Legoland er en stor favoritt, og det er ganske greit å kjøre dit med en elbil. (Fotos: Jamieson Pothecary, Norsk Elbilforening)

Elbilistenes feriefavoritt er nabolandene

Kanskje ikke veldig uventet velger elbilistene først og fremst Sverige og Danmark om de kjører ut av Norge under bilferien.


Elbilene er fortsatt ikke like praktisk som andre når det kommer til å tilbakelegge lange distanser, for stoppene kommer oftere og er lengre enn bensinstoppene. Men hullet tettes stadig, og i dag er det elbiler som ruller 600 kilometer og bruker rundt 20 minutter på å lade 10-80 prosent om sommeren.

Lenge før det bør man uansett ta seg en pause i kjøringen, så en moderne elbil fungerer greit også til lengre turer. Og noen elbilister forlater også Skandinavia og setter kursen enda lengre sør, viser tall fra Elbilisten 2024.

– Det går fint å bruke elbil på ferie, men ferske elbilister er nok spente på hvordan hurtiglading fungerer på langtur, sier Christina Bu i Elbilforeningen.

I undersøkelsen svarer 67 prosent at de planlegger bilferie, noe som er overraskende høyt.

– Vi ser at andelen som bruker elbil på sommerferie øker år for år. Hvis noen fortsatt er i tvil, så er elbil en fullverdig bruksbil som også funker fint på lengre ferieturer, sier Bu.

Det er heller ingen tvil rundt elbilferie-favorittene ‒ elbilistene foretrekker først og fremst Norge, og deretter Sverige og Danmark. Hele 83 prosent av de som har planlagt ferie svarer Norge, mens 20 prosent planlegger en tur til Sverige og 12 prosent oppgir Danmark som planlagt feriemål, ifølge Elbilforeningen.

10 prosent har satt seg feriemål utenfor Skandinavia, som Italia, Frankrike eller Tyskland.

Bu sier at de som forlater Norge må huske på at infrastrukturen ikke er like godt utbygd i utlandet.

– Godt vante nordmenn kan få seg en overraskelse når de krysser grensa. Der kan det bli litt lenger mellom hver lader og mer ladekø, spesielt i Sverge og Danmark, sier hun.

Stikkordet for disse er planlegging.

– Du bør ha en app som viser oversikt over ladestasjonene. I tillegg anbefaler vi å ha klar Elbilforeningens ladebrikke eller andre betalingsløsninger i utlandet. Betalingskort fungerer som oftest ikke.

Bu tror at mange er spente på ladingen når de skal ut på lange eventyr.

– Å hurtiglade er litt annerledes enn å fylle drivstoff, så det er naturlig at ferske elbilister har noen spørsmål, sier hun.

Elbilforeningen gjør iallfall det de kan, og inviterer til ladeprat over hele landet i mai og juni. Her vil de være til stede på utvalgte ladestasjoner fra Sørlandet i sør til Finnmark i nord, og elbilistene kan dermed stikke innom og få gode ladetips.

Her finner du listen over ladeprat.

Les også:

Debatt