Tredje F1-verdensmester inn i Extreme E

Prestisjen når nå taknivået i Extreme E, for nå har også Jenson Button meldt sin ankomst i denne ekstraordinære rallyserien.


Vi trodde ærlig talt at Extreme E hadde satt punktum for team som skal delta på det vanvittige eventyret serien skal by på, for nå er det bare drøyt to måneder til det hele braker løs med noe så snodig som et lydløst brak. 4. april retter de ekstreme elbilene kursen for ørken i Saudi Arabia, hvor den første av i alt fem runder skal kjøres.

Men vi burde kanskje lagt merke til at Jenson Button ikke var å finne verken som eier eller fører, for er det en som elsker nye utfordringer er det nettopp briten.

Button tok en sensasjonell VM-tittel i formel 1 for Brawn i 2009, laget som faktisk var forløperen til Mercedes-laget som har dominert fryktelig.

Etter den sensasjonelle tittelen ville Mercedes kjøpe opp laget som stammet fra Hondas satsing i formel 1, og gi Button en ny lagkamerat i tyske Nico Rosberg. Det er et poeng vi snart kommer til.

Button likte ikke planene, og forlot laget.

Han kjørte deretter for McLaren til 2017, og har siden gjort en masse andre sprell.

Button har deltatt på langdistanse-VM, Le Mans 24-timer, British GT og Super GT, som han for øvrig vant med Team Kunimitsu i 2018.

Og selv om han har fokusert mye på banekjøring, har han rallycross i DNA’et. Han avdøde far John Button var en velkjent rallycrossfører på 1970- og 80-tallet, og ble blant annet nummer to i det britiske rallycrossmesterskapet i 1976.

Jenson selv testet ut grusrally senest i 2019 da han deltok på det berømte Baja 1000, hvor utfordrende terreng kombineres med Californias stekende sol.

Nå har han meldt ankomst i noe av det mest spennende motorsporten noensinne har prøvd seg på, nemlig Extreme E.

Denne serien skal sette fokus på klimaendringene, og skal kjøres på de mest utsatte områdene rundt om på kloden. Her skal deltakerne kjøre ørkenetappe, havetappe, arktisketappe, regnskogetappe og isbreetappe ‒ alt i bærekraftens tegn.

Etter ørkenen i Saudi Arabia venter havetappen ved Lac Rose i Senegal, den arktiske etappen kjøres på Grønland, regnskogetappen er selvsagt i Amazonas og til slutt isbreetappen som finner sted i Argentina i desember.

I og med at vi har en koronapandemi gående er kanskje ikke 2021 det smarteste året å kjøre i gang en ny motorsportserie, men ingen tilskuere er ikke noe problem for Extreme E. Her skal det kjøres på så fjerne strøk at de i utgangspunktet ikke hadde tatt høyde for tilskuere, men serien er designet for filmformatet og dramatikken skal vises på skjermene.

Og det blir en vanvittig kamp om å vinne, for her finner vi tre formel 1-verdensmestere med hvert sitt team.

Først ute var Lewis Hamilton med sitt lag som heter X44, etter hans startnummer i F1. Her er den kvinnelige føreren Christina Gutierrez og den mannlige selveste Sebastien Loeb.

Det laget får konkurranse fra Hamiltons tidligere lagkamerat i Mercedes, Nico Rosberg. Tyskerens lag heter Rosberg Xtreme Racing, og har førerne Molly Taylor og Petter Solbergs lagkamerat fra hans glansdager i rallycross-VM, svenske Johan Kristoffersson.

Og nå har altså Jenson Button meldt sin ankomst, og her heter laget JBXE. Og briten nøyer seg ikke bare med å eie laget, han skal også kjøre selv. Hvem han får med seg som kvinnelig fører er ikke klart.

‒ Jeg er begeistret for å ønske velkommen til et annet stort navn i motorsportsverdenen i Jenson Button, sier grunnlegger Alejandro Agag.

‒ Han er en av de mest populære førerne i bransjen, og Extreme E vil gi han muligheten til å leve ut en av hans langvarige lidenskaper ‒ å konkurrere på høyeste nivå i terrengkjøring.

Button selv er minst like lykkelig.

‒ JBXE har lenge vært på horisonten, så jeg er både glad og stolt over å kunngjøre laget og deltakelsen i det første Extreme E-mesterskapet.

‒ Jeg ble smittet av terrengkjøring-basillen for noen år tilbake, noe gjorde at jeg opprettet mitt eget lag i noen få løp, inkludert Mint 400 og til og med Baja 1000. Og jeg elsket det virkelig. Det var omtrent på samme tid som jeg hørte om planene til Extreme E, og hva Alejandro Agag, Ali Russell og teamet har klart å lage er intet mindre enn utrolig.

Andreas Bakkerud var en av de opprinnelige førerne som gjennomgikk Extreme E-tester, men det er nå bare en åpen plass for de mannlige førerne. Samtlige team minus Team Techeetah som har vunnet flere mesterskap i formel E har annonserte sine mannlige førere, så det ser dessverre ut som toget har gått for Bakkerud i denne omgang.

I tillegg til Kristoffersson skal også svenske Mattias Ekström og Timmy Hansen delta i Extreme E som førere, så vi har om ikke annet noen skandinaviske innslag i den spektakulære nye motorsportserien.

Og så får vi jo en formidabel duell mellom tre formel 1-verdensmestere, og de vil nok gjøre hva de kan for å komme seirende ut av dette.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport