Rett under VM-seriene finner vi FIA Championship, og deretter kommer de som er kalt FIA International Series. I denne befinner Extreme E seg i.

Dette er som kjent en helelektrisk ekstrem rallyserie som kjører rundt på klimautsatte plasser, og vi har faktisk et ganske norsk lag i denne. Nå er riktignok laget i seg selv drevet av en brite, og ikke en hvilke som helst ‒ nemlig tidligere Formel 1-verdensmester Jenson Button. Men de to sjåførene som utgjør laget, en kvinne og en mann, er norske. Det er Hedda Hosås og Andreas Bakkerud.

Mannen bak Extreme E er den samme som også var pådriver for Formel E, spanske Alejandro Agag. Og han er åpenbart full av både ideer og pågangsmot, for nå vil han lage en ekstrem hydrogen-serie i form av Extreme H.

Og den tidligere forretningsmannen har åpenbart fortsatt overtalingsevnene i orden, for nå har han fått FIA med seg på laget.

- Annonse -

Extreme E og FIA har nemlig signert et ikke-bindende Memorandum of Understanding som setter et rammeverk for å skape det første verdensmesterskapet i ekstrem terrengkjøring med hydrogenbiler noensinne.

I dette står det at Extreme E først skal etablere Extreme H, som deretter skal bli et FIA-mesterskap i 2025-sesongen. Om serien oppfyller kriteriene skal det deretter blir et FIA-verdensmesterskap fra 2026.

På samme tid stiger og prestisjen rundt Extreme E, som til neste år skal bli anerkjent som en FIA Championship-serie. Ikke verst for en helt ny gren som startet opp så sent som i 2021.

Utviklingen av Extreme H-serien er allerede i gang, og det ligger planer om å lansere en prototype allerede senere i år ‒ og dermed i god tid før 2025-sesongen.

‒ Å etablere det første verdensmesterskapet i hydrogenracing sammen med FIA vil være en viktig milepæl for Extreme E og den nye Extreme H, sier Agag som også er administrerende direktør for Extreme E.

‒ Eventuell akkreditering som et FIA-mesterskap og deretter et FIA-verdensmesterskap betyr at vi vil være blant toppsjiktet av globale motorsportkategorier, og Extreme H vil være tidenes første VM-serie i sitt slag.

I tillegg til å sette fokus på klimautsatte områder ville Ageg vise at det var mulig å lage ekstreme helelektriske racerbiler med Extreme E, og nå vil han vise det samme når det kommer til hydrogendrift.

‒ Denne kunngjøringen er et viktig første skritt i utviklingen av mesterskapet vårt, og vår banebrytende overgang til hydrogendrevet racing, sier Ageg.

‒ Sport er den mektigste og mest effektive plattformen for å drive innovasjon, og vår forpliktelse til å levere bærekraftige motorsportmesterskap fulle av spenning og med redusert karbonavtrykk er et bevis på det.

Extreme E har allerede etablert seg som en svært heseblesende serie full av action, og det er ingen grunn til å tro at Extreme H blir mindre, tja, ekstrem.

‒ Vi er glade for å fortsette å jobbe med Extreme E på deres reise til å bli et FIA verdensmesterskap, sier FIA-president Mohammed Ben Sulayem.

‒ Å bruke bærekraftige kraftkilder i motorsport er hovedmålet til FIA og en del av vår langsiktige strategi, og denne serien er et ideelt utstillingsvindu for det. Hydrogen er en viktig del av den miksen, og vi har utviklet et sett med sikkerhetsforskrifter for hydrogendrevne kjøretøy som er en del av FIAs internasjonale sportskode.

Stjernene har flokket til Extreme E, og tre av lageierne er faktisk F1-verdensmestere. Nevnte Button har nemlig selskap av Lewis Hamilton og Nico Rosberg i eierlosjen, og andre tungvektere som McLaren, Andretti og Chip Ganassi er også på plass.

‒ Det er oppmuntrende at en så stor motorsportsenhet som Extreme E med sin anerkjente gruppe av lag ser det samme potensialet innen hydrogenteknologi. Deres tilnærming til likeverd og mangfold samsvarer med vår når vi presser på for å gjøre motorsport tilgjengelig for alle, sier FIA-presidenten.

‒ Motorsport fungerer som en utmerket forsknings- og utviklingsplattform, og denne nye serien har et stort potensial. Å få testet teknologien i det tøffe miljøet under terrengløp under alle typer forhold bør komme hele bransjen til gode, og på lengre sikt gjøre mobiliteten mer miljøvennlig for hverdagsbrukere av veien. Vi ser fram til å jobbe med Extreme E og dele vår kunnskap og ekspertise.

Extreme E og deretter Extreme H har som mål å minimere miljøpåvirkningen samtidig som de maksimerer bevisstheten, og kjører løp på steder som allerede har blitt skadet eller påvirket av klimaendringer eller menneskelig innblanding.

Og det på en ganske så spektakulær måte, som vi kan se av bildet:

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Lexie Limitless skal kjøre verden rundt på 100 dager ‒ med en elbil. (Fotos: Ford)

Jorden rundt med elbilen Ford Explorer

Lexie Alford, bedre kjent som Lexie Limitless, har allerede en verdensrekord som den yngste i verden som har besøkt...
Aston Martin DB5 runder 60 år. (Fotos: Aston Martin)

Gratulerer Aston Martin DB5 ‒ du er 60 år

Favorittbilen til James Bond runder i disse dager 60 år. Blar vi oss tilbake til 1963 finner vi to store...
Lamborghini og Ducati jobber med teknologi som skal gjøre det sikrere for motorsyklisten. Her en Lamborghini Urus og en Ducati Multistrada. (Fotos: Lamborghini)

Nå «snakker» Lambo-bilene og Ducati-syklene med hverandre

Det skjer mye sikkerhetsutvikling på MC-fronten, og nå viser Lamborghini og Ducati et system som kan varsle motorsyklisten om...
Dette er en helelektrisk Mini. (Fotos: David Brown Automotives)

Mini-klassikeren gjenfødt som elbil

David Brown Automotive viser nå sin Mini eMastered, som ja, mestrer elektrisiteten. På 1950-tallet ville den britiske bilindustrien ha en...
Noen heldige kan også følge Viktor Hovland på storskjerm i baksetet under Ryder Cup. Denne heldige her er ingen ringere enn Rory McIlroy, den kanskje største golfstjernen i dag. (Fotos: BMW)

Se Ryder Cup i baksetet

Viktor Hovland og den europeiske gjengen jakter revansje i det som er golfsportens VM, nemlig den prestigerunge Ryder Cup....
En slik utgave av G-klasse har du neppe sett før. (Fotos: Mansory)

Slik har du neppe sett en G-klasse

Mansory har kastet seg over Mercedes G-klasse, og resultatet er en bil som er kalt Mansory Gronos 4x4. Se...
Nye Lamborghini Revuelto passer neppe i skogen, men å bli fotografert der er ganske så perfekt. (Fotos: Lamborghini)

Slik har du ikke sett en Lamborghini Revuelto

Det har nok blitt tatt mange bilder av den nye Lamborghini Revuelto, men ingen er neppe i klasse med...
Genesis har fått sving på salget de siste årene, og det har ført de over den store milepælen med en million biler. (Fotos: Genesis)

Genesis rundet millionen

Det er som kjent den første millionen som er den vanskeligste, og nå har Genesis passert denne milepælen. På samme...
Toyota skal levere 500 Mirai-biler til OL i Paris neste år. (Fotos: Toyota)

Toyota skal levere hydrogenbiler til OL

Ikke overraskende skal OL i Paris også fremme bruken av hydrogenbiler, og det skal blant andre Toyota sørge for. Når...
I løpet av to år har flere fått økt reisetid om de går fra bil til kollektivtransport. (Foto: NAF)

Ta kollektiv ‒ og få økt reisetid

Politikerne klarer ikke å få de store massene over på kollektiv, og det er kanskje ikke så rart. Stadig...
Zeekr x har nå satt kurs for Europa, og forhåpentlig er det heller ikke altfor langt unna Norge. (Fotos: Zeekr)

Zeekr klar med neste modell i Europa

Zeekr skal erobre Europa og Norge, og naturligvis er det 001-modellen som lander først på det gamle kontinentet. Men...
Stadig flere stryker på teoriprøven når det skal ta førerkort for personbil. (Foto: Statens vegvesen)

Nesten halvparten stryker på teoriprøven

Særlig de litt mer voksne sliter med teoriprøven, og Statens vegvesen er litt bekymret. Det er noe som heter at...
Volkswagen har på gang 3. generasjon av bestselgeren Tiguan. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagens bestselger i ny generasjon

Mange nordmenn hadde nok ønsket seg denne, for nye Tiguan kommer også som hybrid og åpner for 100 kilometer...
Volvos V60 Cross Country kom i 2019, og var det også mulig å få med en D4 AWD dieselmotor. (Fotos: Volvo)

Volvos siste dieselbil kun måneder unna

Under det store klimamøtet i New York kunne Volvo Cars melde at de er i ferd med å fase...
Munro viser nå fram en spesialutgave av MK_1 kalt Mountain Rescue Edition. (Fotos: Munro)

En elektrisk fjellredder

Denne bør passe godt i Norge. Skotske Munro har nemlig laget seg en Mountain Rescue Edition av elbilen MK_1. Du...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her