Når det kommer til barnesikkerhet er normalt norske foreldre veldig flinke og nøye, for det finnes selvsagt ikke noe verre enn å skade et lite barn.
Men av ulike årsaker gambler altfor mange barnefamilier med barnas helse når det kommer til sikring i bil. Det viser nye tall.
En undersøkelse gjennomført av Mantap for bilstol-produsenten Cybex oppgir nemlig formidable 56 prosent av norske foreldre at de, av ulike grunner, snur bilstolen til barnet før fylte 4 år. Altså går de imot ekspertenes råd.
Det er flere grunner til dette, og to som skiller seg litt ut. 34 prosent oppgir at de gjør det for å unngå bilsyke, mens 42 prosent svarer at de gjør det for å gi barnet bedre benplass.
Nå nærmer vi oss altså juleferien, og høytiden byr ofte på lengre kjøreturer i en godt pakket bil. Det kan også bety bilsyke barn med lite benplass, og en del vil løse dette ved å sette bilstolen slik at barnet er forovervendt.
En som vet mer om små barns sikkerhet i bil er for å si det snilt oppgitt.
– Å snu bilstolen for tidlig kan få fatale konsekvenser ved en kollisjon, sier Katrine Kalleberg, sjef for Cybex i Norge.
‒ Hvis man av ulike årsaker vil snu bilstolen før, bør man sterkt vurdere bilstol med airbag-teknologi tilpasset barn fra 15 måneder, noe som gir betydelig høyere sikkerhet enn en tradisjonell forovervendt bilstol som er snudd for tidlig.
Det er altså av praktiske grunner mange velger å snu bilstolen for tidlig.
– Det er en reell utfordring for mange å få plass i bilen til store bakovervendte seter, noe som også gir lite benplass. Da velger mange å snu bilstolen, til tross for at det anbefales å vente med dette til barnet hvert fall er fylt 4 år, sier Kalleberg.
En annen grunn er at flere barn klarer å vri seg ut av 5-punktsseler med armene dersom de ikke er strammet godt nok. I tillegg nekter mange barn å sitte bakovervendt når de blir litt eldre, for da får de ikke med seg hva som skjer på veien og klarer heller å samhandle godt nok med søsken og foreldre i bilen.
39 prosent sier at grunnen til at de snur bilstolen er for å kunne ha kontakt med barnet fra forsetet.
– Det er veldig forståelig at disse utfordringene kan skape vanskeligheter, men å snu bilstolen for tidlig kan få fatale konsekvenser ved en kollisjon, understreker Kalleberg.
‒ Hvis man har opplevd disse problemene, burde man heller vurdere en forovervendt bilstol med airbag-teknologi, som er like trygt for barn fra 15 måneder også sammenlignet med bakovervendte bilstoler.
Det viser blant annet en omfattende test gjennomført av tyske ADAC, og i 2022 fikk et sete med kollisjonspute fra Cybex prisen som sikrest bilstol i kategorien 76-115 cm. ADAC tester hvert år en masse bilseter, så airbagstolen gikk til topps i skarp konkurranse under fjorårets tester.
Les også:
Stolen som toppet testen i 2022 har en integrert helkropps-airbag spesielt utviklet for små barn, og sikrer minimal bevegelse av barnet ved en eventuell kollisjon ettersom de beskyttes av kollisjonsputen.
– I mange år har bakovervendt sikring vært kjent som det tryggeste valget og anbefales fortsatt så lenge som mulig når det gjelder alder. Men annerkjennelsen fra ADAC viste at Anoris T også leverer den høyeste scoren på kollisjonssikkerhet (0,9), både for front- og sidekollisjon. I dag finnes det med andre ord et godt alternativ til bakovervendt bilstol som ikke går på bekostning av sikkerheten, for de som ønsker det, men tidligst fra 15 måneder, sier Kalleberg ‒ og legger til:
– Det aller viktigste er at det gir betydelig høyere sikkerhet enn en tradisjonell forovervendt bilstol som er snudd for tidlig.
Små tiltak kan forbedre bilturen
Så hva skal oppgitte småbarnsforeldre gjøre for at bilturen blir hyggeligere både for dem og barna? For et misfornøyd barn kan også gå utover humøret til de andre i bilen, og ikke minst forstyrre og distrahere føreren.
– Vi anbefaler på det sterkeste å ikke ta med julestresset i trafikken ‒ i verste fall kan det resultere i farlige situasjoner. Planlegg godt før turen, og er det noen utfordringer som dere har møtt på tidligere med barn i bil, er det lurt å ta tak i dette før dere reiser på juleferie, sier Kalleberg.
I undersøkelsen kommer det fram at 17 prosent snur bilstolen for å unngå konflikter med barnet, og Kalleberg har også råd for en slik situasjon.
– Ofte er det ikke så mye som skal til for å få en vesentlig bedre tur. Dette kan være små ting som å la barna leke i forkant for å få ut energi og bli trøtte til turen, planlegge pauser med stopp på ulike steder, og underholde barna med lydbøker og en spilleliste laget til dem.
10 tips til biltur med barn (fra 0-6 år):
- Fortell barna i forveien om hvor lang bilturen blir.
- Det kan være lurt å leke før bilturen slik at barnet får ut så mye energi som mulig, og forhåpentligvis blir trøtte til bilturen.
- Hvis du har en baby, lønner det seg å tilpasse bilturen etter når barnet skal sove. Men husk pauser.
- Bruker du bakovervendt bilstol, er det smart å bruke et speil i baksetet får å få øyekontakt og mulighet til å samhandle med barnet.
- Ikke glem pauser! Det er fint for barna å få frisk luft og strekke på beina, og eventuelt gå på do. Det kan også lønne seg å være litt fysisk aktive når dere stopper, slik som å leke eller gå en liten tur.
- Gjerne ta med mat og drikke til pausene.
- Hvis dere kjører forbi utsiktspunkter, er det flott å stoppe her. Da blir det en del av reiseopplevelsen og barna kan se noe nytt og spennende.
- Lydbøker er ofte en fin måte å underholde barna underveis og få tiden til å gå fortere. Hvis de skal se på en skjerm/nettbrett, er det viktig at den er integrert eller festet godt i bilen hvis en kollisjon skulle oppstå.
- Noen spesiell musikk som barnet liker? Lag en spilleliste på forhånd som kan spilles under bilturen for underholdning.
- Ikke glem å ha det gøy! En annen måte for at turen skal gå raskere, er å ha en morsom billek sammen. Det kan være alt fra «Mitt skip er lastet med..», til å konkurrere om å se flest biler i en bestemt farge.
Kilde: Cybex
Les også: