Denne søppeldunken melder selv fra når den er full

Den er også såpass smart at den heller ikke lar hyttefolket tømme søppelet sitt der. For den er laget for bilfolket.


Om vi ser bort fra veikvaliteten, bomavgiftene og drivstoffprisene, er Norge et veldig godt land for bilturistene.

Vi har for eksempel noe som er kalt for allemannsretten, og dette betyr at alle har rett til å bruke utmarka uavhengig av hvem som er grunneier. Det betyr for eksempel at du kan sette opp teltet stort sett overalt i naturen, men selvsagt på en hensynsynsfull og ryddig måte.

-->
Og bare for å ha sagt det; nei, bobiler kan ikke kjøre der det ikke er offentlige veier. Det er altså ikke lov å manøvrere seg inn i naturen med en diger bil.

Statens vegvesen jobber også hardt med rasteplassene, og det dukker stadig opp nye og spektakulære stopper spesielt langs Nasjonal turistveg. Nylig åpnet Vegvesenet for eksempel en ganske så spenstig installasjon på Helgelandskysten, og gå ikke glipp av bildene av denne lenger ned i saken.

Rogaland er et yndet mål for bilfolket, og attraksjoner som Kongeparken, Preikestolen og Kjeragbolten er åpenbart verd en biltur. Og for å holde både bilen og naturen ren kan de også skryte av smarte søppeldunker. Jepp.

– Vi har satt ut om lag 50 slike dunker. De befinner seg langs E39 fra Mortavika (nord i Stavanger) til Sira (rett over fylkesgrensen mot Agder), og langs riksveg 426 i Eigersund, sier byggeleder Tor Skårland.

Vegvesenet forklarer at i hver av dunkene er det en komprimator som gjør at kapasiteten utnyttes maksimalt. Når søppelposen i dunken nærmer seg full, vil en sensor installert i dunken varsle driftsoperatør umiddelbart.

‒ Dette er et meget godt miljøtiltak og sparetiltak på flere måter. For det første sparer vi miljøet ved at vi vet når vi trenger å reise ut for å tømme dunkene. I tillegg gir det oss nøyaktig oversikt over hvor mye avfall vi tømmer i løpet av året, noe som er svært nyttig med tanke på utarbeiding av nye driftskontrakter senere, legger Skårland til.

I Stavanger-kontrakten testes altså denne teknologien ut. Og den er smartere enn kun å si ifra når dunken nærmer seg full.

Dette er altså søppeldunker laget for bilistene og andre som tar seg en hvil på rasteplassene, og åpner dermed for å holde bilen ryddig på samme tid som søppel ikke havner ut i naturen hvor den kan gjøre stor skade.

For å hindre at hyttefolket utnytter disse til å kaste sitt søppel, er det ikke mulig å ta av lokket på søppeldunkene.

‒ Så hytteeiere kan ikke bruke dem til store sekker med hytteavfall, slår Tor Skårland fast.

For de som ikke helt vet hvor bilturen skal gå er et godt tips å besøke en eller flere av de 18 turistveiene. Disse tråkler seg gjennom unikt landskap hvor det er mulig å oppleve både kyst og fjorder, fjell og fosser.

Dette er strekninger er et alternativ til hovedveiene, og rasteplassene i seg selv blir stadig større attraksjoner. Slik som den nye som ble åpnet bare for noen uker siden.

Her har selveste Snøhetta, ja, de som blant annet designet Polestars kinesiske fabrikk i Chengdu, laget en såkalt tidevannsinstallasjon. Denne er plassert på Trælvikosen rasteplass med utsikt mot Torghatten på Helgelandskysten, og er ganske så unik.

Snøhetta har designet en slags undervanns-sti av 55 rektangulære steiner som er lagt ut over sandbunnen ut til en holme.

‒ Hvis vi virkelig ønsker å ta bedre vare på vår natur, trenger flere av oss å se den som den er og lære mer om den. På Trælvikosen ønsket vi bevisst å designe for å friste besøkende til å bli lenger, for å oppleve detaljene, tiden og naturen selv for å forstå den bedre, sier landskapsarkitekt Thea Hartmann Kvamme.

Turistattraksjonen skal markere den langsomme og skiftende naturen.

‒ Når havet trekker seg tilbake kommer den vakre sandbunnen fram med sine små spor fra fjæremark og snegler sammen med runde steiner i alle slags formasjoner, forteller landskapsarkitekten.

‒ Noe annet blir det når tidevannet renner inn. Da skifter bildet og det samme gjør opplevelsen av landskapsrommet. Det går fort, samtidig som tiden føles å stå stille mens vannet stiger millimeter for millimeter, forteller Thea Kvamme Hartmann.

Så ja, den er helt klart verd en stopp.

Slik ser det seneste tilskuddet av spektakulære stopper på Nasjonal turistveg ut:

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter