Oliver Solberg fløy over bakketoppene under Rally Sverige, og ble premiert med sin første seier i en Skoda Fabia. (Fotos: Skoda)

Solberg junior med perfekt helg

Oliver Solberg ble til dels presset av Ole Christian Veiby i WRC2-klassen under Rally Sweden, men gjorde ingen feil og sikret seg sin første seier i en Skoda Fabia RS Rally2.


Sønn til den norske rallyverdensmesteren Petter Solberg har kjørt for Hyundai de to siste sesongene, og i fjor fikk han også sjansen i WRC-klassen.

Men året var fult av problemer, og det endte til slutt med at det norsksvenske talentet forlot teamet og nullstilte karrieren. Og det angrer han nok ikke på i dag.

For selv om han har gått ned en klasse og nå kjører i WRC2, ser ting langt lysere ut i det tyske Toksport-teamet og bak rattet på en Skoda. Det er teamet Andreas Mikkelsen kjørte for da han ble verdensmester i klassen tilbake i 2021.

Det hele startet med Rally Monte Carlo i januar, men dette var kun en generalprøve for Solberg junior. I WRC2-klassen er det nemlig satt et tak på hvor mange tellende VM-runder man kan kjøre, og Solberg valgte bort åpningsrunden som en VM-runde.

Det var smart, for selv om Solberg og den britiske kartleseren Elliott Edmondson dominerte og var raskest av WRC2-bilene på mange av fartsprøvene, hadde han også noen problemer som uansett ville ha sendt han nedover resultatlisten.

Under helgens Rally Sweden var det altså duket for den første tellende VM-runden bak rattet på en Skoda for 21-åringen, som kjørte på hjemmebane. Solbergs mor er svenske Pernilla Walfridsson, så i Sverige er han svensk og i Norge norsksvensk. Hmmm.

Uansett, at han har de norske genene til pappa Petter Solberg er det ingen tvil om, for selv den norske verdensmesteren kunne ikke gjort det bedre enn 21-åringen under snørallyet.

Kampen i WRC2-klassen sto mellom Oliver Solberg og Ole Christian Veiby i en Volkswagen Polo GTI Rally2 som har Torstein Eriksen med i kartleserstolen.

Til tross for at et press fra den norske duoen holdt Solberg nervene under kontroll og vant til slutt åtte av fartsprøvene, og hadde full kontroll under søndagens siste dag.

Solberg endte 42,3 sekunder foran sin norske rival, og sikret seg dermed sin første WRC2-seier. Solbergs finske lagkamerat Sami Pajari i Toksport-laget ble nummer tre, ett minutt og 15 sekunder bak vinneren.

‒ Det er fantastisk. For en god følelse, jublet Solberg.

‒ Det har vært en fantastisk helg for begge oss, ingen feil og veldig konsistent.

I den største klassen, WRC, var det en intens kamp mellom estlandske Ott Tänak i en Ford Puma Rally1 og irske Craig Breen bak rattet på en Hyundai i20 N Rally1.

Breen ledet rallyet etter 13 av 18 fartsprøver, men så viste Tänak hvorfor han ble verdensmester i 2019.

Han overtok ledelse på den 14. fartsprøven, og behold den helt fram til mål. Tänak var til slutt 18,7 sekunder foran Breen, mens den belgiske Hyundai-føreren Thierry Neuville tok 3. plassen kun 1,3 sekund bak sin lagkamerat.

Etter to av årets 13 VM-runder topper Tänak med 41 poeng, tre foran den finske Toyota-føreren Kalle Rovanperä og med Neuville på 3. plass med 32 poeng.

I WRC2-klassen deler Solberg og franske Yohan Rossel i en Citroën C3 Rally2 ledelsen etter to runder, og de står begge med 28 poeng. Veiby er på 4. plass i denne klassen med 19 poeng.

Neste VM-runde er Rally Mexico som kjøres 16.-19. mars.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport