Annonse
HjemNyheterAldri før har så få mistet livet i november-trafikken

Aldri før har så få mistet livet i november-trafikken

2021 ligger an til å bli historiens beste år når det kommer til antall trafikkdrepte.

Norge leder ikke kun an når det kommer til overgangen til elbiler, men vi har også tatt lederrollen når det kommer til trafikkdrepte.

Norge og stadig flere bilmerker har nå en visjon om null drepte i trafikken, men dit er det fortsatt ganske langt. For selv om Norge er ansett som verdens tryggest trafikkland er det fortsatt altfor mange som mister livet sitt i trafikken.

Men det går helt klart den riktige veien, noe november-tallene viser.

Saken fortsetter under Annonsen

I forrige måned mistet fire personer livet i trafikken, og det var kun fylkene Troms og Finnmark, Nordland og Vestland som opplevde dødsulykker. Vestland hadde to dødsulykker etter utforkjøring, mens lengst i nord var det én i hvert fylke etter møteulykker, ifølge Statens vegvesen.

Trygg Trafikk kan opplyse at det var tre bilførere og én MC-fører som mistet livet, og blant disse var det to menn og to kvinner. 

I fjor mistet sju personer livet i november-måneden, mens det for 10 år siden var tre ganger så mange som døde på veiene i november. I 2011 mistet 13 personer livet, og den gang var det omkomne i nesten hvert fylke, opplyser Vegvesenet.

– Årsaken til nedgangen vet vi ikke noe om, men vi vet at det dessverre fremdeles er for mange menneskeliv som går tapt i trafikken, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

‒ Vi er fortsatt et godt stykke fra visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken.

Totalt mistet 80 personer livet i trafikken i årets 11 første måneder, og 2021 ligger dermed an til å bli nok et rekordår. Prognosen sier godt under 100 omkomne, og til sammenligning mistet 169 personer livet i 2011 ‒ rundt dobbelt så mange som 2021 mest sannsynlig vil ende på.

Vi går nå inn i en travel førjulstid, og både stress og uoppmerksomhet er to årsaker til dødsulykker. Guro Ranes i Statens vegvesen ber folk konsentrere seg om kjøringen når de sitter bak rattet.

‒ Det har vært mye snakk om bruk av mobiltelefon mens man kjører, den siste tiden. Men det er bare en av alle de små oppmerksomhetstyvene som tar vår oppmerksomhet i trafikken.

‒ Vi dagdrømmer og spiser, bytter radiokanal, sminker oss og leser kart. Alt dette gjør vi i fart, og ofte går det bra. Men i 3 av 10 dødsulykker i trafikken, skjer det svært alvorlige ulykker på grunn av at vi tror vi kan multitaske, sier Ranes, og legger til:

‒ Bilkjøring krever og fortjener din hele og fulle oppmerksomhet, sier hun, og oppfordrer alle til å tenke litt ekstra over dette når vi nå går inn i førjulstiden.

‒ Vi har ingen å miste.

Johansen hos Trygg Trafikk peker også på krevende kjøreforhold.

– Vi er inne i mørketiden hvor det kan være både glatt og vått og det er mørkt. Det har negativ effekt på bremselengde og på hvor tidlig vi oppdager farlige situasjoner. Nøkkelen her er først og fremst fart. Er du ekstra oppmerksom og holder farta nede er det langt mer sannsynlig at du unngår farlige situasjoner, mener han. 

Andre viktige faktorer er gode vinterdekk og lys, både for bilister og syklister.

‒ Men også fargerike klær, refleks og sykkelhjelm er viktig. I tillegg er vi opptatt av at vinterdrift som brøyting og strøing er i henhold til retningslinjene, både på veier og fortau, sier Johansen.

Etter 11 måneder av 2021 har altså 80 personer mistet livet i trafikken, tre færre enn i samme periode i 2020. I 2019 var tallet på 93, mens i 2018 hadde 102 personer mistet livet fra januar og ut november.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse