Annonse
HjemMotorsykkelDette frykter MC-førerne mest

Dette frykter MC-førerne mest

Svaret er kanskje ikke så veldig overraskende.

Det er snart MC-sesong, og stadig flere tohjulinger dukker opp på veiene. Så det gjelder å vise hensyn, og det inkluderer både de på tohjulingene og de i bilene.

For vi vet at mopedene og motorsyklene er spesielt utsatt i trafikken, og 14,5 prosent av de som dessverre mistet livet i den norske trafikken i fjor var motorsyklister.

Frende Forsikring har ladet opp til den kommende sesongen med en ny undersøkelse gjennomført av Norstat, og de har spurt motorsyklister om hva de frykter aller mest ute i trafikken.

Ikke overraskende er det blindsone som er den store frykten. Tohjulinger gjemmer seg nemlig ganske ofte i blindsonen til bilene, og er ikke bilistene våkne kan det ende fatalt.

Saken fortsetter under Annonsen

42 prosent av motorsyklistene sier at blindsonen til bilister er det som skremmer dem mest.

‒ Hver vår dukker motorsyklistene opp i blindsonen til bilister som ikke har vært vante med å se etter tohjulinger de siste månedene, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Ifølge Statens vegvesen var 16 av de 110 som omkom i trafikken i fjor motorsyklister, og det var også en klar overvekt av menn.

‒ Tallene på antall motorsyklister som dør i trafikken er stabile fra år til år. Likevel ser det ut til at vi må rette fokus mot de godt voksne, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Fagsjef Ytre-Hauge minner alle bilister om å passe ekstra godt på blindsonen nå før de skifter felt.

‒ Spesielt i rushtiden. Husk at motorsyklister gjerne legger seg mellom rekkene og kjører litt raskere enn biler i saktegående kø, sier han.

Tall fra Finans Norge viser at det skjer nærmest ufattelig mange ulykker med tohjulinger, i snitt faktisk mer enn én skade hver eneste time ‒ året rundt.

De mer enn 10.000 sakene som ble innrapportert til forsikringsselskapene i fjor er stipulert til mer enn 300 millioner kroner, noe som er en økning på 16 prosent målt mot 2017.

Det er drøye tall.

Litt under hver tredje motorsyklist frykter grus eller annet som ligger i veibanen, noe som ikke overrasker Johansen hos Trygg Trafikk.

‒ I år som i fjor, ligger det igjen grus og rester etter vinteren på veiene og det gjør ofte at veigrepet er mer uforutsigbart enn på sommeren. Svart asfalt kan være glatt, særlig i kombinasjon med salting og frost i løpet av natta. Vær derfor spesielt oppmerksom i skyggeparteier, sier han.

‒ Dette er en klassiker på skadefronten, dessverre, bekrefter Ytre-Hauge i Frende.

Johansen sier at de som klatrer opp på setet til tohjulinger etter MC-dvale må bruke litt tid på å venne seg til sykkelen igjen.

‒ MC-kjøring er såpass krevende at du må vedlikeholde ferdighetene dine. Med lengre avbrekk trenger du en tilvenningsfase for å komme deg opp igjen på fjorårets nivå. Det er spesielt viktig for deg som ikke kjører så mye MC til vanlig, sier han.

En annen viktig ting er selvsagt at man går over både sykkelen og sikkerhetsutstyr, slik at alt fungerer og er i godkjent stand før man setter i vei.

‒ Til slutt må både MC- og bilførere være oppmerksomme, hensynsfulle og tålmodige med hverandre. Det kan redde liv, sier Roger Ytre-Hauge.

Dette frykter MC-førerne mest

 • At bilister ikke ser meg i blindsonen (42 prosent)
 • Grus eller liknende i veibanen (29 prosent)
 • Annet (11 prosent)
 • Bilister som ikke bruker blinklys (7 prosent)
 • Hull i veien (5 prosent)

Kilde: Frendeundersøkelsen

Ta vårsjekken på motorsykkelen

 • Bremser: Sjekk at bremsene virker som de skal, se etter slitasje og undersøk om det er lekkasje i slanger eller koblinger.
 • Hjul: Sjekk om dekkene er slitt, om det er skader på dekk og felg og at dekkene er godt nok festet. Sjekk lufttrykket i dekkene og vurder om du skal investere i nye dekk hvis de er mer enn fire år gamle.
 • Lys: Sjekk at alle lys virker som de skal, at de er uten skader og rene.
 • Styring: Sjekk om det er slakk i styre-, hjul- eller svingarmlager. Sjekk at støtdemperne fungerer som de skal.
 • Kjedet: Sjekk at det er nok smøring, om kjedet er slitt eller om det er slakk.

Kilde: Trygg Trafikk

Skikk og bruk for motorsyklister

 • Gjør deg godt synlig for bilister
 • Bruk blinklys i god tid
 • Ikke ta unødige sjanser – det er ikke verdt det
 • Vær tålmodig med andre trafikanter som ikke har vært vant til å ha deg i veibanen på en stund

Skikk og bruk for bilførere

 • Sjekk blindsonen
 • Bruk speilene aktivt
 • Bruk blinklys i god tid
 • Vær tålmodig med tohjulingene, husk at føreren kan være rusten etter vinterdvalen
 • Husk at en motorsyklist er langt mindre beskyttet enn deg i trafikkbildet

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse