Annonse
Hjem Nyheter Alpesymbolet skal gjøre norsk trafikk sikrere

Alpesymbolet skal gjøre norsk trafikk sikrere

Lastebilforbundet er hørt, og regjeringen skjerper nå kravene rundt vinterdekk på tunge kjøretøy.

Vinteren nærmer seg med stormskritt, og den vi komme som en overraskelse ‒ spesielt på noen av de utenlandske vogntogførerne.

For også sist vinter var preget av flere stygge trafikkulykker som involvert utenlandske vogntog, og det ble til slutt så ille at Norges Lastebileier-Forbund (NLF) gikk ut og krevde endringer.

Bakgrunnen var at mange av de tunge kjøretøyene rett og slett ikke var skodd for norske vinterforhold, ettersom kravet kun er dekk merket med «M+S».

Dette står for «Mud and Snow», og slike dekk er ikke spesielt godt egnet for glatte norske vinterveier.

Saken fortsetter under Annonsen

NLF krevde at minimumskravet ble dekk med det såkalte «alpemerket», et symbol som står «Three Peak Mountain Snowflake» og kjent under forkortelsen 3PMSF.

Dette er en standard som er regulert gjennom EU-lovgivning, og inneholder strenge krav til friksjon og ytelser ved kaldt vær.

Nå er de hørt, og kravet blir nå dekk med alpesymbolet på drivende og styrende akslinger.

– Fjorårets vinter var preget av alvorlige ulykker og fastkjøringer. Derfor innfører vi nå strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy, samt økte gebyrsatser for brudd på kravene for vinterutrustning, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

‒ På samme tid styrker vi kontrollnemda i Statens vegvesen med 20 millioner kroner, slik at vi får enda flere kontroller i vinterperioden. Dette er viktige tiltak i arbeidet for å øke tryggheten og framkommeligheten på norske vinterveier.

‒ Farlige vogntog skal bort fra norske vinterveier, understreker Dale.

Samferdselsminister Jon Georg Dale på tungbilkontroll på Tromsdalen kontrollstasjon. (Foto: Samferdselsdep.)
Samferdselsminister Jon Georg Dale på tungbilkontroll på Tromsdalen kontrollstasjon. (Foto: Samferdselsdep.)

Senest i januar gikk NLF ut og krevde endringer i lys av en rekke ulykker. Bare noen uker før ble en 22-åring alvorlig skadd etter at bilen ble truffet av et løpsk vogntog som ikke var skodd for norske vinterforhold.

‒ Vi sa ifra allerede i 2015 da reglene for dekk ble endret, og vi har gjentatt budskapet ustanselig siden den gang: Det holder ikke å bare kreve M+S-merking av dekk på tunge kjøretøy som ferdes i Norge, påpekte NLF-direktør Geir A. Mo den gang.

Her har Norges Lastebileier-Forbund samlet noen presseklipp rundt forrige vinters mange ulykker.
Her har Norges Lastebileier-Forbund samlet noen presseklipp rundt forrige vinters mange ulykker.

M+S ble innført i 2015, og krever vinterdekk på alle akslinger i perioden 15. november til 31. mars. Det tillates vinterdekk av forskjellige definisjoner, men hovedregelen er at dekket skal være «særskilt utviklet for bruk på vinterføre».

Akkurat det er problematisk, har det vist seg.

For det finnes ingen sikre metoder å sjekke om dekkene er særskilt utviklet for vinterbruk, eller om det i praksis bare er et sommerdekk som har blitt stemplet med et såkalt «M+S»-merke.

Dale var også bekymret etter alle ulykkene forrige vinter, og meldte at dekk-kravene ville bli skjerpet.

Det skjer altså nå.

Både Tyskland og Sverige har innført krav om dekk med alpesymbolet, men har også åpnet for en overgangsperiode fram til 2024.

I Norge blir denne kun på ett år.

– Vi ønsket en skjerping etter samme mønster som i Tyskland og Sverige, men av hensyn til trafikksikkerheten var det viktig for regjeringen å gå et steg lenger. Vi blir først i verden når kravene innføres med virkning allerede fra 15. november 2020, sier Dale.

Bøtesatsene for brudd på dekk- og kjetting-utrustningen øker også, og her vil sjåførene få et gebyr for hvert lovbrudd de har begått.

– Vi vil sikre at gebyrsatsene har en forebyggende effekt. Reaksjonene ved brudd må få reelle konsekvenser for de som ikke følger kravene. Slik det har vært fram til nå har man blant annet bare fått ett gebyr selv om man mangler fem kjettinger. Nå får man fem, sier Dale.

Det blir også flere grensekontroller av de tunge kjøretøyene, slik at man får luket bort noen av de farlige vogntogene før de kommer inn i den norske trafikken.

Denne innsatsen skjerpet man også etter flere ulykker sist vinter, og hvor stort problemet er visste blant annet resultatene fra kontrollpost i Finnmark.

På den fikk nemlig 14 av 17 kontrollerte vogntog kjøreforbud.

Altså var det kun tre som holdt seg innenfor regelverket, så la oss virkelig håpe at det bedrer seg denne vinteren.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,848FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker