Tesla Model Y satte ny rekord i krasjtest

Den tyskproduserte Tesla Model Y setter til og med Mercedes, BMW og Audi på plass når det kommer til kollisjonssikkerhet.


Ingen over, ingen ved siden av. Tesla Model Y er enkelt og greit det mest imponerende bilen når det kommer til kollisjonstestene i regi av Euro NCAP.

Nå er det slik at den europeiske kollisjonstesteren rangerer bilene de tester etter et stjernesystem, hvor null stjerner selvsagt er verst og 5 stjerner er best. Og heldigvis ender det store flertallet opp med toppscoren, noe som også kom klart fram under den siste testrunden.

Her testet Euro NCAP fem nye biler, og fire av disse stakk av med 5 stjerner. Det var Tesla Model Y, Genesis GV60 og de to kinesiske modellene Ora Funky Cat og Wey Coffee 01 fra Great Wall.

Unntaket denne gang var kanskje litt skuffende fra Kia, hvor standardutgaven av Niro kun fikk 4 stjerner. Men denne er også mulig å få med en sikkerhetspakke, og med denne inkludert er også den nye Niro-utgaven en 5-stjerners bil.

Totalt er det hele 19 biler som har fått 5 stjerner så langt i år, mens åtte biler har endt opp med 4 stjerner. Ingen har, igjen heldigvis, scoret dårligere enn dette. Så moderne biler tåler en trøkk.

Men det er også mulig å skille de 19 bilene som har 5 stjerner, for Euro NCAP deler testene opp i fire kategorier og gir dem en score fra 0 til 100 prosent i hver av disse. Her er 100 prosent perfekt, og det er som kjent ganske uoppnåelig. Men å komme nær perfekt er mulig.

Så ved å se på delscoren kan man faktisk finne ut hvilken bil som er den aller sikreste, og nå er det altså kronet en ny dronning.

Tesla Model Y blir produsert på Gigafabrikken i Berlin, og er altså ekte europeisk modell. Og den gjør absolutt ingen skam på den tyske grundigheten ‒ iallfall når det kommer til kollisjonssikkerhet.

Model Y satte nemlig nye rekorder i to kategorier og var nestbest i den tredje, og det er kun når det kommer til barnesikkerhet i bilen skuffet ørlite. Her er den kun på 12. plass av årets biler.

I kategorien for voksne i bilen satte Model Y ny rekord med en score på hele 97 prosent, og slo dermed den tidligere bestescoren satt av Lynk & Co 01 i fjor som klarte 96 prosent.

På tidligere nevnte barnesikring oppnådde Model Y klart godkjente 87 prosent, og i denne kategorien topper Mercedes med 93 prosent for både Citan Tourer og T-klasse.

Neste kategori er utsatte veibrukere, og her ble Model Y belønnet med 82 prosent, 1 liten prosent bak årets beste score satt av Lexus NX. Det er dog ikke aller best, for i fjor klarte Subaru Outback hele 84 prosent på dette feltet.

Men den aller beste scoren til Model Y kom i en kategori som Tesla ofte får kritikk for, nemlig førerassistentene. For under Euro NCAP-testene var det lite forvirring å spore blant disse assistentene.

Model Y klinte til med vanvittige 98 prosent for sikkerhetsassistanse, noe som altså er ny rekord. Nærmest er nevnte Outback med 95 prosent, og den samme scoren oppnådde også Nissan Qashqai i fjor. I år er det Wey Coffee 01 som er nærmest med 94 prosent.

Alt dette gjør Tesla Model Y til tidenes mest kollisjonssikre bil målt av Euro NCAP, og slik ser det ut når den sikre elbilen krasjes nærmest til det ugjenkjennelige.

Kinesiske Great Wall er altså på full fart mot Europa, og åpnet sitt første kontor i München sent i fjor. Og det er muligens godt nytt for oss nordboere, for Norge står høyt oppe på listen over land de nå vurderer.

Og vi får i så fall to ganske så sikre biler med ganske så spesielle og spenstige navn.

For både Ora Funky Cat og Wey Coffee 01 fikk full pott og 5 stjerner da de ble kjørt gjennom kverna til Euro NCAP, så akkurat her kan vi glemme de gamle fordommene knyttet til «Made in China».

Bilene følger dermed i hjulsporene på Lynk & Co 01 og Nio ES8, to andre fra Kina som har fått 5 stjerner. MG Marvel R er også en solid bil, og oppnådde 4 stjerner da den ble testet i fjor.

Her testes et av de nyeste tilskuddene fra Kina, Wey Coffee 01:

https://youtu.be/ssNjpoaoUeg

Genesis er et annet merke som er klar for Europa, og det litt mer luksuriøse merket til Hyundai-gruppen lager solide biler.

Det viser testene av Genesis GV60, for i likhet med Model Y, Coffee 01 og Funky Cat, jepp, det høres ut som en særs spennende trio med karakterer fra en eller annen film, oppnådde også SUV-modellen GV60 de anerkjennende 5 stjernene og er dermed en svært så sikker bil.

Slik ser det ut når Genesis GV60 blir kollisjonstestet:

Unntaket fra regelen om 5 stjerner var altså Kia Niro, som i standardutrustning oppnådde 4 stjerner i krasjtesten. Men når dette også inkluderte en sikkerhetspakke så spratt scoren opp til 5 stjerner, og dermed full score også på den nye Niro-utgaven.

Her blir Kia Niro kollisjonstestet av Euro NCAP:

https://youtu.be/hx1rsEBEu0E

Generalsekretær i Euro NCAP, Michiel van Ratingen, var strålende fornøyd etter den siste testrunden.

‒ Vi har sett gode resultater fra noen kinesiske produsenter tidligere, men også noen svært dårlige. I år vil Euro NCAP teste flere kinesiske biler enn det noen gang har gjort, og Great Wall setter virkelig standarden for andre å følge, sier han, og legger til:

‒ Og gratulerer til Tesla for en virkelig enestående, rekordslående Model Y-vurdering. Tesla har vist at ingenting annet enn det beste er godt nok for dem, og vi håper å se dem fortsette å strebe etter det målet i framtiden.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter