Denne er villere enn en Le Mans-bil

Vi finner noen av klodens aller raskeste biler i 24-timersløpet Le Mans. Nå har Aston Martin like godt laget en versjon som er enda villere.


En av verdens aller villeste gatebiler er en med litt norsk arv i seg. Aston Martin er nemlig store tilhengere av norrøn mytologi, og har døpt en av sine hyperbiler Valkyrie. Ja, kruttønna har fått navn etter Odins dødsengler som plukket døde soldater på slagmarken og tok de tilbake til Åsgard.

For virkelig å få ut det beste av Valkyrie samarbeidet Aston Martin med Red Bull Advanced Technologies, den teknologiske armen til et av verdens aller beste formel 1-lag. Og ja, det hjelper selvsagt at Aston Martin også har sitt eget formel 1-lag som også har hjulpet til.

Sammen klarte de å slanke Valkyrie helt ned til 1.000 kilo, mens en Cosworth-bygd 6.5-liters V12 ble tunet til å nå over 1.000 hestekrefter og et turtall på over 11.000 r/min. Og ja, den er en hybrid. For de har nemlig satt inn en elmotor som skal hjelpe til med å sende den opp i uante hastigheter.

Resultatet var dermed en særs imponerende hyperbil med en kraft-til-vekt-ratio på over 1:1.

Bilen ble vist fram i begynnelsen av 2019, og da var Aston Martin allerede i gang med en racerbil-versjon av hyperbilen som kunne utfordre de lynraske bilene i Le Mans. Blant endringene var et lengre og bredere chassis, samt en masse aerodynamiske tilpasninger.

Dessverre har det vært litt fram og tilbake med den nye hyperbilklassen i Le Mans, noe som har gjort at Aston Martin så langt ikke har fått vist den fram under det ikoniske 24-timersløpet.

Men de bilene som deltar i Le Mans har også et regelverk de må forholde seg til, så nå har Aston Martin laget en utgave av denne uten å ta hensyn til disse. Ergo bør og er Aston Martin Valkyrie AMR Pro være enda raskere enn den som faktisk skulle konkurrere der, og dermed nesten like rask som dagens formel 1-biler.

‒ Hele Aston Martin Valkyrie-programmet har vært et ekstraordinært eventyr innen ingeniørfaget, sier konsernsjef Tobias Moers.

‒ Valkyrie AMR Pro er et prosjekt som ikke kan sammenlignes med noe, for her finnes det «ingen regler». Valkyrie AMR Pro viser vår forpliktelse til ren ytelse, og dette ytelses-DNA’et vil være tydelig i vår framtidige produktportefølje. Ingenting annet ser ut som dette, ingenting annet høres ut som dette, og jeg er helt sikker på at ingenting annet vil kjøre slik som denne!

Britene har igjen fått hjelp av ekspertene hos Red Bull, og for å sikre optimale kjøreegenskaper rundt en bane vil teamet bak Aston Martin Cognizant Formula One også spesial-tune de 40 eksemplarene som skal lages. To av testførerne er Sebastian Vettel og Lance Stroll, ja, de to formel 1-førerne.

Noe som kanskje er litt oppsiktsvekkende er at den faktisk er bittelitt svakere enn den originale utgaven. Grunnen er vekt og balanse, så dette er gjort utelukkende for å få bilen til å gå raskere rundt en bane.

Aston Martin har foreløpig ikke sagt noe om ytelsene, men mener at den bør kunne kjøre rundt den knappe 14 kilometer lange Le Mans-banen på 3:20 minutter, og vil dermed henge med de aller råeste racerbilene i det ikoniske løpet. Og da snakker vi om biler helt i nærheten av et formel 1-nivå.

Bilen er ikke overraskende kun for banebruk, så vi snakker utelukkende om svært så eksklusive og svindyre leketøy.

Her er bilder av noe av det villeste som noensinne er laget, spesielt for private kjøpere. En Aston Martin Valkyrie AMR Pro.

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter Superbilene