2019 innledet med 7 trafikkdrepte


Tre fotgjengere, tre bilførere og én passasjer mistet livet i den norske trafikken i januar.

– Det er trist å observere at vi starter året med flere ulykker enn i fjor, sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.

For både i 2017 og 2018 mistet 6 personer livet i januar-trafikken, mens snittet de 5 siste årene er på 8 personer.

– De to foregående årene viste en nedgang i antall omkomne på årsbasis. Derfor liker vi dårlig at vi går inn i 2019 med flere alvorlige trafikkulykker enn på samme tid i fjor. Nå må vi arbeide for å fortsette den positive trenden fra de siste to årene, og gjøre 2019 til et enda mer trafikksikkert år, sier Johansen.

Januar er en mørk måned, og i tillegg har det vært vanskelige kjøreforhold med store snøfall som også reduserer sikten.

3 av de omkomne var da også fotgjengere, og 5 av de som mistet livet i trafikken var kvinner.

– I januar observerer vi en overraskende høy andel fotgjengere som mistet livet i trafikken. Både fotgjengere og bilister må være ekstra oppmerksomme nå på vinteren. Som fotgjenger kan du aldri ta for gitt at bilister hverken ser deg i mørket eller har kontroll på bilen, fortsetter Johansen.

Trygg Trafikk-direktøren oppfordrer nå bilister over hele landet til å ta nødvendige forholdsregler. Det innebærer blant annet kontroll av vinterdekkene.

– Mange kjører rundt med farlige dekk uten å være klar over det. Det dreier seg ofte om at mønsterdybden er slitt ned, at luftrykket er for lavt eller at dekkene rett og slett er feilmontert. Sjekk derfor mønsterdybden på dekkene jevnlig! På vinterdekk skal de være minimum tre mm uansett dekktype. Vi i Trygg Trafikk anbefaler imidlertid minimum fire mm mønsterdybde, forklarer han.

Kjøreforholdene i januar var tidvis så vanskelige at politiet faktisk flere ganger oppfordret til å la bilen stå.

‒ Mange ser dessverre ikke ut til å ta advarsler fra politiet og Statens vegvesen alvorlig. Når det meldes ekstremt glatt føre må du virkelig vurdere å la bilen stå. Det er ikke riktig å utsette deg selv eller andre for livsfare selv om du opplever at bilkjøringen er nødvendig, sier Johansen.

Følg bil24 på Facebook

Les også:

Livsfarlige takbokser

NAF har testet 9 takbokser, og 4 av disse fikk strykkarakter da de ikke nådde 3 poeng. Kun en takboks endte over 4 poeng. (Alle foto: NAF)

Les mer om:

Nyheter