Lille is på veien der, hvem er raskest på kloden her? (Fotos: Audi)

Ekström raskest av de raskeste

Svenske Mattias Ekström slo stjerner som Johan Kristoffersson, Thierry Neuville og Mick Schumacher og vant Race of Champions. Norge med far og sønn Solberg tok lagtittelen lørdag. Se video.


Race of Champions (ROC) samler de beste førerne på hvers av motorsporten, og vinneren kan dermed krone seg selv som klodens aller raskeste racerfører.

Med unntak av pandemiårene har ROC stort sett blitt arrangert hvert eneste år siden 1988, og dessverre har Norge aldri fått en mester. Men Petter Solberg har vært nært, og tapte finalen mot tidligere Formel 1-fører David Coulthard i 2018.

Men Norge har noen seire, for det kjøres også et lagmesterskap lørdagen. Denne vant Petter og Oliver Solberg i 2022, og de gjentok bedriften i år da de slo All Star-laget Thierry Neuville og Felipe Drugovich i finalen.

Før det hadde senior og junior Solberg slått ut de svenske rivalene Mattias Ekström og Johan Kristoffersson i semifinalen, selvsagt til stor skuffelse for hjemmefansen.

Den norske verdensmesteren i både rally og rallycross vant også lagdelen sammen med danske Tom Kristensen i 2014, og den gang kalte de seg kun Norden.

Sverige har derimot fått ROC-mesteren flere gang, og allerede i 1989 og 1990 slo rallystjernen Stig Blomqvist alle de andre stjernene. Denne prestasjonen har Mattias Ekström fulgt opp tre ganger senere, i 2006, 2007 og 2009.

I helgen skulle han prøve å ta sin fjerde tittel, noe som er alt annet enn enkelt.

Årets startfelt besto blant annet av førere som Johan Kristoffersson, Sébastien Loeb, Tom Kristensen, Tanner Foust, Travis Pastrana og Thierry Neuville, i tillegg til stjerner som Sebastian Vettel, Mika Häkkinen, Valtteri Bottas og Felipe Drugovich, tidligere og nåværende F1-førere.

For at ingen skal få noen stor fordel benyttes forskjellige biler under løpene som er utslagsrunder, og årets mesterskap ble som i fjor kjørt i Piteå i Nord-Sverige. Det ble altså kjørt på is og snø.

44 år gamle Ekström beseiret lagkamerat Johan Kristoffersson, som i likhet med landsmannen er verdensmester i rallycross, i kvartfinalen. Deretter slo han den belgiske rallystjernen Thierry Neuville i semifinalen, før reservefører i Mercedes F1, Mick Schumacher, ventet i finalen.

Dette var ekstra spesielt for Ekström, som slo faren Michael Schumacher i finalen av ROC både i 2007 og 2009. «Schumi» har i likhet med Petter Solberg aldri vunnet ROC, men har hele seks lagseire for Tyskland sammen med Vettel.

Den første runden av finalen ble kjørt i en Polaris racerbil, og Ekström var 0,348 sekund raskere enn sin tyske motstander. Men så ble det dramatikk.

I det andre løpet, denne gangen i en 320 hk sterk Supercar Lite-bil, kom den nemlig røyk ut av en sikringsboks inne i kupeen.

‒ Co-piloten ville stoppe, men det var jeg ikke veldig interessert i, gliste han etter målpassering.

Han fjernet like godt sikringen i fart, og føk inn til seieren også i det andre heatet ‒ 1,3 sekunder raskere enn Schumacher.

‒ For et fantastisk resultat, og dette på hjemmebane, sa Ekström.

‒ Konkurransen med Mick var desto mer spesiell fordi jeg allerede har vunnet to ganger mot Michael Schumacher. Jeg er virkelig stolt. Mick er et veldig stort talent og han kom seg til finalen i Race of Champions. Han representerer neste generasjon motorsportførere, men jeg kommer til å fortsette å kjøre så lenge jeg kan.

På hjemmebane gjorde han mer enn å slå rivalene.

Audi Sport quattro S1 og Audi RS Q e-tron.

Både lørdag og søndag fant han nemlig fram den legendariske gruppe B-bilen Audi Sport quattro S1 med over 500 hk, som over er avbildet sammen med en Audi RS Q e-tron rallyprototype.

Den ble rattet av Ekströms lagkamerat i Audi, den 14 ganger Dakar-vinneren Stéphane Peterhansel, og den elektriske rallybilen kom rett fra Dakar-rallyet hvor den fikk sin debut.

Sjekk ut videoen for høydepunktene fra søndagens kjøring, og vi lover mye fart og moro i løpet av de fem minuttene.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport