Avregistrering uten å ta av skiltene

Mange jubler nok nå. For myndighetene vil gjøre om forskriften som omhandler avregistrering, slik at uregistrerte kjøretøy faktisk kan beholde skiltene på.


Statens vegvesen fortjener honnør. For de har jobbet målrettet for å gjøre hverdagen enklere for sine brukere, inkludert privatpersoner, næringslivet og frivillig sektor, og resultatet har vi blant annet sett gjennom en lang rekke nye brukerorienterte digitale løsninger.

Men jobben er langt fra over, og blant tingene som fortsatt har et stort forbedringspotensial er midlertidig avregistrering av kjøretøy.

I dag må alle som avregistrere et kjøretøy levere inn skiltene til en trafikkstasjon, som deretter vil lagre skiltene i inntil seks måneder. Ikke enkelt, verken for brukerne eller Vegvesenet selv.

Og Statens vegvesen og regjeringen innser da også at dette er for tungvint, og har nå sendt ut en lovendring på høring.

– Av og til kan det være nyttig å avregistrere et kjøretøy midlertidig, påpeker Knut Arild Hareide.

‒ Spesielt kan dette være aktuelt for kjøretøy som bare brukes deler av året, som motorsykler og veteranbiler. Derfor ønsker vi å innføre en ordning med avregistrering av kjøretøy uten innlevering av kjennemerker på trafikkstasjonen. Det vil gjøre av- og påregistrering både enklere og billigere for bileierne, sier samferdselsministeren.

I høringsnotatet fra Statens vegvesen på oppdrag fra Samferdselsdepartementet listes det opp sju hovedpunkter som foreslås:

  • Innføre muligheten for å avregistrere kjøretøy uten å avmontere kjennemerkene
  • Knytte muligheten for av- og påregistrering av kjøretøy til part i saken, dvs kjøretøyets eier
  • Sette grenser for hvor hyppig eier kan gjennomføre av-/påregistrering
  • Fjerne ordningen med administrativ avregistrering
  • Avvikle kjennemerkelagre
  • Makulere kjennemerker ved tvungen avregistrering
  • Innføre sanksjoner ved misbruk

– Med en ordning hvor man kan midlertidig avregistrere bilen uten å måtte levere inn skiltet, slipper bileierne å møte opp på trafikkstasjonen. Dette vil for de fleste være en kjærkommen forenkling, sier Hareide.

Om forslaget blir godkjent, som virker sannsynlig, vil endringene trå i kraft en gang i løpet av 2022.

Les også:

Les mer om:

Nyheter