Både BMW i5 og Mercedes C-klasse imponerte under en førerassistent-test. (Fotos: Euro NCAP)

BMW i5 og Mercedes C-klasse imponerte under selvkjøringstest

På den andre enden av skalaen finner vi BYD Atto 3.


De fleste har fått med seg at Euro NCAP kollisjonstester nybilene som kommer til Europa, og deretter gir de en score i form av stjerner.

Så langt i 2024 har de publisert kollisjonstester for 24 biler, og 16 av disse oppnådde de viktige 5 stjernene. Fire oppnådde 4 stjerner, og de fire siste 3 stjerner.

-->
Inn imellom kjører de også andre type tester, som en ren test av førerassistenter. Dette er en av fire kategorier som utgjør kollisjonstestene, de tre andre er voksenbeskyttelse, barnebeskyttelse og beskyttelse av myke trafikanter.

Mercedes har årets høyeste score for førerassistentene av bilene som er kollisjonstestet, for E-klasse oppnådde hele 87 prosent på dette feltet. Nærmest er to Zeekr-modeller, 001 og X, som begge endte på 83 prosent.

Nå har de testet fem biler kun med tanke på assistert kjøring, og her har de naturligvis brukt de siste protokollene de har utviklet.

Euro NCAPs vurdering av Assisted Driving-systemer ble først introdusert i 2020, og har to viktige områder ‒ selve assistansen og automatiske tiltak. 

De ser på balansen mellom førerassistentene og hvor mye disse holder føreren engasjert, for det er som kjent foreløpig ikke lov med selvkjøring i utstrakt skala. Her ser de også på systemets begrensninger.

Og så noe de ekaller Safety Backup ‒ tiltak som tas i kritiske situasjoner for å unngå en kollisjon og hva systemet gjør om føreren forblir inaktiv.

I år har de også utvidet førerovervåkingskravene og introduserte ytterligere tiltak for å forbedre hastighetsassistanse knyttet til kjørefeltsrelevans, veiegenskaper og lokale farer, forklarer de selv.

I tillegg er backup-scenarier utvidet til å omfatte unngåelse av motorsyklister i tillegg til fotgjengere og syklister.

Euro NCAP har altså testet fem biler rundt alt dette, og det er BMW i5, BYD Atto 3, Mercedes E-klasse, Volkswagen ID. 7 og Volvo EC40, tidligere kjent som C40 Recharge.

Og resultatet viser at det er et stort spenn på assistentene, for her går scoren fra «Veldig god», «God» og ned til «Ikke anbefalt». Euro NCAP sier at de fant store forskjeller i produsentenes implementering av teknologien.

De to beste kom fra to av de tre tyske merkene testet, og de to i et litt mer premium segment. Både BMW i5 og Mercedes C-klasse oppnådde Veldig god, og viste ifølge kollisjonstesteren eksepsjonelle nivåer av assistansekompetanse og utmerket sikkerhetsbackup.

Systemene åpner for mye selvkjøring, men holder kritisk nok også føreren klar dersom vedkommende må ta over kjøringen.

Mercedes scoret spesielt bra på Safety Backup, hvor bilen raskt kjører ut på veiskulderen og stanser sikkert om føreren ikke reagerer.

Videre fikk Volkswagen ID.7 og Volvo EC40 karakteren God, og Euro NCAP sier at de presterte bra selv om de mer sofistikerte funksjonene og robuste ytelsene ikke var på nivå med BMW og Mercedes.

Den femte testbilen, BYD Atto 3, landet altså på Ikke anbefalt grunnet sin intelligente adaptive cruisekontroll (ACC). Assistenten som skal følge med på hastigheten tolket ikke veiskilt riktig som dro ned scoren, men det var Safety Backup som virkelig sviktet. Euro NCAP sier at bilen ikke nådde minimumsstandarder, og peker spesielt på den generelle dårlige ytelsen til ACC mot stasjonære kjøretøy og mangelen på tiltak i tilfelle en ikke-reagerende sjåfør.

De forklarer videre at «i dette kritiske scenariet slår systemet effektivt av styrestøtten etter en lengre periode med inaktivitet, samtidig som hastighetskontrollen opprettholdes – og overlater en ikke-reagerende sjåfør til sin skjebne».

‒ Disse evalueringene gir forbrukere kritisk innsikt i Assisted Driving-funksjonene som er tilgjengelige i dagens kjøretøy, sier Adriano Palao Bernal, ADAS & AD teknisk sjef Euro NCAP.

‒ For det første må bilkjøpere som er interessert i denne teknologien være klar over at selv om den muliggjør en komfortabel kjøreopplevelse, har den feil under visse forhold og kan skape nye risikoer ved misbruk – derfor må førerovervåking og situasjonsbevissthet sikres til enhver tid mens disse systemene brukes.

Overgangen til systemer som lar føreren holde på med helt andre ting enn det å følge med på trafikken er allerede i gang, og Euro NCAP sier at de skal fortsette å teste slike systemer på veien mot enda mer selvkjørende biler.

Les også:

Debatt