Pierre Gasly skal bidra til å øke bevisstheten hos yngre bilførere. (Foto: Renault)

F1-fører vil stoppe råkjøringen

Pierre Gasly tar svinger i mange hundre km/t, men det er på Formel 1-baner. I vanlig trafikk er han svært opptatt av sikkerhet.


Franske Gasly er en av de aller råeste bilførerne på kloden, for han er en av kun 20 utvalgte som sitter bak rattet på de mest imponerende bilene – de lynraske i Formel 1.

Han er også en av et fåtall som kan skryte over å ha vunnet et F1-løp, og kjører denne sesongen for Alpine-laget til Renault noe han har gjort de siste årene.

-->
Og på samme tid som det grønne lyset gikk for Japan Grand Prix i helgen, et løp som for øvrig ble litt skuffende for Gasly med en 13. plass, innledet det franske merket en ny og viktig kampanje.

Renault har en overordnet plan som heter Renaulution, og i denne er det tre hovedfelt – elektrifisering, tilkobling og sikkerhet. Nye biler er som kjent både elektrisk og koblet til nett, og på sikkerhetsfeltet har Renault nå satt fokus mot de yngre førerne under 35 år. Det kommer vi snart til. 

Bilmerket har siden 1970 kommet med over 2.000 patenter når det kommer til sikkerhet, og resultatene er ifølge Stéphane Buffat, leder av Laboratory of Accidentology, Biomechanics and Human Behavior (LAB), store. 

– Kombinert med tiltakene tatt av den franske trafikksikkerhetsmyndigheten og regjeringer, har dette bidratt til å redde 350.000 liv og beskyttet opptil 5,8 millioner mennesker mot skader.

Renault sier at 52 prosent av de fatale ulykkene skyldes fart med førere under 35 år, og dette skal de nå sammen med Pierre Gasly sette fokus på. 

Faktisk setter de fokus på det meste rundt ulykker, forebygging, korrigering, beskyttelse og redning, og her er målet å handle før, under og etter en ulykke. Senest i februar åpnet de for noe som er kalt brannmanntilgang som skal lette redningsoperasjoner i tilfelle ulykker.

Fart og unge førere står altså for mer en halvparten av dødsulykkene, og Gasly skal sammen med selveste F1-banen i Monaco og Clio-modellen øke bevisstheten rundt akkurat dette.

Gasly tar nemlig rollen som en trener, og veileder en ung sjåfør i en Clio på Monaco Grand Prix-banen, og budskapet er enkelt – hastighet hører hjemme på banen, ikke på veien.

Slik ser det hele ut:

Men det er mer.

Clio er en svært populær bil ute i Europa, og kan nå fås med en fartssperre på 110 km/t over i Frankrike. Her er det altså mulig å sette toppfarten til 110 km/t, og denne sperren er også på plass om man bruker cruisekontrollen. 

Renault nevner både verksted og 59 euro for hver gang man skal legge til eller fjerne sperren, så de har muligens litt å gå på når det kommer til det praktiske rundt denne løsningen. 

Over hos EU har de snakket om intelligente fartssperrer i mange år, og dette er en løsning som automatisk sperrer hastigheten til fartsgrensen. Dette har de testet ut i flere mindre tester, inkludert i Sverige. 

Dette er dog et kontroversielt tiltak som også har flere negative sider, så foreløpig har ingen land gått til det skritt å innføre såkalt full intelligent fartstilpasning (ISA) til tross for at teknologien allerede er her.

Dette er ISA, ifølge EU:

  • Den åpne ISA-en advarer føreren (synlig og/eller hørbart) om at fartsgrensen overskrides. Sjåføren bestemmer selv om han/hun skal bremse eller ikke. Dette er et informativt eller rådgivende system.
  • Den halvåpne ISA øker trykket på gasspedalen når fartsgrensen overskrides (den «aktive gasspedalen»). Det er mulig å holde samme hastighet, men mindre behagelig på grunn av mottrykket.
  • Den lukkede ISA begrenser hastigheten automatisk hvis fartsgrensen overskrides. Det er mulig å gjøre dette systemet obligatorisk eller frivillig. I sistnevnte tilfelle kan sjåførene velge å slå systemet på eller av.
Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Renault kjøretøy Motor