Countachen fra Cannonball offisielt en historisk arv

Superbilen fra den særs populære komifilmen «Verdens sprøeste bilrace» er vurdert som en nasjonal arv i USA.


De bil- eller filmentusiastene som har en del år på baken husker kanskje en av de aller mest populære filmene i 1981, nemlig «Verdens sprøeste bilrace». Snålt nok kjenner kanskje mange denne under originaltittelen ‒ «The Cannonball Run».

Og det er ikke noe rart at dette ble en av de aller mest populære filmene det året, for den innehold fire gigantiske stjerner.

Burt Reynolds, Roger Moore, Farrah Fawcett ‒ og en Lamborghini Countach LP 400 S fra 1979.

Burt Reynolds skjøt seg selv til stjernehimmelen med «Smokey and the Bandit», Roger Moore ble verdenskjent i rollen som James Bond, mens Farrah Fawcett ble superstjerne som en av tre engler i TV-serien «Charlie's Angels».

Alle de tre havnet nok også på diverse gutte- og pikeromsvegger, men den store plakatstjernen var utvilsomt Lamborghini Countach.

Denne gjorde Lamborghini verdensberømt da den kom i 1974, og var den store drømmebilen gjennom hele 70-tallet.

Nå måtte Lamborghini Countach pent finne seg i å dele søkelyset med en rekke andre drømmebiler i den fartsfylte filmen, som Ferrari 308 GTS, Mercedes 280 SEL og en Aston Martin DB5 ‒ Bond-bilen som selvsagt Roger Moore rattet under løpet.

Men de fleste husker nok aller best den svarte Countachen, og nå er den offisielt en del av den historiske bilarven i USA.

National Historic Vehicle Register plukker nemlig ut biler med en spesiell arv, og disse blir en del av Library of Congress ‒ nasjonalbibliotek i USA. Og det er en svært eksklusiv samling Countach nå blir en del av.

Det er bare 30 biler som er vurdert som en nasjonal viktighet for USA, og det betyr at Cannonball-bilen nå blir 3D-scannet og dokumentert for å bli bevart for framtiden i nasjonalbiblioteket.

Lamborghini feirer denne store begivenheten med å vise Cannonball-bilen i en glassmonter på National Mall i Washington denne uken. Dette er en av hovedstadens viktigste historiske steder, som også hjemsted for Lincoln Memorial og Washington Monument.

Vi skal ikke røpe hvordan det gikk med den svarte Countachen i filmen, for med alle strømmetjenester tilgjengelig bør det være mulig å finne den på nett.

Men ingen hadde nok forstilt seg at den 40 år senere skulle bli utstilt på plenen foran et av verdens mest berømte bygg som en nasjonal bilarv.

Det blir den altså, og beviset finner du under:

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Nyheter Superbilene