Annonse
Hjem Elbiler En svensk elbil med tre seter

En svensk elbil med tre seter

Den ser ut som noe Apple eller noen av de andre moderne mobilprodusentene kunne laget, og har sete-konfigurasjonen 1+2! Hils på Uniti One, en svært kompakt elbil fra Sverige.

Sverige har mer enn Volvo og Polestar.

Nemlig et merke som heter Uniti, som ganske så oppsiktsvekkende har sitt utspring fra et universitet.

Bilen startet nemlig som et prosjekt på universitet i Lund i 2015 for å bedre forstå både den sosiale og samfunnsmessige effekten av moderne biler.

Åpenbart var dette prosjektet så spennende at det tidlig i 2016 levde videre som et uavhengig prosjekt i regi av Lewis Horne.

Saken fortsetter under Annonsen

Han og de andre klarte ganske raskt å samle inn nok kapital til å begynne med utviklingen, og presenterte i 2017 den første prototypen av denne elektriske bybilen.

Konseptet het Uniti One og hadde to seter, men planen var også å lage versjoner med både fire og fem seter. Umiddelbart reserverte flere tusen bilen.

Planen var både å designe den og produsere den i Sverige, men akkurat dette måtte de gi opp.

For når den nå er klar for produksjon skjer det i England, og nå har den også fått tre seter. En foran og to bak.

Uniti One er en super-mini laget for urban trafikk, men kommer likevel med en batteripakke på hele 300 kilometer med hurtiglading på 50 kW.

Bilens form og linjer er ganske unikt, og Uniti sier selv at de har gått for skandinaviske design ‒ karakteristisk men likevel minimalistisk og ryddig.

Målet har vært å gi de på innsiden en luftig og ren kupé, noe som også et svært panoramatak bidrar til.

Som vi ser har de også gått for mye aluminium og andre glinsende flater som får oss til å tenke på moderne smarttelefoner, og innsiden er ikke noe unntak.

Infotainmentet er basert på Googles Android Automotive OS, og har blant annet integrert kartnavigasjon. Man er selvfølgelig fullt oppkoblet i denne, og bilen kan også oppdatere sin egen programvare trådløst.

Så ja, rent, pent og moderne her:

Som dere ser av bildet er pedalene og rattet plassert i midten, og grunnen er altså at det kun er et forsete i bilen.

Dette har også gjort sitt til at de har designet dashbordet med en bøyd layout, hvor instrumentene nærmest er svøpt rundt føreren.

De to andre setene er altså bak, og løsninger åpner også for en svær lasteplass bak føreren.

Legges baksetene ned økes nemlig bagasjerommet fra originale 155 liter til formidable 760 liter, og i så fall bør du klare å frakte med deg det meste bak i en Uniti One.

Fra start av blir den tilgjengelig med to batteripakker.

Den minste er på 12 kWh og skal ifølge Uniti ha en rekkevidde på 150 kilometer, mens den doble størrelsen også dobler rekkevidden til 300 kilometer.

Den kan hurtiglades med 50 kW, og fyller da 100 kilometer med rekkevidde på 10 minutter. Å fylle det minste batteriet fra 20- til 80 prosent tar kun 9 minutter ved hurtiglading, mens om bord-laderen bruker litt over en time.

Uniti One er selvsagt ikke noe lommerakett, men rører ok på seg.

0-50 km/t går unna på 4,1 sekunder, og 0-100 km/t på 9,9 sekunder. Toppfarten er akkurat nok i Norge, nemlig 120 km/t.

Den kommer også med flere sikkerhetsassistenter, og har også ting som blokkeringsfrie bremser (ABS), stabilitetskontroll (ESC) og dekktrykkmåler (TPMS).

Dette er altså en super-mini, og hører hjemme i det aller mest kompakte segmentet.

Den er 3,22 meter lang og 1,70 meter bred, litt kortere og bredere enn for eksempel Smart Forfour.

Svenskene satser på å levere ut de første bilene til sommeren, og først i Storbritannia og Sverige. Dette blir altså en av de ytterst få nye elbilene som ikke blir prioritert for det norske markedet fra start av.

Norske priser er ikke kjent, men i Storbritannia starter Uniti One på 15.100 pund. Det bør bety en pris på rundt 150.000 kroner i Norge, og bør dermed friste også noen her hjemme.

‒ Dette er bare starten på vår reise mot en mer bærekraftig framtid, sier Lewis Horne selv.

‒ Jeg er enormt stolt av hva teamet har oppnådd ved å bringe denne innovative bilen på markedet på så kort tid. Men det er ikke nok å bare utfordre det konvensjonelle. Vårt mål for Uniti One er at den skal bli en katalysator for positive endringer i bransjen, og jeg er veldig glad for at vi allerede har nådd ut til så mange mennesker rundt på kloden med denne visjonen.

Her er flere bilder av svenskene nye bil, Uniti One:

Les også:

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,705FansLik
80FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker