Grønt kort er viktig om du skal kjøre i det store utlandet. (Fotos: If)

Det grønne kortet alle på bilferie bør ha

Vi nærmer oss sommerferie, og mange skal også ta bilen ut på tur i det store utlandet. Da er det et viktig kort som bør være på plass i bilen.


I store deler av landet virker det nesten som at sommeren er over oss, men vi er fortsatt noen uker unna ferien. Da er det akkurat tid nok til å bestille et viktig dokument for de som skal på bilferie i utlandet.

Nå er det slik at du kan kjøre i de fleste europeiske land uten et trafikkforsikringsbevis, ofte kalt grønt kort, men ekspertene klare ‒ alle bør ha et slikt i bilen. 

‒ Det viser seg at de fleste skadesituasjoner lettere løser seg når du kan vise Grønt kort, forklarer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

‒ Utenlandsk politi kan spørre etter dokumentet. Vi vet om flere norske sjåfører som har fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig ansvarsforsikring. Grønt kort kan særlig være lurt å ta med til land i Sør-Europa.

– Grønt kort er et bevis med varighet av tre måneder på at du har ansvarsforsikring på bilen din.

Ifølge loven skal alle norske kjøretøyer skal ha ansvarsforsikring for motorvogn, understreker If.

For å få dette viktige dokumentet kan bileierne kontakte forsikringsselskapet de er kunde i, som deretter tilsender det grønne kortet kostnadsfritt. 

Nå har det også kommet digitale løsninger som forenkler bestillingen. 

– Nytt denne sommeren hos If er at du fyller ut Grønt kort-skjema på nettet og får dokumentet raskt tilsendt via e-post, sier Clementz.

‒ Så skriver du det ut selv. Det er selvsagt helt ok å skrive ut på hvitt papir, dokumentet trenger ikke være grønt, understreker han. 

If sier at de fleste selskapene åpner for å bestille kortet på nett, og at det normalt er leveringstid på noen dager. Hos noen selskaper må du ringe kundesenteret for å få kortet tilsendt.

Nå er det riktignok ganske mye enklere å skaffe det grønne kortet enn det er å fornye passet, men If oppfordrer bilistene til å gjøre dette i god tid før bilferien. 

– For sikkerhets skyld bør du be om kortet et par uker før du reiser. Vi anbefaler at du bestiller på nettet hvis forsikringsselskapet har den muligheten, det går raskest og er enklest, anbefaler kommunikasjonssjefen i If.

Forsikringsselskapet legger også til at bilistene bør ha et internasjonalt skademeldingsskjema i hanskerommet.

– Har du norsk bilforsikring, er ansvarsforsikringen gyldig i EØS og Sveits. I øvrige deler av Europa, og i Israel og Tyrkia, gjelder forsikringen på reiser av tre måneders varighet. Forsikringen må være betalt for hele perioden Grønt kort skal gjelde for, sier Clementz.

I tillegg er en rekke land utenfor EØS med i Grønt kort-samarbeidet, og disse landene krever fremvisning av Grønt kort for å tillate grensepassering. 

De som ikke kan framvise et grønt kort må kjøpe en «grenseforsikring» for det landet man kjører inn i, og disse forsikringene er ifølge If ofte ganske kostbare.

I EØS-området er det ikke kontroll ved grensen, men det kan kreves dokumentasjon ved trafikkuhell.

Slik får du tak i Grønt kort

  • Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid. De store forsikringsselskapene har nettsider hvor det er enkelt å bestille kortet kostnadsfritt. Hos noen selskaper må du ringe eller sende e-post til kundeservice.
  • Husk å beregne noen dager for levering. Leveringstiden kan variere noe fra selskap til selskap, men tar vanligvis fra tre-fire virkedager til en ukes tid. Enkelte forsikringsselskaper leverer nå Grønt kort via skjema på nettet, hvor du får beviset hurtig på e-post etterpå.
Kilde: Forsikringsselskapet If

Les også:

Debatt

Les mer om:

Forbruker If