Vi har sett på en av bilene til Chery-merket Exlantix som er på vei til Norge, sedanen ES. (Fotos: Nybiltester)

Vi har sjekket ut Exlantix ES

Den store Chery-produsenten er på vei til Norge, og her sjekker vi ut av en av to biler som er meldt til kongeriket fra merket Exlantix, den linjelekre sedanen ES.


Den andre bilen som kommer heter Exlantix ET, som er en SUV. Vi har også sett på denne, men akkurat nå handler det om søsteren kalt ES.

-->
Tiden vi hadde med bilene over i Kina var svært begrenset og informasjonen var ikke alltid like klar, slik at det gjenstår en del ubesvarte spørsmål som vi håper å få svar på når bilene er enda nærmere lansering i Norge.

Foreløpig håper man på at de første bilene skal ankomme Norge i januar 2025 – Norge er for øvrig første land utenfor Kina som får disse bilene.

Exlantix ES er 4,95 meter lang, 1,98 meter bred og har en akselavstand på 3 meter noe som gir svært god innvendig plass. Du får den med to forskjellige batteripakker, 77 kWh brutto/74,8 kWh netto er dataene på det minste og 100 kWh brutto/94 kWh netto på det største.

Informasjonen vi fikk i Kina er at det er det «lille» batteriet som kommer til Norge, men det jobbes hardt med å få på plass det største – det er nok lurt dersom man ønsker å selge godt.

Med det store batteriet veier bilen 2.250 kilo, og med en maks vekt på 2.620 kilo så har man problemer med å tilfredsstille kravene vi har til vekt til folk og bagasje, for foreløpig er den på skarve 370 kilo – det er ikke mye dersom man har 5 personer og bagasje i bilen.

Her også jobbes det riktignok med en løsning – noe mange andre har klart å løse, så vi satser på at det blir bedre tall også i dette tilfellet.

Prisene for Norge er ikke klare, men det hevdes at man skal være konkurransedyktige – det bør man nok være med god margin dersom man skal lykkes i et helt nytt marked.

Fem forskjellige eksteriørfarger er tilgjengelige, hvordan de ser ut vet vi ikke, men vi fikk se den grønne og bittelitt av en ganske lekker lyseblå farge som du vil se på bildet under. Ellers er det nærliggende å tro at en av fargene er sort og en er hvit.

ES kommer både med bakhjulsdrift og firehjulstrekk, det er vel nærliggende å tro at det utelukkende er firehjulstrekkeren som folk velger her til lands.

Versjonen med bakhjulsdrift har 308 hk og 420 Nm, hvor fort den tar deg til hundre ble ikke oppgitt. Velger du derimot firehjulstrekk så får du 473 hk og 660 Nm – den skal ta deg til 100 km/t på raske 3,7 sekunder.

Bilen har vært til WLTP-sertifisering i Tyskland, men selve sertifikatet har man ikke fått da dette ikke er klart før senere i år. Derimot så antydes det med relativt stor sikkerhet at rekkevidden med det lille batteriet og RWD vil gi deg 590 kilometer rekkevidde, 540 kilometer dersom du velger firehjulstrekk.

Det største batteriet er kun tilgjengelig med firehjulstrekk og skal gi deg 610 kilometer rekkevidde.

Det finnes flere utstyrsnivåer på ES, hvor mange og hvilket som kommer til Norge fikk vi ikke svar på. Det vi vet er at ES ikke får luftfjæring, det er vel heller ikke forventet på en bil som dette. Øverste utstyrsnivå har etter hva vi ble fortalt LED-Matrix lys, justerbar spoiler bak og dører som åpnes elektrisk – noe ala det man finner på Tesla Model X.

På bildet ser vi den europeiske utgaven av bilen, du skiller den lettest fra den kinesiske ved å se på fronten som i Europa ikke vil få de store LED-skjermene under hovedlyktene slik bilene i Kina har – på grunn av lovverket her i Europa.

Exlantix ønsker å konkurrere mot de store tyske – ganske hårete mål ‒ men følelsen av interiør og materialer må sies å være veldig bra. Setene er meget behagelige med varme, ventilasjon og massasje. Justeringen av setet skjer i døren – kliss likt det du finner hos Mercedes.

Gode justeringsmuligheter og ganske enkelt å finne en god sittestilling.

ES kommer med tre forskjellige interiørfarger og du kan velge mellom sort, brunt eller en lysere gråfarge.

Førermiljøet bærer preg av gode materialer, og som i stort sett alt annet finner du svært få knapper. Skjermene i bilen virker gode, og hovedskjermen har fin responsivitet og et brukergrensesnitt som ligner svært mye på det du finner hos BYD – som for øvrig har blitt bra med årene.

På bilen vi fikk filme var rattstammen manuelt justerbar, men det hevdes at denne er elektrisk i høyre utstyrsnivåer i tillegg til at man her også skal ha Head-Up Display. Trådløs tilkobling av Android Auto/ Apple CarPlay er tilgjengelig.

Jeg koblet opp mobilen min og fikk prøvd å spille litt musikk – og det låt særdeles hyggelig i en stillestående bil. I midtkonsollen finner du en trådløs ladeplate med vifte for å unngå overoppheting, noe oppbevaring samt to koppholdere.

Under armlenet finner du ytterligere oppbevaring, samt at midtkonsollen har et bro-design som tillater en god del plass under.

Akselavstanden på 3 meter sørger for svært god bakseteplass og med mine 178 centimeter har jeg ingen problemer med å sitte bak meg selv. Høyden under taket er det verre med, jeg får kun et par fingre over mitt eget hode, så er du over 180 centimeter kan det bli litt tight.

Her er det mulig å få egen klimasone bak, med oppvarmede seter. Du har et armlene i midten med to koppholdere, og du vil finne to USB-C utganger for lading av enhetene dine.

Glasstaket er standard, men mangler mulighet for å trekke noe for dersom du skulle føle behov for det. Isofix på yttersetene.

Baksetene felles ned 60/40, men du har ingen skiluke. Totalt rommer bagasjerommet 396 liter, noe som økes til 1.500 liter dersom setene felles ned.

Litt synd at man kun har en sedan-åpning og ikke en stor åpning som på Polestar 2/BMW i4, det gjør at det ikke blir noen praktisk toppscore.

På grunn av det store glasstaket kan man ikke ha taklast, men du kan trekke tilhenger på maks 1.350 kilo. Tilhengerfestet er for øvrig manuelt avtagbart.

Man har fått på plass en frunk, og det hevdes at denne er på 21 liter – og har, som Ford Mustang Mach-E, et dreneringshull.

I videoen over ser vi nærmere på bilen – her leverer vi kanskje ikke den samme kvaliteten som vanlig, men det var til tider svært hektisk under vårt besøk, og tiden vi hadde med bilene var meget begrenset.

Vi fikk kun kjørt bilen på en testbane da våre norske sertifikat ikke er gyldige i Kina. I tillegg så var det journalister fra 80 land til stede som alle skulle ha sin bit. Det gjorde at vi totalt satt i bilen i to minutter, så inntrykkene er relativt sparsommelige, og vi er derfor forsiktige med å si for mye.

Opplevelsen av akselerasjon er selvsagt morsom, men bremsene virker like imponerende. Bilen stopper svært raskt, og gir en solid følelse ved hard oppbremsing. På meget ujevnt underlag slår det godt i bilen, men om det er mer enn ønskelig er vanskelig å si.

Styringen virker direkte, men noe kunstig – dette er ting vi vil måtte teste mer når bilene kommer på norsk jord.

Støydempingen skal være meget gode, og det er doble glass rund baut – ihvertfall på topputgaven.

Ladeluken har elektrisk åpning, men plasseringen bak på bilens venstre side gjør at vi regner med at det skal være problemfritt. Bilen har blitt testet under ekstreme forhold nord i Kina, og i temperaturer på -30 grader hadde man ingen problemer med at den ikke kunne åpnes på grunn av is.

Maks ladehastighet var det vanskelig å få ut av Exlantix, alt vi fikk oppgitt var 30-80 prosent på 20 minutter, eller den mer tradisjonelle 10-80 prosent på 30 minutter. Det er ikke altfor kvikt, spesielt med tanke på at bilene har 800-volts arkitektur. Vi får håpe at tallene er i det pessimistiske hjørnet og at man får noe bedre tider å vise til.

Varmepumpe er standard og bilene vil forvarme batteriene før hurtiglading, dersom den mener at dette er nødvendig.

Vi gleder oss til å se nærmere på bilene når de kommer til Norge og til vi får litt mer oversikt over både pris og utstyr. Det vi kan si etter å ha vært et par dager i Wuhu, er at Chery satser voldsomt på å gi kundene en god opplevelse og er veldig opptatt av å levere et produkt i premiumsegmentet med sikkerhet som aller høyeste prioritet.

Et av slagordene til selskapet er at sikkerhet av høyeste klasse er bunnlinjen av alt man gjør, og at alt skal bygges ut ifra denne.

Les flere tester hos Nybiltester

Les også:

Hva tenker du