Det går tregt med elbilutrullingen i Europa, men Ionity gjør iallfall sitt på ladefronten. Dette er intet mindre enn en megawatt-lader. (Foto: Ionity)

Europa henger langt etter i elbilsalget

Her hjemme selges det som kjent nesten utelukkende elbiler når det kommer til nybilsalget, men hvordan er ståa ute i Europa?


De norske OFV-tallene for april er glassklare og følger en trend vi har sett en god stund nå. Norge har blitt en ren elbilnasjon, og i april sto nullutslippsbilene for formidable 97 prosent av alle nybilene som ble registrert.

Men Norge utgjør ikke en gang 1 prosent av Europas befolkning, bare London er nesten to ganger norsk befolkning, så det norske bilister slipper ut er kun en fotnote i det store regnskapet. 

-->
Vi redder altså ikke verden, men vi kan iallfall oppmuntre andre til å ta det samme valget. Som her altså er å kjøpe elbil. Så det store spørsmålet er om det skjer. 

Det har vi faktisk bedre oversikten rundt nå, for ACEA, dette forbundet som samler mange av de største europeiske bilprodusentene, har utviklet et nytt sporingsverktøy. 

De mener nemlig at pålitelig data baner veien for fornuftige politiske beslutninger, så de skal nå kartlegge fremdriften innen elektrifisering og overgangen til nullutslipp.

Det nye og dynamiske verktøyet, det betyr at det blir oppdatert jevnlig med ny data, tar høyde for en rekke ting. Som nyregistreringer, infrastruktur, kjøretøy som for tiden er på veiene og ladepriser. 

– Overgangen til nullutslippsmobilitet har tydeligvis ikke den farten man forventet da ambisiøse mål først ble satt i en markant annerledes politisk kontekst. Bilprodusenter spiller sin rolle ved å levere et mangfoldig utvalg av nullutslippskjøretøy, men vi kan ikke ta på oss denne utfordringen alene, sier Sigrid de Vries, generaldirektør i ACEA.

– Vi utviklet dette verktøyet for å gi et nøyaktig og pålitelig bilde av elektrifisering og nullutslippsopptak i Europa, og bidra til å drive beslutningstaking som gjenspeiler de nåværende tankevekkende realitetene i overgangen.

EU har innsett at ikke alle land er som Norge, og har løsnet litt på CO2-kravene rettet mot bilprodusentene. Nå er det foreslått et 3-årige snitt rundt CO2-utslippet, og dette skal gi den europeiske bilproduksjonen mer fleksibilit på veien mot CO2-mål.

Det er ikke bare politikere som kan dra nytte av det nye verktøyet til ACEA, for det kan også vi. For det er selvsagt ganske interessant å se hvor langt de andre landene har kommet i den elektriske overgangen. 

Og bare så det er sagt, utenfor Norden går det heller tregt. Men vi kan ta nøkkeldataene aller først. 

  • Markedsandelen for elbiler opplevde sin første nedgang noensinne i 2024, fra 14,6 prosent til 13,6 prosent – en nedgang på nesten 6 prosent i solgte enheter.
  • 8,8 millioner ladepunkter for biler og varebiler er nødvendige for å nå 2030-målet, men i dag er det bare rundt 880.000 i EU – det betyr at det trengs en tidobling på bare fem år.
  • I snitt er det ett offentlig ladepunkt per femte elbil i EU, og andelen øker betydelig når man tar hensyn til plug-in-hybrider og varebiler.
  • Når elbiler og varebiler lades på offentlige nett, koster det mer å kjøre enn modeller med forbrenningsmotor i de fleste europeiske land.
  • Markedsandelen for nullutslipps mellomstore og tunge lastebiler er på 3,5 prosent, langt fra den ~35 prosent-andelen som trengs på bare fem år for å nå CO2-målene for 2030.
  • I dag er det bare noen få hundre lastebilegnede offentlige ladepunkter tilgjengelig i EU. Men for å nå CO2-målene for 2030, må det være tilgjengelig omtrent 35.000 offentlige ladestasjoner som er egnet for lastebiler, i tillegg til rundt 2.000 hydrogenfyllestasjoner (med en kapasitet på minst to tonn per dag). Det er minst 500 ladere utplassert i snitt hver måned.
Som vi kan se av disse tallene står det dårlig stelt med den elektriske infrastrukturen, så her må politikere over hele Europa på jobb om de tøffe målene skal nås. 

Så var det elbil-salget.

Dataene er fra 1. kvartal og inkluderer dermed januar, februar og mars, og vi har filtrert på markedsandelen til elbiler i nybilsalget. Så ja, akkurat som vi normalt rapporterer når vi skriver om nybilsalget.

Norge troner selvsagt på topp, og står oppført med 90,6 prosent elbiler. Det er selvsagt soleklart mest, og kun Danmark er i nærheten. Der endte elbilsalget på 65,5 prosent. 

Island er også Norden, og de hadde i 1. kvartal den tredje høyeste elbilandelen med 42,3 prosent. 

Videre holder Finland og Sverige ganske likt tempo, med henholdsvis 33,8 prosent og 33,0 prosent elbilandel i 1. kvartal. 

Nå er det et land som hadde en litt større andel elbiler enn dette, og det er det flate og relativt lille Nederland. Der har de i likhet med Norge satset tungt på elbiler over et tiår, men nederlenderen klarer ikke å ta det siste steget. Der lød elbilandelen på 35,3 prosent i 1. kvartal, mens de lille naboene Belgia ikke var særlig dårligere med 33,4 prosent. 

Resten av røkla kommer seg ikke over 30 prosent, og i noen land går det så trengt at de må nøye seg med en ensifret prosentandel. Så ja, det er en lang vei å kjøre.

(Ill.: ACEA)

Så hva med de mest folkerike landene, for det er jo der de virkelig store utslippene er. Vel, Tyskland med sine rundt 84 millioner endte med en elbilandel på 17,0 prosent, Storbritannia med rundt 68 millioner endte på 20,7 prosent, Frankrike med rundt 66 millioner hadde 18,2 prosent elbilandel og Italia med rundt 58 millioner innbyggere bryr seg overhode ikke om elbiler – kun 5,2 prosent av salget i 1. kvartal var slike. 

Så ja, det går tregt, snittet var 15,2 prosent markedsandel, noe politikerne nå selv kan se. 

Vi holder selvsagt et øye med utviklingen, og kommer med ny sak når tallene for 2. kvartal foreligger. 

Og lurer du på hvor stor andel av de 250 millioner bilene som var på veiene i EU i 2023 som faktisk var elbiler, så har vi også det svaret. Kun marginale 1,8 prosent, og mer eksakt 4,4 millioner elbiler. 

Elbilandel nybilsalget EU-30 1. kvartal 2025:

  1. Norge                    90,6 prosent
  2. Danmark              65,5
  3. Island                    42,3
  4. Nederland           35,3
  5. Finland                 33,8
  6. Belgia                    33,4
  7. Sverige                  33,0
  8. Luxemburg          29,5
  9. Malta                     26,3
  10. Østerrike              21,5
  11. Storbritannia     20,7
  12. Sveits                    20,4
  13. Portugal               20,4
  14. Frankrike             18,2
  15. Tyskland              17,0
  16. Irland                    15,4
  17. Estland                 10,6
  18. Kypros                   8,1
  19. Ungarn                  7,3
  20. Spania                   6,9
  21. Romania               6,4
  22. Latvia                    6,2
  23. Hellas                    6,1
  24. Litauen                 5,4
  25. Italia                      5,2
  26. Tsjekkia                5,2
  27. Bulgaria               4,6
  28. Slovakia               4,1
  29. Polen                    3,6
  30. Kroatia                 1,3
Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Elbiler ACEA Motor