Annonse
HjemNyheterNye karttjenester skal gjøre bilferien bedre

Nye karttjenester skal gjøre bilferien bedre

Nå blir det mulig å holde kontroll med ferjekøer, veiarbeid, neste ladeplass og neste rasteplass i en ny kartløsning fra Statens vegvesen.

For andre året på rad vil covid-19-restriksjoner mest sannsynlig føre til enda mer sommertrafikken på de norske veiene, og Statens vegvesen tar nå konsekvensene av dette.

− Folk ønsker å vite om hindringer, slik at man kommer fram til planlagt tid, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

‒ Derfor har vi lagt inn nye tjenester i vegkartet for at bilistene skal kunne får en forutsigbar reise i sommer.

Det finnes mange nettbaserte ruteplanleggere i tillegg til at bilmonterte navigasjonssystemer, men utfordringen er ikke først å fremst å finne veien dit man skal.

Saken fortsetter under Annonsen

For sommeren er også høysesongen for veiarbeid, noe som de fleste ruteplanleggerne sliter med å ta høyde for. Og jobbes det med å utbedre veien kan dette skape både kø og frustrasjoner.

Statens vegvesen prøver nå å bøte på dette, og har oppgradert kartet som du finner på www.vegvesen.no/trafikk med enda mer informasjon.

  • Nye webkamera på de mest trafikkerte ferjekaiene i nord
  • Alle landets rasteplasser, Nasjonale turistveier og ladeplasser
  • Veiarbeid i framtid og planlegge reisen deretter
  • Mer informative trafikkmeldinger

I tillegg til de nye webkamera på ferjekaier som ofte har lang ventetid om sommeren, har Vegvesenet 650 kameraer som dekker riksveinettet.

− Vi skal hjelpe deg i sommertrafikken! Vi starter med den nærstående ferietrafikken, men det vil komme flere tiltak som skal gjøre det enklere å ferdes på de norske veiene framover, lover Dahl Hovland.

For at en bilferie skal bli mest mulig vellykket trenger man også en bil som fungerer, og NAF har tidligere kommet med sine råd for å sikre seg en best mulig bilferie. Her er de.

De tre væskene

Væskebalansen er viktig, både for bilen og de på innsiden av den. Så i tillegg til at alle må huske å drikke nok, er det smart å sjekke de tre væskene som bilen «drikker».

  • Olje
  • Frostvæske
  • Bremsevæske

Olje er selvsagt viktig for å smøre motoren og lede bort varme fra viktige motordeler. Frostvæske er viktig for kjølesystemet og er i tillegg smørende og hindrer rust. Bremsevæsken sørger for at bremsene fungerer som de skal.

‒ Oljenivået kan man enkelt sjekke med peilepinnen i motorrommet. Om du har en bil med elektronisk måling, finner du nivået i menyen i instrumentpanelet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

‒ Frost- og bremsevæske ser du om har riktig nivå på beholderne i motorrommet.

Om det er en stund siden bilen har vært på service, kan det være en god idé å gjennomføre dette før bilferien.

‒ Da får du gått over bilen slik som serviceprogrammet sier at du skal.

Om man er usikker på den tekniske standen, er det selvsagt mulig få hjelp av et NAF Senter eller et verksted. For selv om det er riktig nivå med både olje, frostvæske og bremsevæske, kan det være behov for å skifte disse ut.

‒ La eksperter sjekke bilen om du er i tvil. Det er verdt pengene å være sikker på at bilen er i best mulig stand før familieferien, sier Nils Sødal.

Batteriet er viktig

NAF rykker ofte ut til biler med starttrøbbel også om sommeren, for dette er ikke kun et vinterproblem.

‒ Kjør en vedlikeholdslading av batteriet før sommerferien, tipser Sødal.

‒ Er batteriet gammelt, er det lurt å få sjekket tilstanden og ladekapasiteten på et av våre sentre eller et verksted.

Holder registerreima sommerturen?

Registerreim er en skummel greie, for ryker denne vil det i mange tilfeller føre til et motorhavari ‒ noe som jo er ganske så krise under en bilferie.

‒ Er du i tvil om registerreima er i ferd med å gå ut på dato, tar du bilen enten til oss eller et verksted. Du ønsker ikke at den ryker på ferieturen, sier Sødal.

Er dekkene klar for en langtur?

Alle vet at gode dekk er viktig for sikkerheten, og her er kravet på sommerdekkene en mønsterdybde på 1,6 millimeter. Men de fleste ekspertene anbefaler minst 3 mm, og mønsterdybden kan enkelt sjekkes med mønsterdybdemålere, tommestokk eller linjal.

‒ Gode dekk er en billig livsforsikring. Så sørg for at du har skikkelig dekk på bilen til sommerferien, sier Sødal.

Gode lys er viktig

Lysene er viktig også under den lyse sommertiden.

‒ Ikke minst er det viktig at bremselysene og blinklysene fungerer som de skal i tett sommertrafikk, sier Sødal.

Og ikke glem forsikringen

Ikke la bilferie bli unødvendig dyr om uhellet først er ute, så det er smart å sjekke at du ikke overstiger antall kilometer du har oppgitt til forsikringsselskapet ditt.

‒ En rask tur på nett eller en telefon til forsikringsselskapet, gjør at du enkelt retter opp til riktig antall kilometer du kjører i året. Det kan spare deg for sure penger i etterkant, avslutter Nils Sødal.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse