Uforutsigbare Donald Trump har gått til krig mot det han selv mener er en urettferdig handelsbalanse, for i hans forretningsmessig øyne blir USA utnyttet av hele verden.
Trumpen mener at USA taper enorme summer på et handelsunderskudd og avgifter på varer som importeres inn i landet, og dette har han tenkt å rette på – koste hva det enn måtte.
Løsningen er veldig enkel. Å dytte svære avgifter på varer som importeres inn, og dermed fylle statskassa med ferske dollars. Han er som kjent, også i egne øyne, en forhandlingsmester av ypperste klasse, så får vi se om han klarer å få til noen gunstige avtaler som demper denne handelskrigen.
Det håper iallfall ACEA, den europeiske bilorganisasjonen som huser mange av de store bilprodusentene. For en av de som kan bli meget skadelidende i en tollkrig er nettopp europeisk bilindustri.
For USA er det neste største eksportlandet for europeisk bilindustri, bare etter Storbritannia som jo inntil bare for noen år siden var en del av EU. I fjor sto eksport til USA for 22 prosent av alle bilene som forsvant ut av EU, og for å gjøre ting verre har flere europeiske bilmerker også fabrikker i USA som eksporterer biler til andre land.
Det betyr at disse, som for eksempel svenske Volvo og Polestar, blir truffet av toll og tariffer begge veier. På biler som importeres inn i USA, og av eventuelle mottiltak i land som bilene fra USA eksporteres til. Litt over halvparten av alle bilene de europeiske bilmerkene produserer i USA sendes ut av landet og videre ut i verden.
Her en slik bil i form av Volvo EX90 som settes sammen i den amerikanske Charleston-fabrikken:

Og på toppen kommer det toll på bildeler som shippes både inn og ut av USA, så ja, en solid tap-tap-greie for bilprodusentene.
Om vi snur det hele så går 9 prosent av alle kjøretøyseksporten i USA til Europa, og tar vi utgangspunktet i hvor bilmerkene har hovedkontor så bidrar Europa med hele 830.000 produserte biler.
I sum betyr alt dette at både amerikanske og europeiske bilmerker taper stort på Trumps nye tariffer, og ACEA er redd for at dette skal utarte enda mer. De oppfordrer nå til dialog for å løse biltariffer, unngå skadelig respons og øke EUs konkurranseevne.
ACEA sier at de enkelt og greit håper at «EU-kommisjonen søker en konstruktiv, forhandlet løsning med USA» og ber dem unngå mottiltak som risikerer å skade europeisk konkurranseevne.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har allerede hatt et møte som inkluderte en rekke av topplederne både fra BMW, Daimler Trucks, Iveco, Mercedes, Scania, Stellantis og Volkswagen. Der ble det diskutert den vidtrekkende innvirkningen av de ferske amerikanske tollsatser på europeisk eksport av biler, stål og aluminium.
ACEA sier at opptil 67 milliarder euro av EUs kjøretøyeksport potensielt blir påvirket, og dette har en estimert tollkostnad på 80 milliarder euro fra bil, deler og gjensidige tariffer totalt. Det er 956.000.000.000 kroner, så dette kan potensielt gi store økonomiske skader.
– Den pågående volatiliteten i globale markeder øker bare handelsbarrierer og kostnader for bedrifter. Tariffer gjør ikke annet enn å øke prisene for forbrukere over hele Europa, USA og resten av verden, sier Sigrid de Vries, generaldirektør i ACEA.
– Ikke bare er det viktig at europeiske og amerikanske ledere raskt finner en løsning på den pågående handelskonflikten, men det er viktig at de europeiske institusjonene aktivt implementerer Automotive Action Plan, for å øke konkurranseevnen, redusere kostnadene, lette reguleringsbyrden og styrke europeisk produksjon.
Planen nederlenderen sikter til er et EU-initiativ som skal sikre den europeiske bilindustrien, som står for 7 prosent av EUs bruttonasjonalprodukt og genererer formidable 13 millioner jobber. Handlingsplanen har som mål å gjøre bilindustrien sterk, bærekraftig og konkurransedyktig.
Les også: