Sykkelhjelmen er en livredder, men det betyr ikke at alle beskytter like godt.
– Vi har lenge etterlyst mer relevante tester av sykkelhjelmer som selges i Norge, og nå har vi endelig testet de 13 mest solgte, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.
-->
‒ Testen fokuserer utelukkende på hvor godt sykkelhjelmen beskytter mot hodeskader, og resultatet viser at det er store forskjeller i hjelmenes evne til å beskytte mot hodeskader ved et sammenstøt. Spesielt rotasjonsbeskyttelse er viktig når vi vet at hver tredje skade på sykkel er hodeskade.
Tryg Forsikring og Trygg Trafikk har fått det svenske forskningsinstituttet RISE til å gjennomføre testene, og deretter har forskere analysert dataen og beregnet beskyttelsesevnen til hver av de 13 hjelmene under sammenstøt.
– Alle sykkelhjelmene er CE-godkjent, men dette innebærer at de kun er testet for slag rett frem, noe som ikke er godt nok. De store forskjellene viser seg nemlig ved skråslag med rotasjonskraft, altså at hodet vrir seg i det man treffer bakken, noe som skjer ofte med barn som sykler og faller. Hjelmer med såkalt MIPS-teknologi (Multi-directional Impact Protection System) har ekstra beskyttelse mot rotasjonsbevegelser, og det er fire av disse som får beste score i denne testen, forklarer Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.
Målet med testen i regi av Tryg Forsikring og Trygg Trafikk er altså å avdekke hvor godt de forskjellige hjelmene beskytter under sammenstøt, og dermed hjelpe forbrukerne til å velge de som beskytter best.
I tillegg er testen gjennomført for å påvirke produsentene til å lage enda bedre sykkelhjelmer for barn, som er ekstra utsatt når det kommer til hodeskader.
– Trygg Trafikk har i flere år anbefalt sykkelhjelmer med rotasjonsbeskyttelse. I årets hjelmtest har seks av 13 hjelmer rotasjonsbeskyttelsen MIPS, sier Hansen.
‒ Det er derfor gledelig at samtlige hjelmer som oppnår fem stjerner i testen har dette. Forhåpentligvis kan dette bidra til at norske forbrukere kan ta bedre bevisste valg rundt hva som gir best beskyttelse på sykkelturen, sier Hansen.
Trygg Trafikk har gitt hjelmene et stjernesystem kjent for kollisjonstester av biler, hvor de med 5 stjerner har fått toppscore. Slik forklarer de stjernene:
5 stjerner: Hjelmen har mindre enn 20 prosent risiko for hjernerystelse.
4 stjerner: Hjelmen har 20–40 prosent risiko for hjernerystelse.
3 stjerner: Hjelmen har 40–60 prosent risiko for hjernerystelse.
2 stjerner: Hjelmen har 60–80 prosent risiko for hjernerystelse.
1 stjerne: Hjelmen har 80–100 prosent risiko for hjernerystelse.
Under kan du se resultatet, og du kan lese les mer om testen over hos Trygg Trafikk.
Les også: