Dette er en EUV

Bilverden har fått en ny bilkategori, for ekstreme Ferox 500 er nemlig en EUV.


Vi har så vidt lært oss SUT, SEV og SAV før vi et annet uttrykk lander rett i fanget, og det er EUV. Ja, alle er fancy forkortelser som skal gjøre bilene enda litt mer spesielle.

En SUT er en slags kombinasjon av en SUV og en pickup, og står for Sport Utility Truck. Hummer er visstnok en slik, så muligens er SUT-benevnelsen forbeholdt de største bilene.

SAV er noe som blant andre BMW bruker, for deres SUV-modeller er ikke som alle de andre. Bak dette gjemmer forkortelsen Sports Activity Vehicle seg, altså en litt mer aktiv SUV.

En SEV trenger ikke en gang å være en høyreist bil, og dette er et uttrykk som er faktisk er ganske logisk. På engelsk heter elektriske kjøretøy electric vehicle, og blir ofte forkortet ned til EV. Og lager man elektriske biler som lades av solceller så kan man slenge til en S foran, så SEV er solcellebiler og står for Solar Electric Vehicle.

Så hva med EUV?

SUV står som de fleste vet for Sport Utility Vehicle, mens EUV skal vise til at dette er noe langt mer ekstremt ‒ en Extreme Utility Vehicle.

Det er iallfall det italienske Militem kaller sin nye bil, en vanvittige SUV basert på Jeep Wrangler. Denne heter Ferox 500, og følger i hjulsporene til søstrene Ferox og Ferox-T.

Som vanlig når Militem kaster seg over biler handler det amerikanske biler, og denne gang er det en Jeep Wrangler-modell som er utstyrt med en voldsom V8 Hemi-motor på 6.4 liter. Mer eksakt heter utgaven Wrangler Rubicon 392, og er kun tilgjengelig i Nord-Amerika.

Men Ferox 500 tar motoren over til Europa, og det bør gå greit unna i denne. Den byr på 637 Nm dreiemoment ved 4.300 r/min og 470 hk ved 6.000 r/min, og 0-100 km/t fyker unna på 4,5 sekunder.

Militem og alle partner har endret og justert på stort sett det meste, inkludert et svært så rødt og langt mer luksuriøst interiør.

Og de som leter etter reservehjulet bak, må lete lenge. Det har nemlig Militem fjernet.

Prisen sier de ingenting om, og ettersom dette er «håndlagd italienske mesterverk», som de selv sier, så er kanskje det like greit. En vanlig Jeep Wrangler starter på rett under millionen her i Norge, så da har du en liten pekepinn.

Den nye versjonen er alt annet enn vanlig, og her har du flere bilder av bilen som faktisk er en EUV, den ekstreme Militem Ferox 500. Sjekk også lenkene under bildene, for via den ene kan du lese om tre andre ganske ekstreme modeller fra det italienske selskapet.

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter