Det er mye å spare på bil kun ved enkle grep. (Fotos: NAF)

5 sparetips fra NAF

Det er tusenlapper på å spare på bilholdet.


Alt har blitt dyrere, og dessverre gjelder dette også bilene. Ikke bare har alle nybilene fått nye avgifter og dermed blitt dyrere, men også økende priser for bensin, diesel og strøm sørger for å slanke bankkontoen til bilistene.

Inflasjonen sørger også for økte priser når det kommer til ting som forsikring og dekk, så det baller fort på seg for bileierne. Dette sørger for å gi bilistene litt dårligere råd, men det finnes også gode råd.

De sitter blant andre NAF på, og de har nå funnet fram til fem tips som kan gjøre bilholdet billigere.

‒ Det er mye du kan gjøre selv for at bilholdet skal bli billigere og det er slett ikke vanskelig. Bare ved å ta av takboksen kan du redusere forbruket med rundt 10 prosent, sier Jan Harry Svendsen i NAF.

Rådgiveren deler her sine fem beste tips som det kan være smart å få med seg.

Penger å spare på forsikringen

‒ Nå er vi i begynnelsen på et nytt år. Det er mye å spare på å sjekke priser på forsikring og ikke minst sørge for at forsikringens kjørelengde stemmer med hvor langt du faktisk kjører på ett år, sier Svendsen. 

‒ Mange betaler for høy premie fordi man har en lengre kjørelengde enn hva de egentlig trenger, sier NAF-rådgiveren.

‒ Ikke bruk penger på dyrt drivstoff

Mange titter nå opp på pristavlen når de passerer bensinstasjonen, og det kan være smart. For prisene varierer mye, og er det billigere enn vanlig bør du svinge innom stasjonen.

Men det er muligens en enda bedre metode for å få prisoversikt.

‒ Det finnes en rekke apper du kan laste ned på telefonen. De gir en god oversikt over hvor og når drivstoffet er på sitt rimeligste. Med en slik app er det enkelt å følge med også når du er på steder der du ikke er kjent, sier Svendsen.

Mye å spare på å lade til riktig tid

En annen ting som svinger enda mer er strømprisen, som gjennom et døgn kan variere ganske mye. Så de som kjører elbil og lader hjemme bør være smarte.

‒ Det smarteste er å lade når strømmen er på sitt billigste. Ofte er det på natten. Da bør du stille inn bilens lader, eller bilen, slik at den lader på disse tidspunktene. De fleste elbiler har i dag så god rekkevidde at du fint kan bruke den gjennom dagen og så lade når strømmen er på sitt rimeligste, sier Svendsen.

‒ Sjekk dekkene

Et annet grep for å spare penger på bilholdet er å få ned forbruket. Her spiller riktig lufttrykk i dekkene en rolle, og den nevnte skiboksen samt takstativ bør også plukkes av bilen når disse ikke er i bruk.

‒ Tester NAF har gjort viser at man øker forbruket med rundt 10 prosent om man kjører rundt med skiboksen på taket. Samtidig sørger rett dekktrykk ikke bare for at forbruket reduseres. Rett dekktrykk øker også sikkerheten og fremkommeligheten fordi dekket har optimal kontakt med underlaget, sier Svendsen. 

Her er NAFs 5 sparetips:

  • Sjekk forsikringene du har. Stemmer kjørelengden med ditt bilbruk? Hent inn priser fra andre selskap og sjekk om du har medlemskap i organisasjoner som gir rabatter hos selskapene.
  • Fyll drivstoff når det er rimelig. Prisene på drivstoff varierer voldsomt gjennom uken. Fyller du 30 liter drivstoff i uken vil du spare 60 kroner per fyllig om drivstoffprisen varierer med to kroner. Kjører du elbil, lader du når strømmen er på sitt billigste gjennom døgnet. Som oftest er det på natten. 
  • Sjekk dekktrykket. Rett dekktrykk senker forbruket og øker sikkerheten fordi dekket får optimal kontakt med underlaget.
  • Ta av skistativ og takboks. Å kjøre med skiboksen på øker forbruket med rundt 10 prosent.
  • Tøm bilen for ting du ikke bruker. Økt vekt betyr økt forbruk. Tøm bilens bagasjerom og kupe for ting du ikke bruker.

Det er mye å spare på bil kun ved enkle grep. (Fotos: NAF)

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter Forbruker