- Annonse -
HjemNyheterBikket to millioner SUV-modeller

Bikket to millioner SUV-modeller

Skoda har rundet litt av en milepæl for sine SUV-modeller, og det var en Skoda Kamiq som sørget for akkurat det.

På begynnelsen av 2000-tallet kom de første signalene om at høyreiste personbiler muligens var framtiden for bilprodusentene, og et merke som kastet seg rundt var Skoda.

- Annonse -

De gikk fornuftig nok for en kompakt og praktisk variant, og i 2009 kunne de presenterte sin aller første SUV ‒ Skoda Yeti.

De traff blink, og den lille SUV-modellen satte Skoda på kartet med et totalt salg på 685.500 biler før den ble et offer for en fornyet strategi.

Det skjedde i 2017, for da hadde Skoda meislet ut en ny strategi rundt SUV-modeller hvor alle bilene skulle starte med bokstaven K. Yeti gjør åpenbart ikke det, så modellen ble sendt inn i pensjonistenes rekker.

Først ut i den nye satsingen var Kodiaq i 2016, før de fulgte opp med Karoq i 2017 og gjorde tres amigos komplett med kompakte Kamiq i 2019. Samme år viste de også fram den helekteriske SUV-modellen Enyaq iV, en elbil mange nordmenn nå venter på.

- Annonse -

Kodiaq, Karoq og Kamiq har nå blitt svært viktige modeller for merket, og sto for 40 prosent av det globale salget til Skoda i fjor.

Med Yeti på plass har det gått riktig unna med SUV-modellene, som rundet 500.000 produserte sent i 2014. I begynnelsen av 2017 bikket de én million, og under to år senere rundet de 1,5 million SUV-modeller.

Og 1. mars kunne de feire at SUV nummer 2 million var et faktum, og bilen som fikk den æren var en Kamiq. Dette var ifølge Skoda også Kamiq nummer 250.000 som ble laget.

At Skoda har truffet usedvanlig godt med K-modellene viser salget, for det tok kun 2,5 år før Skoda bikket den andre millionen av produserte SUV-modeller ‒ mot nærmere seks for den første millionen.

- Annonse -

Så hva er den mest populære SUV-modellen?

Jo, Yeti holder fortsatt den tittelen med sine 684.500 eksemplarer, men den er snart forbigått. Kodiaq står nå med 593.600 biler, Karoq med 454.800 eksemplarer, og til slutt Kamiq med 266.000 biler som har forlatt rullebåndet.

Skoda produserer sine SUV-modeller over hele verden, hvor Tsjekkia selvsagt er hovedsenteret. Der produserer de Karoq og Kodiaq i Kvasiny, mens Kamiq, Kaorq og Enyaq lages i Mlada Boleslav. I nabolandet Slovakia setter de sammen Karoq i Bratislava, og litt lenger øst lager de Karoq og Kodiaq i ukrainske Solomonova.

Karoq og Kodiaq produseres i russiske Nizjnij Novgorod, byen som også er kjent som den «russiske Detroit». Dette kallenavnet fikk de etter at russiske GAZ, et bilmerke som samarbeidet med Ford, startet opp der i 1929.

Skoda har også fabrikker i verdens to mest folkerike land, og i indiske Aurangabad lager de Kodiaq og snart en helt ny modell. I Kina har de hele tre fabrikker. I Changsha lager de Kodiaq og Kodiaq GT, i Ningbo setter de sammen Karoq og i Nanjing produseres Kamiq og Kamiq GT.

Kina er for øvrig det viktigste SUV-markedet for Skoda, som altså kan tilby to GT-versjoner i tillegg til de tre vanlige utgavene.

Hva så med Enyaq?

Ingen fare, Skodas fabrikk i Mlada Boleslav har startet produksjonen, og så langt har de satt sammen 1.100 eksemplarer av den helelektriske SUV-modellen som ganske så sikkert kommer til å bli populær her i Norge.

Skoda skal også utvide SUV-familien med nok et medlem, men denne blir vi snytt for. Kompakte Kushaq er spesielt utviklet for det indiske markedet, og blir presentert der senere denne måneden.

Slik ser den ut:

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her