Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring sier at det er mye som irriterer feriebilistene. (Fotos: Frende)

Topp 9 av ting som irriterer feriebilistene

Altfor mange, 4 av 5, hisser seg opp under bilferien. Her er det som tenner de bak rattet mest.


I elbillandet Norge skulle man tro at det å få ladet under bilferien figurerer høyt oppe på en liste over ting som irriterer, men det punktet kommer faktisk nederst på den uhøytidelige listen som Frende Forsikring har satt sammen på bakgrunn av Frendeundersøkelsen.

Og ja, mas fra passasjerene skulle man tro var irriterende, men denne grunnen kommer nest sist. Hmmm.

-->
For som ellers i livet er det ofte de små tingene som irriterer, som ja, det ikke så lille feltet «dårlige veier» og det å sitte stille lenge. Dette er de to tingene som havner på topp, som du kan se av hele listen:

  1. Svingete veier/dårlig veistandard  
  2. Sitte lenge i ro  
  3. Dårlige fasiliteter (for eksempel toaletter, rasteplass)  
  4. Bobiler på veien  
  5. Dårlig køkultur  
  6. Stoler ikke på bilene som kommer imot  
  7. Lav fartsgrense  
  8. Mas fra baksetet  
  9. Vanskelig å få ladet elbilen
Kilde: Frendeundersøkelsen

‒ Selv om lista over hva nordmenn svarer inneholder både fjas og alvor, sier den noe om problemer som burde vært gjort noe med, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Tallene hvor altså dårlige veier troner øverst kommer fram i en fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende.

‒ At dårlig veistandard er på topp overrasker meg ikke, sier Ytre-Hauge.

‒ Vi ser mange skader på hjul og felger hver eneste sommer. Det er punkterte dekk, skadde felger, ødelagte støtdempere og skjeve hjulstillinger. Alt dette har en tydelig sammenheng med kjøring på dårlige veier. Det er hull i asfalten, telehiv i bakken og smale veier som har satt sine spor.

Tidligere undersøkelser har vist at dårlige veier ikke bare gjør noe med humøret, men faktisk skader bilen. 40 prosent svarte at de hadde opplevd dette da NAF gjennomførte en undersøkelse i 2022.

‒ Vi ser en økning i denne typen skader hver eneste sommer, sier Ytre-Hauge.

‒ Dårlig veistandard er også en faktor som fører til dødsulykker. Selv om det brukes enorme summer på vedlikehold av veier hvert år, er standarden likevel for dårlig mange steder.

Videre syns mange det er frustrerende å sitte lenge i ro over lang tid.

‒ Den er enkel å gjøre noe med. Slapp av, du er på ferie. Ta pauser og ikke stress. Det skaper både bedre stemning og gjør deg til en bedre og tryggere bilist, sier Ytre-Hauge.

Noen ting er utenfor bilistene kontroll, som mangel på toaletter, rasteplasser og ladestasjoner.

‒- På den andre siden kommer det fram at vi frustrerer oss over bobiler, «lave» fartsgrenser, dårlig køkultur og at vi ikke stoler på andre. Alt dette kan alle bilister bidra til å forbedre, sier Ytre-Hauge.

‒ Bobiler kommer du ikke unna i et flott ferieland som Norge. Mange vil se det vakre landskapet og det hjelper ikke å irritere seg. Hvis det ender med farlige forbikjøringer og surmuling blir det plutselig livsfarlig. Det samme gjelder fartsgrensene. De er der av en grunn, så de må du respektere, påpeker fagsjefen.

‒ Dårlig køkultur og at vi ikke stoler på andre kommer av dårlige valg vi selv ser på veien. Hvis alle begynner med seg selv og ikke sniker i køene, respekterer hverandre og ikke kjører uoppmerksomt og farlig, klarer vi å endre irritasjonstoppen til neste sommer, oppsummerer Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Forbruker Frende