Video viser hvor enormt farlig det er å pakke bilen full

Det pusses opp over hele Norge, men ikke fyll bilen med tunge flatpakker. For det kan gå virkelig galt, noe en ny video helt klart viser. Se video og få pakke-tips.


Mange, og da mener vi virkelig mange, skal bruke årets feriepenger til å pusse opp. To forskjellige undersøkelser viser nemlig at én av fire har planer om dette denne spesielle sommeren, og det betyr at mange kommer til å fylle bilen med løse varer og flatpakker.

Og det er veldig skummelt.

‒ Når du laster bilen med flatpakkede møbler eller byggevarer, er det livsviktig at du sikrer lasten skikkelig. En fersk krasjtest viser at konsekvensene kan bli fatale selv i lave hastigheter, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er noen utfordringer knyttet til å pusse opp. For det første må man selvsagt bli enige om hvordan det skal se ut, noe som ikke alltid er like enkelt. Men når krangelen, unnskyld, diskusjonen, har lagt seg, så må man kjøpe inn det som trengs.

Og skal man fornye hjemmet betyr det ofte nytt innbo, og dermed også mange flatpakker som må fraktes. Og resultatet av dette blir at man ofte bryr seg mer om varene enn sikkerheten.

‒ Du ser det hver dag på Ikea og andre varehus. Bilene fylles opp for å frakte store og tunge produkter hjem, sier Sødal.

For å se hvilke konsekvenser dette faktisk gir, har NAF i samarbeid med ADAC og andre søsterorganisasjoner gjennomført en krasjtest med biler fullastet med flatpakker. Og resultatet kan bli riktig fatalt om lasten ikke er sikret riktig.

‒ Det er lett å tenke at man bare skal en kort tur, men i denne testen hvor bilen krasjes i bare 45 km/t, ser man tydelig at det er verdt å bruke tid på å sikre lasten skikkelig, sier Sødal.

De plasserte 145 kilo med pakker i bilen, stroppet de fast og sendte bilen opp i 45 km/t. Kollisjonen viser at belastingen på stroppen var på formidable sju tonn. Ja, 7 tonn!

Når de fjernet stroppene ble det tydelig hvilke krefter som er i sving.

«Lasten fyker fremover i stor fart, ødelegger nakkestøtten på forsetet og treffer hodet til testdukken i forsetet på en måte som kan være livstruende. Løse gjenstander flyr også rundt i bilen og kan treffe passasjerer med stor styrke og gi dødelig skade. Selv frontruten blir knust», forklarer NAF.

‒ En gjenstand som treffer en passasjer ved en kollisjon i bare 45 km/t kan gi livstruende skader, og sammenstøtet kan sammenliknes med et fritt fall fra en høyde på nærmere åtte meter, advarer NAF-rådgiveren.

Er du fortsatt ikke overbevist? Vel, denne videoen fra krasjtesten bør fjerne all tvil.

Her kan du selv se de voldsomme kreftene som er i sving, og dette hadde gått ordentlig galt om det hadde vært et menneske i førersetet og lasten var usikret.

Vi vet at oppussing i seg selv kan være stressende, og at temperaturen raskt kan havne på kokepunktet.

Men det er ikke verd å risikere verken forholdet eller livet, så pust ut, ta det med ro, og ikke minst tenk på hvordan du pakker bilen.

Her er åtte tips fra NAF på hvordan du kan sikre deg, lasten og bagasjen.

  • Fordel vekt jevnt, legg tyngre ting nederst og legg eventuelt de tyngste tingene på gulvet i baksetet.
  • Legg gjenstandene fast inntil siden på bilen for å hindre at de beveger seg.
  • Mindre gjenstander kan legges i en sikker kasse eller beholder som stroppes fast til bilen. Et pledd eller dyne over gjenstandene bidrar også til å redusere bevegelse.
  • Bruk sertifiserte stropper for å holde gjenstandene nede og hindre bevegelse fremover, og fest stroppene til festepunkter i bilen. Det er lurt å alltid ha stropper tilgjengelig i bilen.
  • Bruk et varenett for å sikre gjenstander hvis du har mulighet til det, men merk at dette ikke er tilstrekkelig til å sikre tyngre gjenstander.
  • Sørg for at ingen gjenstander stikker inn i forsetet. Hvis de gjør det, så bør du bruke en tilhenger eller en varebil for å frakte gjenstandene.
  • Hvis baksetet er ledig, så kan du feste setebeltene diagonalt for å gi ekstra motstandsdyktighet til bakseteryggen.
  • Bare legg ned ryggen på baksetet hvis det er nødvendig, og se først etter gode alternativer. Ryggen på baksetet gir beskyttelse mot bagasje i bagasjerommet.

I testen med usikret last føk løse gjenstander rundt i bilen. De kan treffe passasjerer med stor styrke og gi dødelig skade. Selv frontruten ble knust.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Forbruker