Annonse
Hjem Nyheter 8 av 10 bryter fartsgrensen

8 av 10 bryter fartsgrensen

Sjåførene glemmer seg bort, eller så syns de veien er så god at den burde hatt høyere fartsgrense. Se hvor mye de risikerer i bot.

Rekk opp hånda om du noen gang har lurt på hva fartsgrensen faktisk er der du kjører. For ja, det er fort gjort å overse et fartsskilt, og dermed bli usikker på hvilken fartssone du er i.

I framtiden slipper vi heldigvis å bekymre oss over akkurat dette problemet, for det blir stadig vanligere med en teknologi som leser av skiltene som bilene passerer. Da sier bilen selv ifra.

Uansett er det sjåførens ansvar å vite hva fartsgrensen er, og holde denne. Altså ikke mye over eller mye under, men faktisk kjøre rundt tillatt hastighet om forholdene tillater dette.

Men det er mange som bryter tillatt hastighet, og spesielt om det er i 80-sone. Det viser en ny undersøkelse fra Trygg Trafikk.

Saken fortsetter under Annonsen

Kantar har gjennomført en ny undersøkelse for organisasjonen, og der kommer det fram oppsiktsvekkende tall.

Faktisk svarer 8 av 10 av de spurte at de bryter fartsgrensen nå og da når de kjører i en 80-sone, mens 2 av 10 sier de bryter denne konsekvent.

Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen Trygg Trafikk, er lite imponert.

– 4 av 10 dødsulykker skyldes for høy fart. At så mange innrømmer at de stadig bryter fartsgrensen tyder på at folk ikke forstår risikoen de utsetter seg selv og andre for, mener han.

Går derimot farten ned er flere villig til å følge tillatte hastighet, og i 50-sone svarer 17 prosent at de kjører over fartsgrensen nesten hele tiden. Men dette er en kraftig økning fra 2019, hvor kun 4 prosent svarte det samme.

Totalt innrømmer nesten halvparten av norske bilister at de av og til eller oftere bryter fartsgrensen i 50-sone.

– Det er særlig alvorlig at så mange kjører for fort i de lavere fartssonene. Det er snakk om tettbygde strøk og boligstrøk med barn og myke trafikanter. Da er det ekstra viktig å holde farten nede og være årvåken. Vi i Trygg Trafikk ønsker også flere politikontroller i tettbygde områder, sier Johansen.

Også i 30-sonen avslører den ferske undersøkelsen at stadig flere kjører for fort, for mens 8 prosent sa at de nesten alltid brøt denne i fjor er det 16 prosent som bekrefter dette i år.

3 av 10 sier at de gjør det av og til eller oftere, og det er de under 30 år som har minst respekt for 30-sonen. 29 prosent av disse svarer at de kjører nesten konsekvent over 30-grensen.

Så hva er grunnen til at norske bilister har såpass lite reseptekt for fartsgrensene?

Jo, nesten halvparten svarer at de rett og slett glemmer seg bort, mens 37 prosent svarer at de syns veiene er så gode at de kan kjøre fortere enn tillatte hastighet.

‒ Årvåkenhet er noe av det viktigste for alle som kjører bil. Det innebærer også å følge med på fartsgrensen og overholde den. Den er ikke tilfeldig, men satt på bakgrunn av veistandard, trafikkmengde og sikkerhetsmarginer, avslutter Johansen.

Hva koster det så å kjøre for fort?

Dette er bøtesatsene for å bryte fartsgrensene til og med 60-sone:

 • Til og med 5 km/t for fort:          800,-
 • Til og med 10 km/t for fort:        2.100,-
 • Til og med 15 km/t for fort:        3.800,-
 • Til og med 20 km/t for fort:        5.500,-
 • Til og med 25 km/t for fort:        8.500,-

Dette er bøtesatsene for å bryte fartsgrensene fra 70-sone og høyere:

 • Til og med 5 km/t for fort:          800,-
 • Til og med 10 km/t for fort:        2.100,-
 • Til og med 15 km/t for fort:        3.400,-
 • Til og med 20 km/t for fort:        4.700,-
 • Til og med 25 km/t for fort:        6.400,-
 • Til og med 30 km/t for fort:        8.500,-
 • Til og med 35 km/t for fort:        10.200,-

I tillegg er det også en bot for å kjøre mellom 36- og 40 km/t for fort i 90-sone eller høyere, og denne lyder på 10.650 kroner.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker