Elbiler er ikke udelt positivt for miljøet. En ting er at de ofte lades opp på skitten strøm (ikke i Norge), og står det et kullkraftverk og dundrer på full styrke for å lade elbiler skjønner vi at det ikke er så veldig klimavennlig.
En annen ting er produksjonen av batteripakken, hvor det forsvinner mye CO2 opp i lufta. Og her gjelder det å finne bærekraftige løsninger som demper karbonavtrykket, noe det jobbes hardt med på de fleste fronter.
-->
EU selv har allerede tatt tak i problemet, og lanserte i 2017 «European Battery Alliance» (EBA). Her er målet å lage en bærekraftig verdikjede for hele batteriproduksjonen, fra innhøsting av råmaterialer til resirkulering av batteriene.
Nå er det klart for steg to, og det har fått navnet «European Battery Innovation», og som navnet sier er målet å komme opp med nye løsninger rundt batteriene.
‒ Det er en enorm utviklingsoppgave hvor risikoen kan være for stor for den enkelte, så det er fornuftig at medlemsstater slår seg sammen og støtter industrien med å utvikle mer innovative og bærekraftige batterier, sier Margrethe Vestager, en visepresident i EU med ansvar for konkurransepolitikken.
Det betyr at de igjen åpner pengebingen, og EU setter av vanvittige 2,9 milliarder euro for dette formålet. Det er rundt regnet 30 milliarder norske kroner.
Et dusin medlemsstater er med på prosjektet, Belgia, Finland, Frankrike, Hellas, Kroatia, Italia, Polen, Slovakia, Spania, Sverige, Tyskland og Østerrike.
Totalt teller prosjektet 42 deltakere, som inkluderer både små og store selskaper. Blant disse finner vi svenske Nortvolt, som har som mål å bli den grønneste batteriprodusenten i verden. De har også et prosjekt sammen med Hydro hvor de skal etablere et resirkuleringsanlegg for elbilbatterier i Norge.
Northvolt har selvsagt en rekke andre partnere også, deriblant verdens største bilprodusent i Volkswagen-gruppen, lastebilprodusenten Scania og elbilsatsende BMW.
Sistnevnte er også med på det nye EU-prosjektet, sammen med blant andre elbilmerket Tesla og Fiat Chrysler-gruppen (FCA) som nylig slo seg sammen med den franske PSA-gruppen som også satser hardt på elbiler.
Innovasjonsprosjektet er delt inn i fire grupper, og Tesla som bygger en ny batterifabrikk i Berlin har fått plass i tre av disse ‒ «battericeller», «batterisystemer» og «resirkulering og bærekraft».
BMW og FCA er på sin side på plass i de to førstnevnte, mens den siste gruppen som altså er uten bilprodusenter heter «råe og avanserte materialer».
EU håper altså med dette at den finansielle risikoen blir mindre for den enkelte, og selvsagt at det kommer nye løsninger ut av de 30 milliardene de legger på bordet.
For:
‒ Med betydelig støtte kommer det også et ansvar, advarer Vestager.
‒ Det offentlige må dra nytte av investeringen, så selskaper som mottar støtte må vise til resultater som genererer positive effekter i hele EU.
I tillegg til det 2,9 milliarder euroene forventer EU at det kommer inn hele 9 milliarder euro i private investeringer, noe som i så fall tar totalsummen for prosjektet opp i solide 11,9 milliarder euro.
Det er rundt 125 milliarder kroner, det.
Les også: