- Annonse -
HjemNyheterDaimler bak verdens første bensindrevne båt

Daimler bak verdens første bensindrevne båt

Vi vet at Mercedes har en historie som strekker seg helt tilbake til verdens første bil, men forgjengerne dukket også opp en bensindrevet båt på ganske eksakt samme tid.

Vi kan tenke oss hvordan mye oppsikt og oppstandelse det må ha vært da Bertha Benz gjennomførte sin testtur på mer enn 100 kilometer i 1888.

- Annonse -

Den bedre halvdelen til Karl Benz skulle nemlig sjekke om det var mulig å bruke disse automobilene over lengre avstander, og det må ha fortonet seg som ren magi da hun passert forbi i en hestevogn som lagde lyder de aldri hadde hørt og som dro seg selv framover.

To år tidligere hadde nok de som sto ved elvebredden den samme følelsen.

For de kunne ikke skjønne hva som beveget båten som cruiset på Neckar nær Cannstatt så uanstrengt denne august-dagen. Kanskje en elektrisk motor var gjemt i huset foran styrmannen?

Vel, nei, den lille båten hadde faktisk en forbrenningsmotor signert Gottlieb Daimler og Wilhelm Maybach som sørget for hastigheten.

- Annonse -

Allerede før Daimlers aller første bil, automobilen, hadde tilbakelagt en eneste meter, lanserte han et innovativt drivsystem på vann for 135 år siden.

Det var i ledd i den store drømmen til mobilitets-pioneren, nemlig en visjon om motorisering «på vann, på land og i luften».

August 1886. Gottlieb Daimler (3. fra høyre) og Wilhelm Maybach (2. fra høyre) fortar første testtur.

Sommeren 1886 utstyrte Daimler tre forskjellige båter med den lille og kraftige 1-sylindrede motoren, som på grunn av sin særegne form også ble kjent som «bestefarsklokken». Båtene hadde plass for 2 til 10 personer.

«Neckar» var den største av de tre, «Rems» var den mellomste og «Schwaben» den minste. Motoren, som Daimler og Maybach hadde jobbet med siden 1882, og som først ble vist i verdens førte motorsykkel, Reitwagen i 1885, viste seg raskt til å fungere ganske så bra også i en båt.

- Annonse -

Imidlertid som Bertha Benz opplevde under sin testtur, var folk svært så skeptiske til disse nye motorene. Men Daimler visste råd. Sønnen, Paul Daimler, rapporterte følgende:

«I denne [første] båten, som til og med var utstyrt med elektriske isolatorer og ledninger i løpet av dagen, for å holde det faktum at den ble drevet med bensin hemmelig, ble motoren fjernet og installert daglig. Min fars forklaring på dette: «Den går på olje-elektrisitet».

Så ja, dette betyr at Daimler med sin forkledning sommeren 1886, også var først med kamuflering. Ja, slik som alle bilprodusenter nå benytter seg av når de tester ut nye modeller.

I oktober 1886 registrerte Daimler patent på sin nye båtmotor, og denne fikk han i juni 1887. I USA gikk det litt raskere, så det fikk han patent på en «eksplosiv motor» i april 1887.

En Daimler-båt fotografert mest sannsynlig mot slutten av 1880-tallet.

En annen ting som Daimler også må få æren av å ha funnet opp, er reverseringen. Han gjorde det nemlig mulig for en båt å bli kjørt bakover, for eksempel når den skulle inn og ut av båtplass.

Etter at patentet var i boks, offentliggjorde oppfinnerne sitt nye produkt. Wilhelm Maybach stilte opp med Daimlers kompakte motorbåt i Frankfurt am Main våren 1887, og under en ro-regatta freste mannen som ble kjent som «designer-kongen» fram og tilbake på vannet.

Selv politiet lurte fryktelig på hva dette var for noe, og fant ut at de måtte sjekke ut denne motoriserte skapningen på elven Main. Maybach var nok bare glad for nettopp dette, for det ga helt sikkert enda mer PR.

I oktober 1887 ble «Rems» deretter presentert for utvalgte tilskuere på Waldsee-sjøen nær Baden-Baden. Daimler presenterte også sin motoriserte «håndbil» umiddelbart etterpå, som var en av de første jernbanekjøretøyene som ble drevet av motoren hans.

Serieproduksjonen av motorbåter begynte endelig i 1888. Det unge selskapet bygde til og med sitt eget verft.

Foto mest sannsynlig fra 1892.

Skroget ble levert av eksterne båtbyggere og Daimler monterte motorene og drivsystemet. Denne produksjonen ble også brukt for motorbåten «Marie», bygget i 1888, tilhørende familien til den tyske rikskansleren Otto von Bismarck.

Båten, med et skrog laget av Anderssen fra Neckarsulm, var rikt dekorert. Kunstmalmstøperiet fra Stuttgart, Paul Stotz & Co, leverte den fantastiske innredningen.

Med sin 1,1 kW (1,5 hk) motor nådde «Marie» en hastighet på 11 km/t. I dag er det en del av den permanente utstillingen til Mercedes-Benz-museet. Størrelsen og grunnkonseptet til drivsystemet og roret ligner på «Neckar».

«Marie” bygd for Otto von Bismarck.

Motorbåter ble raskt en salgsfavoritt for Daimler. Etter ytterligere demonstrasjoner i Hamburg, ved Bodensjøen og på Sicilia var kundene bokstavelig talt solgt. De små båtene med forbrenningsmotorer ble levert til så langt unna som sultanen i Marokko i 1892.

Denne, meget godt utstyrt, ble demontert i seks stykker og transportert på kameler til denne tidlige VIP-kunden av Daimler.

Benz & Cie, Karl Benz’ selskap, produserte også båtmotorer. Den første Benz-motorbåten kunne allerede sees på elven Spree i 1887.

Etter sammenslåingen av Daimler-Motoren-Gesellschaft og Benz & Cie i 1926 leverte daværende Daimler-Benz AG forbrenningsmotorer for båter langt inn på 1900-tallet. Dette inkluderte kraftig marin diesel og høyhastighetsdrev for motorsport på vannet.

Annonse fra 1950.

Et høydepunkt i denne utviklingen var to rekordstore båter som tilhørte den tidlige Daimler-Benz storaksjonær Herbert Quandt. På slutten av 1950-tallet ble de utstyrt med den 6-sylindrede motoren til Mercedes-Benz 300 SL Coupé (W 198) ‒ en svært eksepsjonell kombinasjon.

I dag har fortsatt Mercedes-Benz et godt øye til sportslige båter, og kunne blant annet vise fram luksuscruiser «Arrow460 – Granturismo» fra Silver Arrows Marine i 2016.

«Arrow460–Granturismo».

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Lexie Limitless skal kjøre verden rundt på 100 dager ‒ med en elbil. (Fotos: Ford)

Jorden rundt med elbilen Ford Explorer

Lexie Alford, bedre kjent som Lexie Limitless, har allerede en verdensrekord som den yngste i verden som har besøkt...
Aston Martin DB5 runder 60 år. (Fotos: Aston Martin)

Gratulerer Aston Martin DB5 ‒ du er 60 år

Favorittbilen til James Bond runder i disse dager 60 år. Blar vi oss tilbake til 1963 finner vi to store...
Lamborghini og Ducati jobber med teknologi som skal gjøre det sikrere for motorsyklisten. Her en Lamborghini Urus og en Ducati Multistrada. (Fotos: Lamborghini)

Nå «snakker» Lambo-bilene og Ducati-syklene med hverandre

Det skjer mye sikkerhetsutvikling på MC-fronten, og nå viser Lamborghini og Ducati et system som kan varsle motorsyklisten om...
Dette er en helelektrisk Mini. (Fotos: David Brown Automotives)

Mini-klassikeren gjenfødt som elbil

David Brown Automotive viser nå sin Mini eMastered, som ja, mestrer elektrisiteten. På 1950-tallet ville den britiske bilindustrien ha en...
Noen heldige kan også følge Viktor Hovland på storskjerm i baksetet under Ryder Cup. Denne heldige her er ingen ringere enn Rory McIlroy, den kanskje største golfstjernen i dag. (Fotos: BMW)

Se Ryder Cup i baksetet

Viktor Hovland og den europeiske gjengen jakter revansje i det som er golfsportens VM, nemlig den prestigerunge Ryder Cup....
En slik utgave av G-klasse har du neppe sett før. (Fotos: Mansory)

Slik har du neppe sett en G-klasse

Mansory har kastet seg over Mercedes G-klasse, og resultatet er en bil som er kalt Mansory Gronos 4x4. Se...
Nye Lamborghini Revuelto passer neppe i skogen, men å bli fotografert der er ganske så perfekt. (Fotos: Lamborghini)

Slik har du ikke sett en Lamborghini Revuelto

Det har nok blitt tatt mange bilder av den nye Lamborghini Revuelto, men ingen er neppe i klasse med...
Genesis har fått sving på salget de siste årene, og det har ført de over den store milepælen med en million biler. (Fotos: Genesis)

Genesis rundet millionen

Det er som kjent den første millionen som er den vanskeligste, og nå har Genesis passert denne milepælen. På samme...
Toyota skal levere 500 Mirai-biler til OL i Paris neste år. (Fotos: Toyota)

Toyota skal levere hydrogenbiler til OL

Ikke overraskende skal OL i Paris også fremme bruken av hydrogenbiler, og det skal blant andre Toyota sørge for. Når...
I løpet av to år har flere fått økt reisetid om de går fra bil til kollektivtransport. (Foto: NAF)

Ta kollektiv ‒ og få økt reisetid

Politikerne klarer ikke å få de store massene over på kollektiv, og det er kanskje ikke så rart. Stadig...
Zeekr x har nå satt kurs for Europa, og forhåpentlig er det heller ikke altfor langt unna Norge. (Fotos: Zeekr)

Zeekr klar med neste modell i Europa

Zeekr skal erobre Europa og Norge, og naturligvis er det 001-modellen som lander først på det gamle kontinentet. Men...
Stadig flere stryker på teoriprøven når det skal ta førerkort for personbil. (Foto: Statens vegvesen)

Nesten halvparten stryker på teoriprøven

Særlig de litt mer voksne sliter med teoriprøven, og Statens vegvesen er litt bekymret. Det er noe som heter at...
Volkswagen har på gang 3. generasjon av bestselgeren Tiguan. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagens bestselger i ny generasjon

Mange nordmenn hadde nok ønsket seg denne, for nye Tiguan kommer også som hybrid og åpner for 100 kilometer...
Volvos V60 Cross Country kom i 2019, og var det også mulig å få med en D4 AWD dieselmotor. (Fotos: Volvo)

Volvos siste dieselbil kun måneder unna

Under det store klimamøtet i New York kunne Volvo Cars melde at de er i ferd med å fase...
Munro viser nå fram en spesialutgave av MK_1 kalt Mountain Rescue Edition. (Fotos: Munro)

En elektrisk fjellredder

Denne bør passe godt i Norge. Skotske Munro har nemlig laget seg en Mountain Rescue Edition av elbilen MK_1. Du...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her