Nio og Geely innleder et samarbeid om batteribytte-stasjoner. Nio har allerede fem slike i drift i Norge, og planer om mange flere. (Fotos: Nio)

Volvo og Polestar kan få batteribytte-løsning

Her hjemme har som kjent Nio brøytet vei for en smart ting, nemlig batteribytter. Over i Kina er også det store konsernet Geely godt i gang med dette.


Bilprodusentene jobber hardt med å senke ladetiden for elbiler, slik at disse skal nærme seg tiden det tar å fylle en bensintank. Men det finnes en løsning som allerede er like rask som å fylle tanken.

Batteribytter gjennomføres på under fem minutter, og gir elbilen et helt fulladet batteri. Det er smart. Og det er også et par andre store fordeler med batteribytter.

For det første kan du kjøpe en elbil uten et batteri, noe som selvsagt senker innkjøpsprisen betraktelig, og du kan bytte deg til større batterier. Så i hverdagen kan man klare seg med det minste batteriet, og på langturer kan man bytte til et større med bedre rekkevidde.

Nio har brøytet veien for dette her i Norge, men det er selvsagt flere som har sett fordelene med et slikt tilbud. Store Geely er en av disse, og de har også banet vei for batteribytter på store lastebiler. Dette er konsernet som eier merker som Volvo Cars, Polestar, Lotus og Zeekr, alle hardtsatsende merker innenfor elbil-segmentet.

Nå finner de to kinesiske produsentene sammen for å fremme utviklingen av batteriteknologi. Mer eksakt skal selskapene samarbeide for å utvikle standarder, teknologi, nettverk og modeller for en smartere måte å håndtere batterier på.

Duoen har altså stor tro på batteribytter, og mener at samarbeidet vil bidra til å gjøre batteribytte mer populært og dermed også fremme elbilene.

Nio er altså store på batteribytter knyttet til personbiler, mens Geely har introdusert dette for de større kjøretøyene. Målet er også at de skal samarbeide om å utvikle to standarder for batteribytte, en for personbiler og en for kommersielle kjøretøy.

I tillegg skal de jobbe sammen om å bygge et felles nettverk for batteribytte, og utvikle kjøretøy som støtter utskiftbare batterier og er kompatible med hverandres systemer. Det kan også bety at en gang i framtiden kan de som kjører elbiler fra Volvo og Polestar stikke innom Nios Power Swap Station og få et fulladet batteri.

‒ Denne samarbeidsavtalen vil ikke bare bidra til å standardisere batteriteknologi, men også utvide rekkevidden av batteribytestasjoner og akselerere overgangen til lavkarbon i bilindustrien, sier William Li, grunnlegger, styreleder og administrerende direktør i Nio.

‒ Vi vil fortsette å bygge ut nettverket for batteribytte for Nio-brukere og forbedre brukeropplevelsen, samtidig som vi samarbeider med partnere for å etablere et delt nettverk for batteribytte.

Eric Li, grunnlegger og styreleder i Geely Holding, sier at batteribytte er en av de mest innovative måtene å lade elbiler på.

‒ Gjennom dette strategiske samarbeidet vil de to selskapene forsterke samarbeidet i hele verdikjeden for batteribytte, akselerere innføringen av felles standarder, utvide økosystemet for batteribytte og lading, sier Li.

‒ Dette vil også støtte overgangen til lavkarbon og høykvalitetsutviklingen av bilindustrien, og gi brukere en bedre opplevelse av elektrisk mobilitet.

Nio har nå totalt 2.217 Power Swap-stasjoner i drift verden over, og 30 av disse befinner seg i Europa. Det foretas ifølge Nio rundt 60.000 batteribytter hver eneste dag på disse stasjonene. 

Her er noen konkrete tiltak som de to selskapene store selskapene nå vil jobbe sammen om:

  • Utvikle to standarder for batteribytte, en for personbiler og en for kommersielle kjøretøy, slik at batterier fra ulike produsenter kan byttes i begge selskapenes stasjoner.
  • Utvide og drifte et felles nettverk for batteribytte for å gjøre det enklere for elbilbrukere å finne bytestasjoner i nærheten.
  • Utvikle kjøretøy som støtter utskiftbare batterier og er kompatible med begge selskapenes systemer for batteribytte, slik at elbilbrukere kan bytte batterier på stasjoner fra begge selskapene.
  • Dette samarbeidet representerer en viktig milepæl for batteriteknologi, og det vil gjøre batteribytte mer tilgjengelig og praktisk for elbilbrukere, noe som igjen kan øke interessen for elbiler generelt.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Volvo Polestar Nio Geely